Skocz do zawartości

Piszczenie/buczenie wentylatora/silnika podczas podłączenia przez PWM

Amavi

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich 🙂

Chcę za pomocą Arduino Uno(klon) sterować prędkością obrotową wentylatora lecz poniżej pełnej prędkości z silniczka dobiega nieprzyjemny pisk(wentylator się kręci), im bliżej pełnej prędkości tym ten pisk jest mniej słyszalny.

Czy można coś na to poradzić? Jakaś zmiana częstotliwości albo coś innego wchodzi w grę?

Elektronika wiatraczków nie jest przystosowana do napędzania jej sygnałem PWM - nie jest to zwykły silnik DC tylko kontroler silnika wielofazowego i masz szczęście, że w ogóle się kręci w tych warunkach. Oczywiście zwiększenie częstotliwości PWM powyżej pasma akustycznego na pewno pomoże na piszczenie, ale wcale nie wiadomo czy nadal będzie działał sam silnik. Możesz pójść w drugą stronę i obniżyć PWM np. do 60Hz (16MHz/1024/256). Wtedy zamiast piszczenia masz takie buczenio-terkotanie. Może będzie cichsze lub chociaż mniej przeszkadzające. Jeżeli Twój wiatraczek ma trzy przewody, to istnieje bardzo niewielka szansa że ten trzeci kabelek jest wejściem do regulacji PWM. Niestety najczęściej to wyjście do odczytu prędkości obrotowej - stąd płyta główna PC wie jak szybko kręcą się jej wentylatory.

A tak najlepiej to jednak zrobić sterowanie napięciem DC. Czy wiatraczek jest 5 czy 12V? Z 5V jest najłatwiej, bo można w prosty sposób zrobić to liniowo na jednym tranzystorze npn. Dodajesz filtr RC na PWM a potem wiatraczek w emiter (tranzystor jako wtórnik) i z głowy. Przy 12V trzeba trochę więcej zachodu, ale też można. I to na wiele sposobów.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Działa, tak jak działa Koledze Amavi i pewnie jeszcze w tysiącu innych miejsc. Kto by się przejmował czytaniem dokumentacji. Nie twierdzę też, że wszystkie wiatraczki tak mają. Moim zdaniem tylko znakomita większość. Na pewno widziałem takie którym PWM na zasilaniu nie przeszkadza, ale ktoś musiał to w fabryce przewidzieć i inaczej zaprojektować układ. Można takie zamówić lub kupić specjalne wykonania tych "standardowych". Być może producent drukarki tak właśnie zrobił.

Użycie PWM nie oznacza, że nic nie będzie działać. Producent wiatraczka do czegoś się w swojej karcie katalogowej zobowiązuje. Np. prądy zasilania, temperatury startu, ciśnienie powietrza, prędkości obrotowe, głośność itp. To wszystko musi być spełnione jeśli używasz produktu zgodnie ze specyfikacją i jeśli coś Ci nie pasuje, masz prawo do reklamacji. Jeżeli jednak naruszasz warunki użytkowania, do niczego nie możesz mieć pretensji. Tylko tyle. O ile dobrze rozumiem, takie "sprytne" korzystanie z pewnych cech dzisiaj nazywa się hacking. Ktoś zhakował wiatraczek i.. jakoś się kręci. No to tak róbmy.

Tam w środku jest elektroniczny kontroler (procesor?). Ma swoje tryby pracy, ma soft start i wykrywanie blokady osi, awaryjne ograniczenia prądu i modulatory prądów uzwojeń. Wie, że np. w 200ms po włączeniu zasilania ma pracować w trybie soft start próbując rozkręcić wiatrak a potem przechodzi do stanu normalnej pracy jeśli wszystko poszło zgodnie z planem i wyczuwa obracające się magnesy albo próbuje odczekać chwilę by ponownie zrestartować algorytm gdy doszło do blokady mechanicznej. A my teraz mu załączamy i odłączamy zasilanie 5 tysięcy razy na sekundę...

W danych katalogowych (nie sprawdzałem wszystkich, ale wielu) wiatraczków SUNON jest takie zdanie:

"7. Do NOT use power or ground PWM to control the fan speed. If the fan speed needs to be adjusted, please contact SUNON to customize the product design to your application."

Prościej już być nie może.

Jest to stary wentylatorek za 2 zł więc ma tylko dwa wyprowadzenia 🙂 ale jak podłączyłem zwykły silniczek DC to też tak piszczy.

W takim razie mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak zmienia się częstotliwość PWM?

p.s dokumentacji do tego wiatraczka to ja nie znajdę, to był test i sprawdzenie działania pwm(początki z elektroniką).

Mimo wszystko dobrze wiedzieć że tak się nie robi

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.