Skocz do zawartości

[C] Programator AVR dla początkującego

Adios

Pomocna odpowiedź

Witam

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, na początku chciałem wszystkich serdecznie przywitać 😃 .

Jestem początkujący i uczę się głównie z książek oraz Forbota. Chciałem zabrać się za programowanie AVR, więc kilka dni temu zakupiłem "Język C dla mikrokontrolerów AVR" T. Francuza i pierwszym problemem, który napotkałem jest znalezienie odpowiedniego programatora, który mógłby być używany z poziomu Atmel Studio 🙁 .

Chodzi mi głównie o to, aby jak najłatwiej zacząć moją przygodę z mikroklockami.

Szukałem po różnych sklepach i nie znalazłem innych jak USBasp(do tego programatora potrzebny jest zewnętrzny program), które by były w miarę przystępnej cenie (do 100zł).

Czy zna ktoś może jakiś ciekawy programator w rozsądnej cenie?

Jeśli tak, to prosiłbym o link do sklepu, gdzie mogę takowy znaleźć.

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Chumanista od USBasp chciałem "uciec", ponieważ autor książki (i jednocześnie artykułu z twojego linku) pokazuje wszystko na formacie .elf i zdecydowanie odradza korzystanie z tych programatorów, zresztą chciałem uniknąć problemów z wykrywaniem tego sprzętu przez komputer, na których opisy trafiałem (niestety, nie pamiętam już gdzie, bo dość sporo internetów przekopałem w poszukiwaniu odpowiedzi).

A z jakiego IDE korzystasz?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No niestety, ale na oryginał mnie nie stać, a klona AVR ISP mk II nie mogę znaleźć poza Botlandem, gdzie jest wspierany przez Atmel Studio tylko do wersji 6.2 😐

Adios, w sumie produkty kompatybilne z AVR ISP mk II można kupić sporo poniżej 100zł:

https://sklep.avt.pl/avt5388.html

http://www.sibit.pl/sklep/?25,usb-avr-prog-mkii

http://programatory.com.pl/sklep/index.php?p450,programator-usb-avr-mkii-zgodny-z-avrisp-mkii

Ale tam piszą że kompatybilne tylko z niektórymi wersjami. Więc w sumie może najprościej kupić oryginał.

Oops: "Part ATAVRISP2 is obsolete and there is no available quantity" na stronie Atmela.

Digikey to samo.

RS i TME też nic nie wiedzą.

Ja używam Arduino Studio do Arduino i Atmel Studio + SinaProg do innych AVR.

• Lubię! 1

Chumanista dzięki za pomoc i chyba skończy się na klonie z Sibitu oraz Atmel Studio 6.2, jeśli nie będzie współpracował. No niestety, ale na oryginał mnie nie stać 🙁 .

Wiesz może jak duża jest różnica między AS 7, a 6.2?

Swoją drogą szukałem długo i na tą stronkę nie trafiłem 😃

Chumanista dzięki, bo nie doczytałem tego 😃 . Skupiłem się przedtem tylko na opisie i dalej nie zaglądałem. Muszę się jeszcze nauczyć cierpliwości do elektroniki, bo jednak tego mi najbardziej brakuje. 😅

W każdym bądź razie jeszcze raz WIELKIE dzięki za pomoc, bo szukając jakoś pominąłem sklep AVT, a trafiłem gdzieś na niego. 🤣

Chumanista po prostu nie myślałem, że programator może być zestawem do samodzielnego montażu, na równi z gotowymi, a teraz widzę, że chyba się jeszcze lutownicą pobawię 😃

Kiedyś składałem sobie inne ich zestawy, ale to było szukanie czegoś dla samego lutowania, a nie późniejszego użytkowania.

Myślę, że USBasp to na początek najlepszy programator!! Przede wszystkim TANI i SPRAWNY a przecież ma być i tanio i sprawnie 🙂 Co do Atmel Studio to na początek trochę przerost formy nad treścią... Też dopiero zaczynam zabawę ale zdążyłem już przerobić większość dostępnych IDE itp. i ZDECYDOWANIE polecam WinAvr - stary ale jary (lekki i nie muli) 😉 Jak to napisał E. Williams w swojej książce, WinAvr zawiera w sobie 90% funkcjonalności Atmel Studio. Pozostałych 10 na początku nie potrzebujesz 😉 prosty w obsłudze i wygodny a do tego nie protestuje przy USBasp. Kompilacja kodu i programowanie 2 kliknięciami bez żadnej dodatkowej konfiguracji (Tools -> Program lub Make All dla samej kompilacji)

Jedyne co potrzeba to:

-sterowniki do windy - ze strony atmela.

-edycja makefile - jest w książce Francuza jak to zrobić. (przeważnie raz na jakiś czas edytujesz 1 plik i kopiujesz do folderów z kolejnymi projektami)

-po instalacji w katalogu WinAvr/bin uruchamiasz plik install_giveio.bat

i... i tyle 🙂

Kompilator, linker, dude, i inne programy zawarte w instalacji uruchamiają się automatycznie po wybraniu "Program" lub "Make All" w edytorze (podobnie jak w Atmel Studio czy AVR Studio). Jedynie do ustawiania fuse bitów używam Sinaprog do zmiany taktowania po dodaniu zewnętrznego kwarcu (zmieniałem raz a śmiga cały czas 😉). Polecam też książkę "Williams E. - Programowanie układów AVR dla praktyków" która mi przypadkiem z gryzonia wypadła jak go przycisnąłem... ale do rzeczy, za różnicę którą musiał byś wydać na droższy programator możesz kupić ze 2 procesory do tego np. termometr cyfrowy, analogowy, rejestry przesuwne, stabilizatory napięcia, płytki uniwersalne i tranzystory polowe do budowy projektów testowych tak więc sam zdecyduj.

Przy okazji odnośnie USBasp mam pytanie do użytkowników. Korzystał ktoś z tego rozszerzenia funkcjonalności programatora?

http://www.ullihome.de/wiki/USBAVRLab/Firmwares/SPI-USB-UARTBridge

W załączniku przetłumaczony na j. polski Data Sheet do ATmega16.

pozdrawiam

\\//, żyj długo i szczęśliwie 😉

polska_atmega16mmr.pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.