Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Dnia 2.02.2023 o 18:08, Geralt napisał:

Cześć, jeśli chodzi o układ z termistorem to początkowo dioda cały czas świeciła (nie była wrażliwa na kręcenie potencjetrem 5kΩ). Dopiero gdy zmieniłem rezystor R3 ze schematu z 56kΩ na 10kΩ to układ zaczął działać poprawnie.

IMG_20230202_175904.jpg

IMG_20230202_175937.jpg

Miałem dokładnie ten sam problem i to samo rozwiązanie pomogło. Zmieńcie to w kursie bo wprowadza w błąd i niepotrzebną irytację.

• Lubię! 2
  • 1 miesiąc później...
Dnia 6.02.2017 o 22:11, Treker napisał:

Rafi212, tak jak było mówione na początku kursu (Kurs elektroniki II – #2 – komparatory napięcia), komparatory charakteryzuje również zakres bezpiecznych napięć wejściowych. Dodatkowe rezystory zapobiegają sytuacji, w której wejście komparatora zostałoby zwarte z szynami zasilania (gnd/vcc). Gwarantują one, że "po każdej stronie" dzielnika będzie zawsze minimum 10kΩ.

Zauważyłem, że na schemacie i w liście części układu R1 i R2 mają po 1k, a nie jak w lekcji o komparatorach 10k. Czy to zamierzona zmiana?

• 1 miesiąc później...

@Asd witam na forum 🙂 Jeśli podczas budowy układów napotykasz problemy to zachęcam do tego, aby od razu pytać w komentarzach lub sprawdzać, czy nie ma tam podpowiedzi. 

Dnia 13.10.2023 o 23:28, Asd napisał:

do dziś niepoprawione

Czasami zdarzają się takie sytuacje, że coś w kursie nie jest zaktualizowane - taki proces zajmuje stosunkowo dużo czasu (bo to nie jest tylko zmiana na blogu), a czasami po prostu o czymś mogę zapomnieć. Każdemu może się zdarzyć 🙂 

Dnia 13.10.2023 o 23:28, Asd napisał:

widać administratorzy mają w nosie czas innych osób

Gwarantuję, że tak nie jest i zachęcam do lektury polityki przyjaznego forum, z której dowiesz się w jaki sposób warto zadawać pytania i udzielać się na forum, aby służyło to całej społeczności. Miłego dnia!

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Mam dziwny problem podczas wykonywania ćwiczenia z termistorem  układ nie działał (na wyjściu nieodwracającym było za małe napięcie )

po wymianie rezystora z 56k na 10k problem ustał . Dlaczego mógł pojawić się u mnie taki problem?Czy wymiana rezystora jest bezpieczna dla układu?Już wcześniej miałem małe problemy z podłączeniem komparatora ale wtedy rozebrałem układ złożyłem ponownie (kilka razy) i zaczął działać.

Edytowano przez Osk1
  • 1 miesiąc później...

@witgrod witam na forum 🙂 Po prostu wszystkie eksperymenty z tego kursu zasilane są z innego źródła zasilania, które daje 6 V. Jeśli przebudowałeś układ i wykorzystujesz inne komponenty, a układ nie działa poprawnie to opisz swój problem w osobnym temacie. Postaramy się pomóc 🙂 

• 4 tygodnie później...

W przykładzie z fotorezystorem, w opcji gdzie zasłonięcie czujnika powoduje zgaśnięcie diody LED, zauważyłem, że nawet gdy przysłaniam czujnik bardzo powoli to i tak dioda gaśnie "od razu". Natomiast w opcji gdzie zasłonięcie czujnika powoduje zapalenie diody, zauważyłem, że gdy przysłaniam czujnik bardzo powoli to dioda też zapala się bardzo powoli (tzn. intensywność świecenia wzrasta wraz z większym zasłonięciem czujki) - nie ma tam takiego progu po jakim dioda zapaliła by się całkowicie od razu (jakby nie było histerezy). Dlaczego tak jest i jak można to zrealizować, aby dioda zapaliła się od razu z "maksymalną mocą"?

19 godzin temu, Lucasyno napisał:

Natomiast w opcji gdzie zasłonięcie czujnika powoduje zapalenie diody

@Lucasyno a w jaki konkretnie sposób zrealizowałeś taką wersję układu?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...