Skocz do zawartości

Dobór czujnika do robota

ewemarkam

Pomocna odpowiedź

Witam

Panowie mam pytanie.

Czy jest możliwe sterowanie robote używając czujnika przyśpieszenia. Mam czujnik MMA7455. Robot to platforma dwukołowiek z podparciem. Dwa silniki, obrót to załączenie silników w przciwną stronę. Platforma robota ma kształt koła. Do tej pory używałem zderzaków. Tzn jeśli uderzył w cos po prawej to skręcał w lewo i analogicznie. Chciałem zamiast swich'ow i zderzaków użyć czujnika przyśpieszenia. Jest to do zrealizowania? Owszem można użyć dalmierza ale trzeba by wykorzystać 3 sztuki. Gdzieś widziałem taki patent w odkurzaczu typu roomba, ale w wersji DIY. Nie mogę tego projektu odszukać. Do obsługi tego posiadam arduino Uno.

Wszystko jest możliwe, ale przygotuj się na dużo bólu. Sygnał z akcelerometru jest zazwyczaj strasznie zaszumiony i nie jest wcale tak łatwo wyłapać z niego uderzenie w przeszkodę. W każdym razie mnie się nie udało, pewnie źle się za to zabrałem. Zderzaki są na pewno nieporównywalnie łatwiejsze i bardziej niezawodne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.