Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #2 - przyciski, diody RGB, kontaktron

Pomocna odpowiedź

Złożyłem układ jak niżej. Rezystor R2 został włączony dopiero później, w pierwszej wersji układu go nie było.

Przy wciskaniu switchy G i B wszystko działało jak należy, tj. dioda świeciła się na zielono, niebiesko, a gdy wciskałem oba to błękitnie. W przypadku wciskania przycisku R dioda świeciła się na czerwono niezależnie od wciśnięcia innych przycisków - tak jakby nóżka R przejmowała cały prąd.
Sytuacja zmieniła się na analogiczną do pozostałych kolorów dopiero po podłączeniu na nóżkę R dodatkowego rezystora 330ohm.
Dlaczego tak się dzieje?

układ RGB.jpg

@kubaar6843 każdy kolor wymaga innego napięcia. Jeśli wszystko zasilasz z jednego rezystora, a diody wymagają innego napięcia to inny będzie też prąd (i jasność diod). Takie podłączenie nie jest poprawne, ponieważ przy diodach połączonych równolegle każda dioda powinna mieć osobny rezystor. Dzięki temu możesz dobrać prąd w taki sposób, aby każdy kolor świecił z tą samą jasnością, a do tego jasność ta będzie stała (niezależnie od tego ile diod świeci). W tej chwili prąd jest teoretycznie stały, ale  dzielisz go na 1, 2 lub 3 diody - zależnie od liczby wciśniętych przycisków. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w poniższym artykule - interesuje Cię sekcja o równoległym łączeniu diod: https://forbot.pl/blog/jak-dobrac-rezystor-do-diody-rozne-metody-zasilania-led-id14482

• 8 miesiące później...
(edytowany)

Brak w zestawie Kurs Podstaw Elektroniki cz. II rezystorów 1kΩ i 10kΩ aby wykonać ćwiczenie z diodą RBG. Ja akurat kupiłem również cz. I gdzie te rezystory są ale nie każdy tak robi, tez długo zastanawiałem się czy potrzebny mi jest zestaw cz. I. Jeśli bym go akurat nie kupił moim przypadku musiałbym jechać 20 km aby kupić te rezystory bo u mnie nie ma już sklepu z częściami elektronicznymi jak i pewnie w większości miast poniżej 15tys.

Edytowano przez slayer74
dodano treści
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Po pierwszej części kursu już wciągałem się w drugą, jeszcze do mnie nie dotarł a już sobie analizuję dalsze zagadnienia, i zastanawia mnie czy tutaj jest taka sama sytuacja jak przy zwykłych ledach, że każdy kolor ma swoje napięcie przewodzenia?

14 minut temu, huku napisał:

Po pierwszej części kursu już wciągałem się w drugą, jeszcze do mnie nie dotarł a już sobie analizuję dalsze zagadnienia, i zastanawia mnie czy tutaj jest taka sama sytuacja jak przy zwykłych ledach, że każdy kolor ma swoje napięcie przewodzenia?

Tak ,dokładnie tak jest.Jeżeli masz podręcznik pierwszej części to napięcia są w tabelce na stronie 85

24 minuty temu, Piotr66 napisał:

Tak ,dokładnie tak jest.Jeżeli masz podręcznik pierwszej części to napięcia są w tabelce na stronie 85

Przepraszam źle to napisałem ponieważ chodziło mi o led RGB i czy dla każdego z koloru jest inne napięcie przewodzenia i inny rezystor.

15 godzin temu, huku napisał:

Przepraszam źle to napisałem ponieważ chodziło mi o led RGB i czy dla każdego z koloru jest inne napięcie przewodzenia i inny rezystor.

W drugiej części kursu jest schemat układu testowego diody RGB.Tam jest rezystor 1k do każdego koloru osobno dla zabezpieczenia ,czyli trzeba dodać rezystory.

Dnia 29.12.2023 o 17:46, huku napisał:

Tak, każdy kolor ma inne napięcie przewodzenia. Warto więc dobrać odpowiednie rezystory. W niektórych ćwiczeniach dodajemy wszędzie taki sam rezystor (np. 1k), bo jasność poszczególnych kolorów nie jest tutaj kluczowa. 

• Lubię! 1
  • 3 miesiące później...

Po tej części kursu widać, że będzie się działo 🙂 mam pytania...

1. Czy kontaktron nie ulega polu magnetycznemu i z czasem nie powoduje błedy odczytu pozycji magnesu?

2. Podczas eksperymentu z diodą RGB i potencjometrem nie uzyskałem barwy czerwonej. Czy jest to spowodowane rezystorem 1k przy ustawieniu potencjometra do barwiy Red?

( pozostałe mają 330R). 

3. Niestety, ale próba samodzielnego złożenia układu według schematu zakończyła się niepowodzeniem. Czy jest możliwość rozwinięcia kursu czytania schematów? Na zasadzie teoria - schemat - praktyka - częste błedy. 

21 godzin temu, inzlaba napisał:

1. Czy kontaktron nie ulega polu magnetycznemu i z czasem nie powoduje błedy odczytu pozycji magnesu?

Nie, nic takiego nie powinno mieć miejsca 🙂

Podczas eksperymentu z diodą RGB i potencjometrem nie uzyskałem barwy czerwonej. Czy jest to spowodowane rezystorem 1k przy ustawieniu potencjometra do barwiy Red?

Czy to znaczy, że kolor czerwony zupełnie nie był u Ciebie widoczny, czy jak mam rozumieć to, że nie udało się go uzyskać? 😉  

Niestety, ale próba samodzielnego złożenia układu według schematu zakończyła się niepowodzeniem. Czy jest możliwość rozwinięcia kursu czytania schematów? Na zasadzie teoria - schemat - praktyka - częste błedy. 

Ciężko o taki kurs, bo tutaj konieczna jest po prostu praktyka 😉 Jeśli coś nie wychodzi to zachęcam do wstawiania zdjęć swoich układów na forum - wtedy możemy sprawdzić i coś doradzić.

• 1 miesiąc później...

Cześć, zaczytuję od razu fragment artykułu z kursu:

"Po drugie, urządzenia elektroniczne po lutowaniu myje się np. w izopropanolu, aby pozbyć się śladów topnika. Dzięki naklejce płyn ten nie wlewa się do środka buzzera i nie niszczy przetwornika."

Izopropanol może zniszczyć przetwornik? To z czego ten przetwornik jest zrobiony? Myślałem, że elektronikę można dowoli zalewać izopropanolem, tylko wiadomo, trzeba poczekać aż wyschnie, a schnie szybko.

• 2 miesiące później...
(edytowany)

Witam....

Jutro będę siadał do tworzenia i przerobienia rozdziału.... Ale na pytanko i problem bo nikt mnie nie może pomóc, pewnie to banalne ale nie wiem jak płynie prąd, od kontrolera? baterii? razem od kilku źródeł? razem w kilku węzłach czy oczkach? jest blokowany i nie płynie prąd w węźle dopóki mu nie pozwolimy?

Wiem, że pewnie są to podstawy ale nikt mnie w danej chwili nie może tego wytłumaczyć i pomóc... 

Edytowano przez JaboLtron

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...