sobal44 Napisano Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Napisano Kwiecień 4, 2009 Witam,Chciałbym przedstawić mojego pierwszego programowalnego robota. Robot wykonany z tworzywa i aluminium, wszystko jest w montażu przewlekanym. Zastosowałem 4 czujników koloru, do wykrywania linii. Procesor to Atmega88, Mostek H - L293D, a do wykrywania linii wzmacniacz lm324. Robot posiada czujnik podczerwieni SHARPA. Napęd to dwa silniki z przekładniami. Koła wykonane z tworzywa, obrobiona na tokarce, ogumienie to jakieś uszczelki. Program pisany w C. Zasilanie to 4 akumulatory Ni-MH 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marcinek Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 Witam. Ok pochwaliłeś się jakich dezodorantów używasz:D Do rzeczy - moim zdaniem konstrukcja mogła byc staranniej wykonana , na zdj widac że nie wszystko Ci pasuje,widzę też trochę termogluta. Ogółem mi się podoba,wrzuc jeszcze schemat:) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dunedin Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 mam takie pytanie gdzie kupiłeś i za ile (jeśli można wiedzieć) ten czujnik sharpa?? 😅 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Stvoreq Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 obstawiam że z www.Allegro.pl lub www.are.net.pl czy coś w tym stylu 😅 PS czujnik SHARP'a mierzy odległość jak sądze Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Special11 Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 Ja zrobiłem z takich silników coś takiego i jeździ dobrze: https://www.forbot.pl/forum/upload_img/miniaturki/IMG_49c95e864b9a0212.jpg 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Kwiecień 4, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 4, 2009 czujnik sharpa działa jako bariera optyczna, jeśli jest coś w niej zasięgu robot jedzie do przodu 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Maj 29, 2009 Udostępnij Maj 29, 2009 Jeszcze jedno, udostępnisz kod? nigdy nie widziałem kodu do mini sumo 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Maj 30, 2009 Autor tematu Udostępnij Maj 30, 2009 Sorki ale nie. Jeśli napotka na linie jedzie do tyłu, i okręca się dopóki nie znajdzie przeciwnika, jeśli go nie znajdzie jedzie do przodu. głownie na tej pętli opiera się cały program. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
soban Maj 30, 2009 Udostępnij Maj 30, 2009 Przypuszczam że kodu nie przedstawisz ale mógłbyś przesłać schemat robota? Byłbym wdzięczny 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sobal44 Czerwiec 2, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2009 sorki schematu nie mam, nawet gdybym miał to i tak bym ci nie polecał tej konstrukcji 😃 zrobiłem w niej wiele błędów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »