Skocz do zawartości

Sterowanie silnikiem 12V HRS-550 regulator od Magma

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, pytanie do ogarniętych osób z elektroniki.

Mianowicie:

Czy mogę podłączyć taki oto regulator pod odbiornik RC pod sygnał PWM:

http://www.magma.sklep.pl/product-pol-2808-Regulator-obrotow-silnika-z-galka-i-radiatorem-12-24V-25A-WENTYLATORA.html

Chce nim sterować silnikiem od wkrętarki 12 V HRS-550, oraz w przyszłości dokupić je także do silników od wycieraczek z Poloneza.

Drugie pytanie czy mógłbym w przyszłości także ten regulator podpiąć pod Arduino?

Jeśli chodzi o natężenie prądu to wiem o co chodzi i w mojej konstrukcji nie przekroczy 15 A.

Bardziej chodzi mi o sygnał PWM, czy po prostu zamiast sterować potencjometrem mogę sterować jednym kanałem z odbiornika.

Mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłem o co mi chodzi.

Dziękuje za pomoc

Tak, wyjaśniłeś. Nie możesz tego sterować z odbiornika RC. Nie możesz tego podpiąć pod Arduino.

Możesz za to jakieś małe Arduino (mini?) podpiąć pod odbiornik RC i dopiero z niego napędzać własnoręcznie zrobiony sterownik silnika. Jeśli wystarczy Ci regulacja obrotów w jednym kierunku (tak jak w przykładowym układziku) to za <10zł zmajstrujesz taki regulator. Oczywiście mogło to będzie pracować samodzielnie bez żadnego odbiornika RC a wtedy o obrotach silnika może decydować potencjometr, jakieś przyciski, czujniki lub np. sekwencja czasowa - co tylko sobie wyobrazisz.

Dwukierunkowy regulator modelarski ma na pokładzie procesor, kawałek kodu sterującego i pełny mostek 4-tranzystorowy. Nic dziwnego, że jest droższy. Jeśli wybierzesz coś "budżetowego" (czyt: taniochę), kup taki by wytrzymywał prąd min. 2 razy większy niż może pobierać Twój silnik. Regulatory na tym runku są projektowane na styk i muszą mieć bardzo dobre chłodzenie.

Tak, chyba rzeczywiście identyczny z tym, że jednemu dopisano 480A a w drugim przypadku ktoś puknął się w głowę (albo nie miał tyle tupetu) i zostawił 80A. Dziwne, przewód do rozrusznika w moim samochodzie ma grubość palca wskazującego a podczas startu pobierane jest jakieś kilkadziesiąt Amperów. Tu mamy przewody o średnicy ok 2mm co pozwala wg ogólnych norm przesłać może z 20A, ale sprzedawcy twardo obstają przy swoim. W każdym razie do silnika klasy 550 (12V/100W?) powinno wystarczyć.

• 1 rok później...

Ja z prośbą i pytaniem.

Sterowniki PWN są co raz częściej stosowanie do regulacji obrotów silników czy grzałek itp.

Zróbcie kurs jak zbudować taki sterownik PWN w np 5ciu przykładach. Supertani do drogi poprzez różne konstrukcje (z zastosowaniem tranzystorów , jakiś sterowników z wyświetlaczem jakimś) zasilany od 5V do 30V lub z sieci i od 10A do 300A.

Jeśli by powstał taki kurs , kupię go wraz z zestawem u Was.

Żeby po takim kursie nie było problemu z zaprojektowaniem tego PWNa i przystosowaniem do czegokolwiek sobie dusza zapragnie.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...