Skocz do zawartości

Sprzęt Apple, a robotyka/programowanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Jeśli napisałem w błędnym dziale to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie tematu. Wydaje mi się, że dział jest OK - jestem zupełnie zielony 🙂 problem jest taki - planowałem przesiąść się na sprzęt Apple, myślałem o MBPr 13' z mocniejszym procesorem i 16GB RAM. I tutaj pytanie do Was - czy będzie mnie to w jakiś sposób ograniczało jeżeli chodzi o programowanie uc, raspberry pi? Ewentualnie jakieś proste modele 3d, to model z zintegrowana grafiką. Też z góry taka prośba - wiem, że za tą kasę dostanę mocniejszy jeżeli chodzi o podzespoły sprzęt z windowsem, natomiast zauroczyłem się samym OS X i jakością wykonania tego sprzętu więc prośba o nie polecanie przy okazji laptopów z windowsem 😋

Acath, większość programów (sprawdziłem Inventora, Arduino IDE, KiCad, Saleae Logic i wszystkie z nich) ma wersję na OS X, zintegrowana grafika może troszkę ograniczać, ale raczej nie powinna w większości z nich, sam mam taką w laptopie i nie narzekam.

Mały filmik od człowieka który naprawia ich laptopy zawodowo na koniec tego posta:

Apple ma beznadziejną etykę zawodową, projektują sprzęt aby był nienaprawialny, ludzie w ich fabrykach wyskakują z okien. Tyle ode mnie 🙂

EDIT: Wszedłem na ich stronę. Ponad 8000zł za laptop z 2 rdzeniowym procesorem i bez karty graficznej. WOW.

Chumanista - wiem ile to kosztuje, wiem, że to jest drogi sprzęt (może za drogi patrząc na podzespoły) i też myślałem, że kupno tego to jest głupota ale miałem niedawno okazję korzystać z modelu z 2014r. przez jakiś czas i UX jest świetne jak dla mnie. Mam okazję kupić model z 16GB i większym dyskiem (odpuszczając mocniejszy procesor bo i tak go nie wykorzystam zapewne) za 6400, nowy ze Stanów więc trochę taniej niż w Polsce. Ale to w sumie nie do końca temat tego tematu 😋 chodziło mi o to, czy ze strony software nie będę ograniczony. Jeśli będzie potrzeba to wiadomo, że windowsa można odpalić, ale też żeby to nie była rutyna 🙂 dzięki za odpowiedź 🙂

Ja nie sugeruję że da się zainstalować OSX na dowolnym laptopie ale się da.

Ale pewnie, jeśli kasa to nie problem to MBP to akceptowalny laptop. O ile nie planujesz go naprawiać. ani używać karty graficznej.

Mam nadzieję że ten komputer z USA to z gwarancją i wliczyłeś podatek 😃

Mnie osobiście ich praktyki biznesowe odstraszają od zakupu czegokolwiek nawet jakbym miał pieniądze ale ja to ja.

Może i się da, ale pewno to i tak nie będzie to samo 😃 mnie urzekł design, touchpad, waga i praca na baterii. Co do touchpada, teraz normalnie korzystam z myszki na windowsie - jak używałem MBP przez jakiś czas to ani razu jej nie podłączyłem, działał idealnie, gesty tez praktycznie zawsze odczytywał tak jak chcę i to jest na plus - ogólnie ergonomia jak dla mnie była świetna. Podatku nie muszę odliczać, mam kuzyna w USA, przylatuje za miesiąc więc może go dla mnie zabrać, co prawda wtedy pewno byłby bez pudełka bo z zafoliowanym może być problem 🙂 gwarancja Apple liczy się od pierwszego uruchomienia i w PL nie ma problemu z realizacją, iPada też kupowałem w ten sposób i nie było problemu z serwisem. Co do naprawy to zobaczymy, sprzęt Apple tak szybko nie tanieje więc przed upływem roku można sprzedać, dołożyć troszkę i jest nowy model - obecnie laptopy zmieniałem co 3 lata, więc jakbym miał co roku dołożyć 1k to wyjdzie praktycznie na to samo cenowo 🙂 jakby patrzeć na alternatywę z windowsem - to rozważałem też XPSa 13 (http://www.x-kom.pl/p/264410-ultrabook-133-dell-xps-13-9350-i5-6200u-8gb-256-win10-qhd-dotyk.html) - cenowo prawie to samo. Wiem, że cena w złotówkach ale patrząc na droższy model to też zbytnio specyfikacja nie odstaje od MBP nie licząc dotykowego ekranu. Główne atuty które wykorzystam, to czas pracy na baterii i waga.

Acath, te argument brzmią całkiem sensownie, ja mam HP Spectre 13 którego kupiłem na Allegro za 1600zł, ma 120GB SSD, ekran Full HD, i5-4200, 16GB RAM i trzyma na baterii 6h spokojnie.

Gesty mam i działają, podoba mi się przewijanie w poziomie i ALT-TAB z touchpada najbardziej 😃

Ja nie toleruję Apple z powodu ich lobbowanie przeciwko ustawie o prawie do naprawy: http://inthesetimes.com/article/18155/fight-for-the-right-to-fix-it ale jeśli uważasz że MBP to najlepsze narzędzie dla Ciebie to przecież nie zabronię Ci go kupić 😋.

OK, w cenach aż tak to się nie orientuje, co do tego ze MBP może trochę cenę ma przesadzoną to się zgodzę i nie mam nawet zamiaru negować 😋 zeszliśmy trochę z tematu, prześpię się z decyzją, może ktoś jeszcze się wypowie czy OS X w jakiś sposób może mnie ograniczać 🙂 na razie rzadko sobie coś tam dłubię, ale teraz jest coraz więcej czasu żeby usiąść i się czegoś ciekawego pouczyć 🙂

OS X niby nie ogranicza, ale wiele rzeczy prostych na innych systemach jest bardzo skomplikowane. Jeśli planujesz programować pod linuxa - np. na RPi, to najlepiej pracować na linuxie. OS X jest podobny, ale stanowczo nie identyczny. Wiele narzędzi działa, ale wymaga sporo gimnastyki. Ja polecam OS X do codziennej pracy, ale jak potrzebujesz dobry kompilator na uC, to najczęsciej tylko Winda, jak coś do linuxa, to oczywiście linux. Na szczęście na OS X można uruchomić wirtualną maszynę, albo po prostu mieć kilka systemów na komputerze (chociaż wtedy klawiatura mac-a czasem dokucza, a rysik już wcale fajnie nie działa).

• Lubię! 1

Prawda jest taka, że jakikolwiek się używa system, prędzej czy później przychodzi potrzeba zainstalowania Linuksa, choćby w maszynie wirtualnej. Wtedy oczywiście nie ma najmniejszego znaczenia jaki system jest "pod spodem", tak długo, jak długo obsługuje sprzęt i jest relatywnie stabilny.

Z drugiej strony, po co się męczyć z dwoma różnymi systemami?

Jakoś za linuxem nie przepadam, ale też kwestia jest taka, że to co przedstawiłem to nie jest jakby główne zastosowanie komputera, bardziej poboczne - 2/3 to będzie praca biurowa ale dobrze by było jakby mi platforma nie przeszkadzała w rozwoju. Do tej pory na windowsie stawiałem linuxa na maszynie wirtualnej jak był potrzebny i nie było problemów. Czyli wybór to głównie windows - OS X

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...