Skocz do zawartości

Płytka ewaluacyjna z procesorem z rdzeniem Cortex-M3

Pomocna odpowiedź

Napisano

Obserwuję uważnie to, co dzieje się na forum i zastanawiam się czy byłby ktoś z was zainteresowany mikrokontrolerami z rdzeniem ARM7 lub Cortex. Są do dość wydajne procesorki, które biją na głowę tak przez was ukochane AVRy. Jeśli byłby odzew z waszej strony, chętnie zamieściłbym mój projekt płytki ewaluacyjnej dla procesora z rdzeniem Cortex-M3.

Szczerze mówiąc jakiś czas temu zacząłem intensywnie zajmować się procesorami ARM ale trochę przerażała mnie ich cena. Poszły więc w odstawkę ale myślę że jest to temat ciekawy;)

Jestem zainteresowany ale nie obiecuję że się nimi zajmę nałogowo:)

Czas odkopać materiały nt ARMów.

Może to trochę nie pasuje do tematu, ale postanowiłem zdradzić kawałek tajemnicy,,,
Co do ARM'ów to już nie długo będzie można stać się właścicielem minimodułów z AT91SAM7 (dzięki diodzie) 😉

Ale więcej ujawnimy 1 czerwca 🙂

Pozdrawiam

Co do ARM'ów to już nie długo będzie można stać się właścicielem minimodułów z AT91SAM7 (dzięki diodzie)

Eeee tam, LPC2xxx lepsze =]

"Może to trochę nie pasuje do tematu":) ale chce tylko powiedzieć, że te minimoduły z AT91SAM7, które Treker ******************, są naprawdę za..biaszcze, używam kilku podobnych; znakomicie nadają się na początek zabawy z ARM-ikami.

Wykropkowałem na razie tajemnica ;p// Treker

Kurde niezdąrzyłem zobaczyć co było w tych kropkach 😃

No cóż, fajna płytka zaquadnik. Pozostaje ją teraz tylko wypróbować.

Jak patrze na te ceny tych ARM'ów to nie są tanie :S

Ehh, faktycznie w domowych warunkach z płytką będzie ciężko. Do tego mój "ulubiony" FT232RL do lutowania i inne atrakcje... pora zaopatrzyć się w hotair'a 😉

Wielkie dzięki, zaquadnik! I piwko

W przyszłym tygodniu próbuje trawić sam tą płytkę😉

FT232 wcale nie jest taki ciężki do lutowania:) wystarczy trochę pasty i zwykła kolba z cienkim grotem.

Dałem FT232RL a nie RQ, żeby było prościej przylutować 😋 Hot-air do tego niepotrzebny, kolbówka i dobry topnik wystarczy. Co do cen ARM-ów, warto sprawdzić Kamami, podobno Cortexy można już od 11 zł kupić. Poza tym, zawsze można poprosić ST Microelectronics o próbkę układu.

A no faktycznie, ARM Cortex-M3 za 11 złotych 😮

Też sie przymierzam do takiej płytki, już zakupiłem laminat (30 cm dł. 11 cm szer.) i w sumie moge już to niedługo wytrawić tylko musze jeszcze postarać sie o elementy tej płytki :S

A macie jakieś materiały na ten temat? Im więcej tym lepiej:)

Google prawdę Ci powie. Szukajcie, a znajdziecie. Co za problem ? Na początek strona ST Microelectronics i User's Manual.

Dla wyjątkowo leniwych obiboków:

STM32_manual.pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...