Skocz do zawartości

Metalowe osie - gdzie można dostać?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej,

Na początek chciałbym się przywitać, bo jestem nowy na forum 🙂.

Chciałbym skonstruować swojego pierwszego robota. Ostatecznego pomysłu nie mam, ale na początku chciałbym stworzyć platformę z kołami i napędem. Szukałem materiałów, kombinowałem i wiem jak zdobyć prawie wszystkie materiały. Nigdzie nie mogę znaleźć czegoś co mogłoby mi posłużyć za osie. Wymagania nie są wielkie, bo to początek i spokojnie starczyłyby takie jak są używane do zabawkowych samochodów. Niestety nie mogę znaleźć niczego co mogłoby mi to zastąpić a osie do modeli w sklepach modelarskich są strasznie drogie.

Czy wiecie gdzie mogę dostać niedrogo osie jakie są używane przy produkcji zabawek lub czego mogę po dostosowaniu użyć jako substytutu?

Dzięki za odpowiedź.

Stary napęd cd to jest jakieś rozwiązanie, chociaż nie wiem skąd mógłbym wziąć tanio stare napędy. Czasem cena jest tania, a za wysyłkę zapłacę z 15 zł.

nie wiem skąd mógłbym wziąć tanio stare napędy.
Najlepszym źródłem takich wszelkich przydatnych elementów, są punkty zbiórki elektrośmieci 😋

krzysiek050, na ebayu od naszych dalekowschodnich sąsiadów można kupić ośki na setki sztuk nawet o dowolnej średnicy i długości. Sam kupowałem 2mm ośki tam, wpisujesz w wyszukiwarkę średnicę i axis, shaft i wyskoczy tak dużo propozycji że nie będziesz wiedział co wybrać 😉.

• Lubię! 1

Dzięki wielkie 🙂. Nie brałem pod uwagę tej opcji ze względu na koszty międzynarodowej wysyłki, ale są opcje freeShipping. Zastanawiam się jak im się to opłaca, ale właściwie nie moje zmartwienie. Na wszelki wypadek zamówiłem dla testów 20 osi za 8 zł i zobaczymy czy dojdą 🙂.

Teraz już po frytkach. Zobaczymy jak przyjdzie. W każdym razie zawsze można zamawiać rzeczy z sporym wyprzedzaniem na zapas, tym bardziej że się dopiero uczę. I może faktycznie będzie tak jak Chumanista mówi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...