pr0marek Napisano Grudzień 5, 2015 Udostępnij Napisano Grudzień 5, 2015 Chciałem sobie zaprogramować wyswietlacz LCD na arduino wedlug kursu na forbocie: LINK Po przepisaniu kodu na ekranie pojawiły mi sie chinskie znaki zamiast "witaj na forbocie", wiecie jak rozwiazac problem? caly zestaw byl zamowiony na aliexpres CO WIDAĆ NA LCD
mosi2 Grudzień 5, 2015 Udostępnij Grudzień 5, 2015 a przewody na 100% dobrze podpięte? nie są zamienione ze sobą lub w ogóle odwrotnie cały wyświetlacz?
pr0marek Grudzień 5, 2015 Autor tematu Udostępnij Grudzień 5, 2015 Podłączenie sprawdzilem dwa razy, wyswietlacz mam taki: LCD 2x16
marek1707 Grudzień 5, 2015 Udostępnij Grudzień 5, 2015 Spróbuj wypisać coś prostszego, np. "AAAAAAAA" lub ciąg cyfr 0..9 i pokaż nowe zdjęcie. Może wtedy, po wyglądzie LCD jakoś dojdziemy co jest źle. Acha, i zrób to tak by było widać połączenia.
Marooned Grudzień 9, 2015 Udostępnij Grudzień 9, 2015 Obstawiałbym bardziej japoński, część w katakanie "chi so sa"
marek1707 Grudzień 9, 2015 Udostępnij Grudzień 9, 2015 Założyłem, że coś jest nie tak w połączeniach, złączach, kolejności kabelków. Większość kontrolerów ma na swojej "podstawowej" stronie kodowej znaki europejskie zgodne z ASCII a dopiero powyżej (od 0x80) jest cyrylica, japońszczyzna lub ogólnoeuropejskie ogonki. Gdyby mój model błędu był prawdziwy, dostalibyśmy kilka takich samych znaków lub kilka z jakoś zakodowaną kolejnością. Być może dałoby się po tym (patrząc na tablice znaków znanych wersji HD44780) znaleźć problem. Skoro wyświetlanie w ogóle działa, to inicjalizacja LCD a przynajmniej kody niektórych komend zadziałały więc jakieś bity są podpięte. Albo coś jest zamienione, albo brakuje któregoś połączenia.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »