Skocz do zawartości

Chcesz użyć BTM-222 w swoim projekcie? Nie rób tego!

Pomocna odpowiedź

Rdzeń też ma porządnego datasheeta, sam moduł również.

I właśnie ten chip również jest wycofywany, kto wie, czy nie odkryto jakiegoś błędu widocznego w specyficznym zastosowaniu... Zobaczymy, co będzie działo się później.

Chumanista - właśnie. Ten dokument to bardziej application note niż datasheet. Tutaj analogiczny dokument dla BTM222klik! Zobacz - pomimo tego, że jest krótszy, znajdziesz w nim informacje takie jak schemat blokowy, informacje na temat samego radia, jego moc i czułość (nadajnik/odbiornik), progi poziomów logicznych - wszystkie podstawowe dane potrzebne do zrealizowania przemyślanej aplikacji. A jeśli chcesz poczytać więcej - dokumentacja bluecore4 używanego w BTMach: myk!

Oczywiście, HC i BTMy to moduły do kompletnie różnych zastosowań - BTMa możesz ładować w komercyjny produkt, bo wiesz (powinieneś, nie wiadomo dlaczego go wycofują) co może się z nim dziać i jak się będzie zachowywał, o HC wiesz tyle, że jak podłączysz do Arduino to będzie działać 🙂 Do hobbystycznych aplikacji jest super, bo jest tani. Podobnie jak ESP8266 jest tanim (flash często z odzysku), hobbystycznym modulikiem, tak np. WizFi250 jest sprzętem do bardziej profesjonalnych zastosowań (z pełną, solidną dokumentacją). Nie bez powodu chińskie moduły sa tak tanie - nie masz praktycznie żadnego supportu.

No właśnie - a w produkcie, do którego nie masz dostępu, tylko klient powiesz "masz pan 3$, kup se pan na ebayu"? 🙂 To jest ta różnica w aplikacjach, którą podawałem. Inna sprawa, że nawet do zastosowań amatorskich fajnie wiedzieć, co się ma pod ręką i dlaczego nie działa, zamiast wydawać dolary i czekać na przesyłki.

Kilka lat temu zaprzestano produkcji TA8435HQ, THOSHIBA zdaje się na rzecz TB6560A

Ten pierwszy do dziś jest dostępny w przystępnej cenie.

Ja z kolei pamiętam dobrze (bo sam wtedy zaczynałem), co działo się z cenami AT90S2313, gdy zaczął być wycofywany... Ceny skoczyły niesamowicie, nie wszyscy początkujący na czas zorientowali się, że Attiny2313, to nowsza wersja układu...

Treker, pamiętam jak robiłem pierwszego robota - elebota i nie mogłem w całym mieście znaleźć nigdzie AT90S2313, podczas gdy ATtiny były dostępne - na szczęście miałem na liście zakupów (teraz nazwałbym to BOM) wpisane AT90S2313/ATtiny2313. Jak ja sobie język łamałem próbując powiedzieć to drugie 😃 Kilka lat później też były jakieś chore jazdy z cenami M8, przed tym jak pojawiły się M8a. Mega16 była wtedy tańsza od "ósemki" 😋

BTW, teraz tak mi się przypomniało - co z milibotem?

BTW, teraz tak mi się przypomniało - co z milibotem?

Nikt mnie nie pilnował, nie motywował... i projekt chwilowo trafił na półkę 🙁

Zakładaj zwykłego workloga i siadaj do cada/schematu 🙂 Ja muszę też z ms ruszyć, temat z worklogiem założyłem, ale opóźnienia na starcie przez pracę :x

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...