Skocz do zawartości

Budowa drukarki proszkowej

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zaczynam budowę drukarki proszkowej, na razie projektuje części. Głowice chce wykorzystać z drukarki atramentowej. Planuje wydrukować większość elementów.

Części:

Wałki 6mm i łożyska LM6UU.

elektronika arduino duo 32bit arm.

silniki nema 17 - 5szt

paski GT2

pole robocze 10x10x10cm.

skmskm, a z czego będzie drukował? Co będzie wypełniaczem? Wybacz takie ogólne pytania, ale jakoś nie interesowałem się wcześniej takimi drukarkami - szczególnie w wersji DIY 🙂

Jest kilka typów drukarek proszkowych, ja chce spróbować jako proszek gips, a jako aktywator woda. Głowica z drukarki atramentowej będzie podawać krople wody na gips.

• Lubię! 1

Problem w tym że w kolorowym wkładzie jest więcej przyłączy o nieznanych funkcjach 😃 , poza tym nie jestem pewien czy tusz sklei gips.

Postępy, dodałem postumenty na których drukarka będzie stała i mnóstwo drobnych poprawek.

Na razie planuje opanować wkład jedno kolorowy potem może spróbuję kolorowy, najwyżej dam wodę z barwnikiem spożywczym.

Wymiary zewnętrzne drukarki:

wysokość 300mm

długość 470mm

szerokość 220mm

Czas druku dla każdego pojemników to około 10godzin, 0.3mm warstwa 50mm/s.

Komentarz dodany przez: Treker

Poprawiłem kilka błędów ortograficznych 🙂

• 2 tygodnie później...
skmskm, dlaczego pod białymi wydrukami naklejałeś jeszcze niebieską taśmę malarską?

Żeby nie było śladów kleju po oderwaniu wydruków, klei jest ciężko usunąć z drzewa.

• Lubię! 1
  • 7 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...