Skocz do zawartości

Częstotliwość pracy serwa

marianexyx

Pomocna odpowiedź

Przeglądając różne sklepy z serwami natknąłem się na pewien parametr, który kazał mi się na chwilę zatrzymać i zastanowić, a mianowicie: "częstotliwość pracy" - http://botland.com.pl/serwa-typu-standard/2302-serwo-powerhd-hd-1218th.html

Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, bo nigdzie to nie jest wyszczególnione, a tutaj mało tego, że ta wartość jest ukazana, to jeszcze jest ona wg mnie "niecodzienna" (jak kojarzę to zwykłe hobby serwa wymagają kilkadziesiąt Hz).

Zdałem sobie sprawę, że nie wiem w sumie co to znaczy dla układu sterującego jakim jest Arduino Uno/Mega. Widziałem, że zmienianie takowania timerów PWNów shielda, to rzecz dość częsta wg google. Czy muszę zatem zmieniać częstotliwość PWNa na płytce by osiągnąć 333 Hz? Na stronie produktu napisane jest też, że serwo pracuje do 333 Hz- czyli jak rozumiem dla niższych częstotliwość też będzie pracować? Ale zakładam wtedy, że pozycjonowanie serwa cyfrowego będzie słabsze (?). No i co by się stało gdybym ustawił wyższą częstotliwość? Plus jak mam powiedziane, że PWNy w Arduino pracują w częstotliwościach np. ok. 500 i 1000 Hz. Czy to znaczy zatem, że serwo ustawi sobie swoją maxymalną możliwą częstotliwość?

Dobrze kojarzysz, typowo serwa potrzebują impulsów powtarzanych co 20ms czyli 50Hz. Wszystkie serwa z interfejsem "modelarskim" muszą umieć pracować w takim trybie. Nowsze konstrukcje modeli (np. śmigłowców) wymagają serw do których informacja dostarczana jest częściej. To pozwala na skrócenie czasu reakcji np. serwa sterującego skokiem łopat wirnika ogonowego. Dlatego pojawiły się serwa, które mogą pracować z wyższymi częstotliwościami. Jeżeli dany model może działać do 330Hz, to do tylu może i koniec. Nie będzie pracowało z sygnałem 500Hz mimo, że możesz gdzieś wygenerować taki przebieg. 1000Hz nie pozwala na wygenerowanie impulsu o pełnej długości więc ten pomysł jest bez sensu.

Za to byłoby dziwne, gdyby rzeczone serwo nie umiało pracować na typowych 50Hz. Czy ma to jakiś wpływ na Twoje Arduino? Jeśli potrzebujesz i potrafisz, to możesz (ale nie musisz) dla takiego serwa wygenerować większą częstotliwość.

• Lubię! 1

Druga sprawa. Dobrze kojarzysz, że zmiana częstotliwości sygnału sterującego może mieć wpływ na siłę serwa. Dotyczy to jednak tylko serw analogowych, które dają napięcie na silnik tylko wtedy, gdy otrzymują sygnał -- zatem zmniejszenie częstotliwości sygnału skutkuje rzadszym sterowaniem silnikiem i przez to średnio mniejszą siłą.

Nie dotyczy to jednak serwomechanizmów z cyfrowym sterowaniem, w których zamiast analogowego układu generującego PWM z pozycji potencjometru i komparatora z sygnałem wejściowym mamy po prostu tani mikrokontroler, który analizuje dostarczony sygnał i odpowiednio steruje silnikiem. Wszystkie serwa modelarskie z wyższą niż 50Hz częstotliwością sygnału, to serwa cyfrowe.

• Lubię! 1

a to byłoby dziwne, gdyby rzeczone serwo nie umiało pracować na typowych 50Hz. Czy ma to jakiś wpływ na Twoje Arduino? Jeśli potrzebujesz i potrafisz, to możesz (ale nie musisz) dla takiego serwa wygenerować większą częstotliwość.

Chciałem wiedzieć, czy kupując podane przeze mnie w linku serwo będzie działać beż żadnych dziwnych modyfikacji na arduino, ale oprócz tego chciałem się też dowiedzieć dlaczego będzie działać (bądź nie) 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.