Skocz do zawartości

Serwo do force feedback

gnusmass

Pomocna odpowiedź

Witam,
Mam zamiar zrobić dżojstik ze siłowym sprzężeniem zwrotnym. Dżojstik miały by mieć możliwość zmiany odczuwanego oporu na dźwigni w zależności od obciążenia. Pierwszy silnik jaki mi naszedł na myśl to właśnie modelarskie serwo. Mam regulowany kąt wychylenia, serwo może trzymać moment- myśle wszystko fajnie. Ale... czy da się w serwie regulować momentem silnika? Wiadomo w zwykłym silniku DC zmiana napięcia zmniejszy mi obroty, przez co silnik będzie "słabszy", czy w serwie modelarskim da się sterować momentem? Jakoś nie mogę się dokopać do tego info.

Pozdrawiam

moment obrotowy silnika DC jest wprost proporcjonalny do prądu płynącego przez jego uzwojenie.

Regulując prąd możesz sterować momentem, a co za tym idzie siłą na drążku dżojstika.

Aby nie przerabiać serwa możesz dodać tylko pomiar prądu pobieranego przez całe serwo i na tej podstawie odpowiednio wysterować serwo standardowym sygnałem PWM lub wyprowadzić zasilanie silnika bezpośrednio na zewnątrz i układ sterowania zrobić pomijając elektronikę serwa.

• Lubię! 1

Aby nie przerabiać serwa możesz dodać tylko pomiar prądu pobieranego przez całe serwo i na tej podstawie odpowiednio wysterować serwo standardowym sygnałem PWM lub wyprowadzić zasilanie silnika bezpośrednio na zewnątrz i układ sterowania zrobić pomijając elektronikę serwa.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem, jeden sygnał PWM sterowałby wypełnieniem sygnały prądowego a tym samym momentem silnika DC w serwie, a drugi sygnał PWM (całkiem inny niż ten od prądu)sterowałby wychyleniem orczyka prawo-lewo?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.