Skocz do zawartości

Kontrola silników (TB6612FNG)

Pomocna odpowiedź

Czyli raczej nie spaliłeś mostka, spróbuj podpiąć BIN1, BIN2, PWMB do GND.

Pomiędzy A01 a A02 powinno być jakieś napięcie bliskie zasilaniu, a pomiędzy (A01 i GND) lub (A02 lub GND) na jednym napięcie zasilania a na drugim około 0V.

• Lubię! 1
Czyli raczej nie spaliłeś mostka, spróbuj podpiąć BIN1, BIN2, PWMB do GND.

Pomiędzy A01 a A02 powinno być jakieś napięcie bliskie zasilaniu, a pomiędzy (A01 i GND) lub (A02 lub GND) na jednym napięcie zasilania a na drugim około 0V.

Ok podpiąłem całą reszte co mi została do GND (BIN1 BIN2 PWM2) i jest tak jak piszesz na A02 mam ~8V a A01 nie mam napięcia!

Podpinam do silnika i.. lekko drgnie przy styknięciu (napięcie na A01 i A02 spada do 5V) 🙂

Podpinam do silnika i.. lekko drgnie przy styknięciu 🙂

Jak silnik tylko drgnął to spróbuj podpiąć PWMA do PWM (pin D5) w arduino i wgraj program

void setup() {
pinMode(5, OUTPUT);//Konfiguracja pinu jako wyjścia 
}

void loop() { 	
analogWrite(5, 50); //Generujemy sygnał o zadanym wypełnieniu
delay(500); 
analogWrite(5, 100); //Generujemy sygnał o zadanym wypełnieniu
	delay(500); 
analogWrite(5, 150); //Generujemy sygnał o zadanym wypełnieniu
	delay(500); 
analogWrite(5, 150); //Generujemy sygnał o zadanym wypełnieniu
	delay(500); 
analogWrite(5, 200); //Generujemy sygnał o zadanym wypełnieniu
	delay(500); 
analogWrite(5, 255); //Generujemy sygnał o zadanym wypełnieniu
delay(500); 
}

Pamiętaj o GND

• Lubię! 1

Bez silnika napięcie ładnie skacze: ~1.5V, ~2.9V, 4.3V, ~5.7V, ~7.3V

Z silnikiem (niestety tylko ładnie piszczy, może delikatnie ruszając trybikiem), napięcia prawie nie ma? 👹

Pamiętaj o GND

GND z Arduino? Mam już podpięte

1. Tak GND z arduino

2. Jak silnik pisczy to pewnie zbyt mała częstotliwość

Spróbuj to (nie wiem jak zmienić częstotliwość PWM w arduino):

void setup() {
 pinMode(5, OUTPUT); //Konfiguracja pinu 3 jako wyjście
}

void loop() {
 digitalWrite(5, HIGH);
delayMicroseconds(500);
 digitalWrite(5, LOW);
 delayMicroseconds(500); //2 kHz
}
1. Tak GND z arduino

2. Jak silnik pisczy to pewnie zbyt mała częstotliwość

Spróbuj to (nie wiem jak zmienić częstotliwość PWM w arduino):

void setup() {
 pinMode(5, OUTPUT); //Konfiguracja pinu 3 jako wyjście
}

void loop() {
 digitalWrite(5, HIGH);
delayMicroseconds(500);
 digitalWrite(5, LOW);
 delayMicroseconds(500); //2 kHz
}

Zmieniając sobie tą częstotliwość mogę tylko sterować sobie tonem dźwięku, próbowałem nawet 10...10000

Czym mniejszy czas tym większa częstotliwość f= 1/T. Czyli z wartościami schodzisz w dół aby zwiększyć częstotliwość. Limit dla mostka to 10 kHz czyli 100us,ale przy 2kHz powinien silnik normalnie pracować, co najwyżej lekko piszczeć. Także problem raczej nie leży w częstotliwości.

Na pewno do VMOT masz +9V doprowadzone ? bo wygląda to na problem z wydajnością prądową

Czym mniejszy czas tym większa częstotliwość f= 1/T. Czyli z wartościami schodzisz w dół aby zwiększyć częstotliwość. Limit dla mostka to 10 kHz czyli 100us,ale przy 2kHz powinien silnik normalnie pracować, co najwyżej lekko piszczeć. Także problem raczej nie leży w częstotliwości.

Na pewno do VMOT masz +9V doprowadzone ? bo wygląda to na problem z wydajnością prądową

Mniej więcej.. bardziej 8V. Ta bateria ma bardzo słabą wydajność prądową z tego co wiem (6F22), może tutaj chociaż się przydadzą te 2x1.2V? 😎

Może masz jakiś zasilacz wtyczkowy z jakiejś zabawki? Akumulator żelowy albo cokolwiek?

Posprawdzam parę sztuk od telefonów (3.7V) w ostateczności wezmę od helikoptera Li-Pola i dam znać 😎

Baterie telefonowe raczej odpadają, dają ~2V na obciązeniu silnikiem, potrzebuję 3 z tego co wiem 🤣

[ Dodano: 19-10-2015, 19:58 ]

Li-Pol nawet nie daje rady.. (3.7V, 1100mAh, 18C) tylko przy pierwszym styknięciu koła ładnie się zakręcą na chwilke, potem spadek napiecia do 2V i stop 🙁

Co do zailaczy, mam ich sporo (chodzi o takie podłączane do gniazka?) jakie muszą mieć znaczenia ?

Musisz mieć napięcie do zasilania powyżej 4,5V dla pinu VMOT mostka a ty podajesz znacznie mniejsze napięcie.

Ten lipo spokojnie dałby radę jakbyś dał 2 takie szeregowo - podbijasz napięcie a nie prąd.

Z twojego LiPo możesz wyciągnąć 18C*1100mAh = 19800 mA = 19,8A a to jest ogromny prąd jak na taki silnik. Nie sprawdzałem ile ciągnie ten silnik, ale podejrzewam że ten LiPo uciągnie ponad 20 takich silników.

Ułóż jakoś przejrzyście kable i zrób zdjęcie.

• Lubię! 1
Musisz mieć napięcie do zasilania powyżej 4,5V dla pinu VMOT mostka a ty podajesz znacznie mniejsze napięcie.

Ten lipo spokojnie dałby radę jakbyś dał 2 takie szeregowo - podbijasz napięcie a nie prąd.

Z twojego LiPo możesz wyciągnąć 18C*1100mAh = 19800 mA = 19,8A a to jest ogromny prąd jak na taki silnik. Nie sprawdzałem ile ciągnie ten silnik, ale podejrzewam że ten LiPo uciągnie ponad 20 takich silników.

W takim razie, jakieś inne rozwiązanie? Rozumiem, że przetwornica step-up by się przydała?

A oprócz tego? Jakieś inne metody zasilaniania, najlepiej Arduino +2 Silniki jednym źródłem

Przydaje się zasilacz regulowany z ograniczeniem prądowym. Na początek dobry będzie każdy sensowny zasilacz, może być atx byle sprawny.

🙄

Wolałbym coś mniejszego 😅 Co mógłbym kupić tak juz na przyszłość do stałego zasilania, chodzi o jakiś akumulatorek.

W takim razie, jakieś inne rozwiązanie? Rozumiem, że przetwornica step-up by się przydała?

A oprócz tego? Jakieś inne metody zasilaniania, najlepiej Arduino +2 Silniki jednym źródłem

Przetwornica, nie - to wyższa szkoła jazdy i nie tędy droga (strzelanie do muchy z czołgu) moim zdaniem zasilanie z jakiegoś zasilacza np. stara ładowarka do telefonu Vout pomiędzy 5V a 9V, wydajność prądowa wyjścia powyżej 300mA.

Weź miernik ustaw na "piszczek" i sprawdź czy nie masz zwarcia i czy wszystko styka i jest podłaczone tak jak powinno być.

Z LiPo uważaj - testowanie i zabawa na nim z elektroniką będzie kosztowna i niebezpieczna (przy najmniejszym błędzie coś doszczętnie spalisz, albo sam LiPo nie wytrzyma) , jak masz starego kompa którego nie używasz to można zasilacz ATX z niego wyciągnąć. Albo zasilacz z laptopa, ale tutaj nie masz żadnej regulacji napięcia wyjściowego.

Ja używam takiego http://www.hotair.pl/pl/sklep/zasilacze-laboratoryjne/zasilacz-laboratoryjny-korad-ka3005d-30v-5a-pamiec-5-profili-zasilania.html

ale to spory wydatek jak na początkującego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...