Skocz do zawartości

Polskie roboty przemysłowe

AE

Pomocna odpowiedź

U mnie w pracy rozgorzała burzliwa dyskusja nt. polskich robotów przemysłowych, których tak na dobrą (a raczej złą) sprawę nie ma. Postanowiłem trochę pogrzebać w otchłaniach internetu i w najdalszym zakątku udało mi się znaleźć ciekawy artykuł. Forum, co prawda o tematyce robotyki amatorskiej, ale myślę, że kilka osób może zainteresować. Miłej lektury!

http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/inne/82-zyczenie-internautow/na-zyczenie-internautow-2013/986-polskie-roboty-przemysowe227.html?showall=&limitstart=

Swoją drogą, wiedziałem, że coś tam robiliśmy w latach siedemdziesiątych, ale nie spodziewałem się, że tak to wszystko wyglądało. Od jakiegoś czasu nasuwa mi się pytanie. Dlaczego w Polsce nic się nie opłaca i wolimy sprowadzać wszystko z zagranicy? Pomimo tego, że mamy spory potencjał, odpowiednie zaplecze kadrowe i zapewne wszystko było by o wiele tańsze i nie koniecznie gorszej jakości, a nawet tej samej albo wyższej.

Pozdrawiam

W Polsce roboty przemysłowe produkuje np. firma WObit, chociaż są to tylko małe roboty SCARA.

Co do tego dlaczego w Polsce się nie produkuje się już robotów. Produkowaliśmy maszyny rolnicze, auta, komponenty elektroniczne, czy całe urządzenia. Byliśmy konkurencją dla zachodu i po upadku żelaznej kurtyny do polski wkroczył upragniony zachodni styl życia razem z "doradcami" dla nowego rządu a ci byli przychylni swoim państwom i swojemu przemysłowi a nasi politycy byli przychylni ich pieniądzom.

Sam pracuje w dużej firmie zagranicznej która wykupiła "upadające" polskie fabryki.

Jak rozmawiam z ludźmi pracującymi w tamtym okresie na stanowiskach inżynierów to widzę że wtedy motorem napędowym była ambicja by wybić się ze wschodniego myślenia i dogonić zachód.

Może trochę przesadziłem ale sądzę że coś jest na rzeczy.

PS: Mój post nie ma nic wspólnego z wyborami 😅

Wydaje mi się że wiele z tych robotów jest tworzone przez Polaków w Polsce lub za granicą, ale jako produkt końcowy są sprzedawane pod zagraniczną marką. Jakby nie patrzeć taniej jest zatrudnić inżyniera w Polsce za 2k euro miesięcznie, niż niemieckiego za 8k euro, a kosztów związanych z transportem wytworzonych projektów czy oprogramowania praktycznie nie ma.

Znalazłem niszę na naszym rynku. W takim razie czas to naprawić i stać się światowym potentatem w dziedzinie robotyki 😋

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.