Mateusz Napisano Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2009 Witam. Poszukuje kół o średnicy około 7cm. Dość cienkich i nie ażurowanych bo muszę sam nawiercić w nich otwory po to by obliczać prędkość z jaką porusza się robot. Może wiecie gdzie takie mogę kupić lub jak wykonać 🙂 (tylko nie piszcie o zakrętkach do słoików 😋 ) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Wykonać możesz w tokarni, a pozatym poszukaj na internecie w sklepach modelarskich. Koła do modeli terenowych powinny spełniać twoje wymagania. I pamietaj zawsze najpierw szukaj w google.... Edit. Przypomniało mi się że w marketach budowlanych są takie koła do np. wózków i tam poszukaj, powinieneś coś dla siebie znaleźć i to stosunkowo tanio. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mateusz Kwiecień 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Jeszcze jedno pytanie. Jaki czujnik nada się do liczenia prędkości. W kole chcę porobić otwory przez które dostawało się będzie światło do czujnika. Myślałem nad czujnikiem linii ale czy nadaje się on do takiego zastosowania. (po jednej stronie koła będzie czujnik a po drugiej dioda) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Możesz wykorzystać transoptory szczelinowe, albo tak jak piszesz dioda podczerwona i z drugiej strony fototranzystor. Taki układ jest właśnie w transoptorach szczelinowych ale one mają ograniczenia ze względu na obudowę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Mateusz Kwiecień 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Dzięki wielkie za odpowiedź 🙂 Mam jeszcze jedno pytanie 🙂 Gdzie dostane taką "kulkę" (nie wiem jak to się nazywa). Która jest z przodu tej platformy ? http://www.elexp.com/kits/robot_platform.jpg Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Np w sklepie leroy-merlin, mają kilka typów takich kół z kulką. Podejrzewam, ze w innych tego typu sklepach też są. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mateusz Kwiecień 21, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 21, 2009 Jakie fototranzystory reagują na światło widzialne ? Bo wolałbym widzialne od podczerwonego. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Kwiecień 21, 2009 Udostępnij Kwiecień 21, 2009 Fototranzystory od 780 nm. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Kwiecień 21, 2009 Udostępnij Kwiecień 21, 2009 najlepiej 940mm w przeźroczystej obudowie (podobnej do LEDów) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dunedin Kwiecień 22, 2009 Udostępnij Kwiecień 22, 2009 mnie się wydaje że tranzystor na światło widzialne może w dzień być troszeczkę zagłuszany co ewentualnie spowoduje zakłócenia w obliczeniach prędkości. Osobiście użył bym na pewno diody i fototranzystora na podczerwień. 😮 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 22, 2009 Udostępnij Kwiecień 22, 2009 Chyba, że się dokładnie zabuduje ten cały układ, ale to tylko komplikuje budowę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mateusz Kwiecień 23, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 23, 2009 Będzie zabudowane 🙂 całość będzie wyglądała mniej więcej tak: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Kwiecień 23, 2009 Udostępnij Kwiecień 23, 2009 Mateusz, w czym robiłeś model? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mateusz Kwiecień 23, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 23, 2009 Niestety w 3d Max i nie potrafię tego na kartkę w skali przenieść 🙂 Musze nauczyć się auto-cada 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Kwiecień 23, 2009 Udostępnij Kwiecień 23, 2009 Pora zabrać się za jakiś program 3D, ładnie to wygląda i zapewne łatwiej się pracuje niż mając wszystko "w głowie". Jakieś proste elementy mogę Ci do a-c przerysować, napisz na PW. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »