Skocz do zawartości

Poprawne podłączenie wyświetlacza LCD

Pomocna odpowiedź

A jak masz podłączony kabel USB (chociażby tylko do zasilania), to nadal jest taki problem? Jakiś magiczny przypadek...

A jak masz podłączony kabel USB (chociażby tylko do zasilania), to nadal jest taki problem? Jakiś magiczny przypadek...

Zazwyczaj zasilam baterią 9V ale pod USB nie widzę żadnych zmian, tak samo mogę bawić się ostrością potencjomentrem 😋

Magiczny przypadek, dzięki że poświęcasz mu swój czas 😐

Masz może jakąś stronke/program do stworzenia schematu Arduino, żeby idealnie odtworzyć to jak to u mnie wygląda?

Idealna kopia aktualnie podłączonego Arduino:

+ kod którego używam, czyli idealna kopia z poradnika:

#include <LiquidCrystal.h> //Dołączenie bilbioteki
LiquidCrystal lcd(2, 3, 4, 5, 6, 7); //Informacja o podłączeniu nowego wyświetlacza

void setup() {
 lcd.begin(16, 2); //Deklaracja typu
 lcd.setCursor(0, 0); //Ustawienie kursora
 lcd.print("Kurs Arduino"); //Wyświetlenie tekstu
 lcd.setCursor(0, 1); //Ustawienie kursora
 lcd.print("Na Forbocie!"); //Wyświetlenie tekstu
}

void loop() {
}

Z tego wszystkie bateria już mi padła 👹

fauke, wygląda poprawnie. Możliwe, że to wina uszkodzonego Arduino/LCD... ciężko ocenić, ja się chyba poddaje...

• Lubię! 1

Nie wykluczam uszkodzonego LCD, to moje pierwsze podejście do Arduino i pare razy zdarzyło mi sie pomylić kabelki. Do tego często coś "nie łączyło" i kto wie jakies zwarcie etc.

A weź zamiast LCD podłącz diody led i sprawdź co się dzieje. Zobaczysz czy masz wszystko połączone dobrze i czy płytka stykowa i arduino działa.

Nie bardzo rozumiem, jak teraz zamiast LCD podpiąć diody, masz może jakiś schemacik? :->

Ehem... Dokładnie tak ale najpierw ręcznie wpisz jakąś prostą kombinację żeby sprawdzić czy arduino działa a potem z kodem do LCD.

Czy moze bardziej cos takiego? 🙄

i pokolei sprawdzic takim kodem?

void setup() {
 pinMode(2, OUTPUT); 
}

void loop() {
 digitalWrite(2, HIGH); 
 delay(1000); 
 digitalWrite(2, LOW); 
 delay(1000); 
}
Yup! Zrób to ze wszystkimi pinami których używasz do wyświetlacza a potem odpal na tym zestawie program do wyświetlacza.

No więc sprawdziłem wsystkie piny 2-7 których używam i za każdym razem dioda świeciła. A wyświetlacz bez zmian, nie wyświetla tekstu.. Tylko kwadraciki... 🙁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...