Skocz do zawartości

Sterowanie padem

chmis

Pomocna odpowiedź

Od razu zastrzegam, że ten temat nie ma wiele wspólnego z robotami!

Czy może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób podłączyć takiego pada do nadajnika? Bez pośrednictwa żadnych procesorów, jedynie lutując przewody?

Dokładniej przednie przyciski mają sterować silnikami: prawe prawym, lewe lewym.

Mihau, A jak chcesz podpiąć pod nadajnik same przewody?

chmis, bez mikrokontrolera się nie obejdzie. Inne rozwiązanie to aparatura modelarska, ale to już są spore koszta.

Napisz może do jakiego nadajnika chcesz to podpiąć?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Chodziło mi o to, żeby kabelki dolutować do przycisków i joysticków i odłączyć je od elektroniki pomijając w ten sposób problem protokołu USB(nie wiem, jak to tam si ę nazywa).

Reszty nie wiem 😳 , nigdy się nie bawiłem aparaturą, nawet nie znam jej zasady działania.

Mihau'owi pewnie chodzi o przylutowanie samych przycisków, nad czym też myślałem.

Mam pada, w który działają tylko przednie przyciski i 1,2,3,4, więc mi go nie szkoda.

@EDIT

Nadajnik jest od RC, później wstawię zdjęcie.

Też próbowałem zrobić sterowanie padem do robota i miałem ten sam problem - trzeba było użyć mikrokontroler a ja jak na razie się na nich nie znam i podczas dalszych poszukiwań znalazłem stary joystick od przodka komputera zwanego Amigą. Złącze DB9 więc łatwo podłączyć a na każdym wyjściu sygnał od jednego czujnika. Myślę że to dobra propozycja jeśli chodzi o gotowy sterownik gdy ktoś nie chce się bawić w mikrokontrolery, szczególnie że można znaleźć taki za około 20zł na Allegro i obejdzie się bez żadnych przeróbek. http://www.allegro.pl/item683665231_mysz_2_yojstyki.html - odrazu dwa i mysz.