Skocz do zawartości

Przesyłanie miedzy dwoma arduino wartości z czterech potencjometrów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, tak jak w temacie. Chcę na jednym arduino odczytać wartości czterech potencjometrów i przesłać do drugiego, który będzie sterował serwomechanizmami.

Pierwsze arduino:

void loop() {
 odczytADC = analogRead(SERVO_PIN);
 Serial.println(odczytADC);

Drugie:

void loop() {

if(Serial.available()>0){
 odczytADC= Serial.readStringUntil('\n');

odcz = odczytADC.toInt();
Serial.println(odcz);
kat = map(odcz,0,1023,10,170);
servo.write(kat);

To przykład wysłania jednej wartości, nie wiem czy jest ona dobra. Cztery wartości trzeba wysłać w tablicy, ale niestety nie za bardzo mogę zrozumieć przykłady. Czy mógłby mi ktoś w tym pomóc?

[ Dodano: 29-02-2016, 14:17 ]

Po uruchomieniu na szeregowym monitorze wartości joysticka to:

Pozycja Y: 0

Pozycja X: 0

Pozycja Y: 349

Pozycja X: 338

Pozycja Y: 327

Pozycja X: 321

Czy ma ktoś pomysł dlaczego czasami odczyty są równe zero?

Chcesz odczytać wartość z 4 potencjometrów ( jak rozumiem 2* joystick x/y ) a z wysyłanych danych wyraźnie widać, że robisz to z 6 potencjometrów ( powtarzają się sekwencję y/x 0/0 , y/x 349/338, y/x 327/321 ).

Czyli pewnie błąd w kodzie pętli, ale kodu w całości nie zamieściłeś, więc nie mamy o czym debatować.

To kod do pracy inżynierskiej i jeżeli wrzucę go w całości to później będzie on traktowany jako plagiat :/

Czy jest możliwość, aby arduina wysyłały między sobą informacje? Np jest samochód przewodowy, sterowany po rx, a w samochodzie jest czujnik temperatury.

Skoro każde Arduino ma np. dwukierunkowy UART umiejący jednocześnie wysyłać i odbierać informacje szeregowo to wystarczy byś zapewnił, że gdzieś po drodze będzie się to mijało. Przecież zrobiłeś przesyłanie czegośtam z jednej płytki do drugiej. Dlaczego miałoby to samo nie zadziałać w drugą stronę?

Trochę to dziecinne pytanie jak na OMC inżyniera 😐

To kod do pracy inżynierskiej i jeżeli wrzucę go w całości to później będzie on traktowany jako plagiat :/

Bzdura. Jak może być plagiatem coś tego samego autora? Czy może piszesz tą pracę komuś?

• 3 tygodnie później...

Bzdura. Jak może być plagiatem coś tego samego autora? Czy może piszesz tą pracę komuś?

Jakim problemem jest udowodnienie, że to ty wrzuciłeś?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...