Skocz do zawartości

Wykonanie obudowy dla konsolki - pomysły

draghan

Pomocna odpowiedź

Witajcie.

Pytanie może nie z dziedziny robotyki, ale myślę że ktoś z Was mógłby poratować. 🙂

Macie może pomysł, z czego można wykonać obudowę do przenośnej konsolki w stylu gameboy?

Początkowo chciałem zamówić sobie obudowę na wymiar z plexi, ale nigdzie nie mogę znaleźć firmy, która zrobiłaby jedną sztukę w rozsądnej cenie (co jest całkowicie zrozumiałe).

Myślę teraz nad kupnem plastikowych misek czy pudełek, z których bym sobie powycinał potrzebne elementy. Do tego celu plastik niestety musi być raczej cienki, giętki, z racji tego żeby mi nie popękał przy wycinaniu... Chyba że znacie jakąś fajną technikę obróbki grubszego, twardszego plastiku, to miło byłoby się czegoś o tym dowiedzieć. 🙂

Podsumowując:

Macie może ciekawsze propozycje na wykonanie obudowy, niż pocięte plastikowe pudełko? Albo znacie firmę, która nie zażąda sobie za wykonanie z plexi takiej obudowy grubego hajsu? Albo znacie jakieś dobre sposoby obróbki twardego plastiku?

Za każdy pomysł serdecznie dziękuję. 🙂

W sumie zapomniałem zupełnie o możliwości druku 3d.

Nawet się nie interesowałem tym specjalnie nigdy, a teoretycznie mam dostęp do takiej drukarki.

Wiesz może, jaki byłby orientacyjny koszt wydrukowania takiej dwuczęściowej obudowy, powiedzmy o wymiarach zewnętrznych po złożeniu 10x8x3cm? Jak wygląda sprawa z wytrzymałością takiego wydruku? Nie jest to może jakieś kruche? Można w czymś takim powiercić?

draghan, zależy czy chcesz sam wydrukować czy komuś zapłacić. Jeśli samemu to z 5zł. Plastik jest dość wytrzymały, jeśli chcesz wiercić praktycznie musisz mieć wypełnienie 100%. Ale najlepiej po prostu wszystkie otwory umieścić w projekcie i wydrukować na gotowo.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mamy na wydziale dostęp do drukarki (która jest trochę leciwa), ponadto ostatnio nasze koło zakupiło własną (tylko że jeszcze nie dotarła), więc nie będzie chyba problemu z "podwykonastwem". 😉

Nie sądziłem, że to aż tak tanio wychodzi, jestem poważnie zaskoczony. Muszę się dowiedzieć, jak to by konkretnie wyglądało.

Dzięki Ci bardzo za odpowiedzi. 🙂

Już zrobiłem mały rekonesans. Wydruk będzie tutaj chyba najlepszą opcją, bo dostanę dokładnie to, czego potrzebuję. 🙂 (Najbardziej zastanawia mnie to, że sam o tym nie pomyślałem...)

Dzięki bardzo za Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam! 🙂

Jeżeli możesz, to napisz kilka słów o tym co robisz. (...) Na AVR czy coś mocniejszego?

Aaaa... Nic odkrywczego, nic ciekawego. Wypadało zrobić jakiś projekt na nadchodzący Pomorski Festiwal Nauki, a że trochę z kasą cienko, to wziąłem co miałem pod ręką i zastanowiłem się, co z tym mogę zrobić. A miałem w sumie niewiele więcej, niż kuferek z tutejszego kursu do STM32 F103.

No i wymyśliłem, że zrobię jakiegoś snejka czy coś, zamkniętego w pudełeczku w stylu Game Boy. Jak będzie czas, to dopieszczę pudełeczko i zakoduję więcej gierek. 😉

Gamebuino to bardzo fajny projekt, przynajmniej takie mam wrażenie, po obejrzeniu ich prezentacji.

Konsolki do gier chyba tutaj jeszcze nie było.

No bo to w końcu forum dla robotyków, prawda? 😉 Trochę nie ten target. Jeśli dokończę i będzie jakieś zainteresowanie tutaj, to podzielę się z Wami projektem. 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.