Skocz do zawartości

Sprzęt Apple, a robotyka/programowanie

Acath

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Jeśli napisałem w błędnym dziale to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie tematu. Wydaje mi się, że dział jest OK - jestem zupełnie zielony 🙂 problem jest taki - planowałem przesiąść się na sprzęt Apple, myślałem o MBPr 13' z mocniejszym procesorem i 16GB RAM. I tutaj pytanie do Was - czy będzie mnie to w jakiś sposób ograniczało jeżeli chodzi o programowanie uc, raspberry pi? Ewentualnie jakieś proste modele 3d, to model z zintegrowana grafiką. Też z góry taka prośba - wiem, że za tą kasę dostanę mocniejszy jeżeli chodzi o podzespoły sprzęt z windowsem, natomiast zauroczyłem się samym OS X i jakością wykonania tego sprzętu więc prośba o nie polecanie przy okazji laptopów z windowsem 😋

Acath, większość programów (sprawdziłem Inventora, Arduino IDE, KiCad, Saleae Logic i wszystkie z nich) ma wersję na OS X, zintegrowana grafika może troszkę ograniczać, ale raczej nie powinna w większości z nich, sam mam taką w laptopie i nie narzekam.

Mały filmik od człowieka który naprawia ich laptopy zawodowo na koniec tego posta:

Apple ma beznadziejną etykę zawodową, projektują sprzęt aby był nienaprawialny, ludzie w ich fabrykach wyskakują z okien. Tyle ode mnie 🙂

EDIT: Wszedłem na ich stronę. Ponad 8000zł za laptop z 2 rdzeniowym procesorem i bez karty graficznej. WOW.

Chumanista - wiem ile to kosztuje, wiem, że to jest drogi sprzęt (może za drogi patrząc na podzespoły) i też myślałem, że kupno tego to jest głupota ale miałem niedawno okazję korzystać z modelu z 2014r. przez jakiś czas i UX jest świetne jak dla mnie. Mam okazję kupić model z 16GB i większym dyskiem (odpuszczając mocniejszy procesor bo i tak go nie wykorzystam zapewne) za 6400, nowy ze Stanów więc trochę taniej niż w Polsce. Ale to w sumie nie do końca temat tego tematu 😋 chodziło mi o to, czy ze strony software nie będę ograniczony. Jeśli będzie potrzeba to wiadomo, że windowsa można odpalić, ale też żeby to nie była rutyna 🙂 dzięki za odpowiedź 🙂

Ja nie sugeruję że da się zainstalować OSX na dowolnym laptopie ale się da.

Ale pewnie, jeśli kasa to nie problem to MBP to akceptowalny laptop. O ile nie planujesz go naprawiać. ani używać karty graficznej.

Mam nadzieję że ten komputer z USA to z gwarancją i wliczyłeś podatek 😃

Mnie osobiście ich praktyki biznesowe odstraszają od zakupu czegokolwiek nawet jakbym miał pieniądze ale ja to ja.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Może i się da, ale pewno to i tak nie będzie to samo 😃 mnie urzekł design, touchpad, waga i praca na baterii. Co do touchpada, teraz normalnie korzystam z myszki na windowsie - jak używałem MBP przez jakiś czas to ani razu jej nie podłączyłem, działał idealnie, gesty tez praktycznie zawsze odczytywał tak jak chcę i to jest na plus - ogólnie ergonomia jak dla mnie była świetna. Podatku nie muszę odliczać, mam kuzyna w USA, przylatuje za miesiąc więc może go dla mnie zabrać, co prawda wtedy pewno byłby bez pudełka bo z zafoliowanym może być problem 🙂 gwarancja Apple liczy się od pierwszego uruchomienia i w PL nie ma problemu z realizacją, iPada też kupowałem w ten sposób i nie było problemu z serwisem. Co do naprawy to zobaczymy, sprzęt Apple tak szybko nie tanieje więc przed upływem roku można sprzedać, dołożyć troszkę i jest nowy model - obecnie laptopy zmieniałem co 3 lata, więc jakbym miał co roku dołożyć 1k to wyjdzie praktycznie na to samo cenowo 🙂 jakby patrzeć na alternatywę z windowsem - to rozważałem też XPSa 13 (http://www.x-kom.pl/p/264410-ultrabook-133-dell-xps-13-9350-i5-6200u-8gb-256-win10-qhd-dotyk.html) - cenowo prawie to samo. Wiem, że cena w złotówkach ale patrząc na droższy model to też zbytnio specyfikacja nie odstaje od MBP nie licząc dotykowego ekranu. Główne atuty które wykorzystam, to czas pracy na baterii i waga.

Acath, te argument brzmią całkiem sensownie, ja mam HP Spectre 13 którego kupiłem na Allegro za 1600zł, ma 120GB SSD, ekran Full HD, i5-4200, 16GB RAM i trzyma na baterii 6h spokojnie.

Gesty mam i działają, podoba mi się przewijanie w poziomie i ALT-TAB z touchpada najbardziej 😃

Ja nie toleruję Apple z powodu ich lobbowanie przeciwko ustawie o prawie do naprawy: http://inthesetimes.com/article/18155/fight-for-the-right-to-fix-it ale jeśli uważasz że MBP to najlepsze narzędzie dla Ciebie to przecież nie zabronię Ci go kupić 😋.

OK, w cenach aż tak to się nie orientuje, co do tego ze MBP może trochę cenę ma przesadzoną to się zgodzę i nie mam nawet zamiaru negować 😋 zeszliśmy trochę z tematu, prześpię się z decyzją, może ktoś jeszcze się wypowie czy OS X w jakiś sposób może mnie ograniczać 🙂 na razie rzadko sobie coś tam dłubię, ale teraz jest coraz więcej czasu żeby usiąść i się czegoś ciekawego pouczyć 🙂

OS X niby nie ogranicza, ale wiele rzeczy prostych na innych systemach jest bardzo skomplikowane. Jeśli planujesz programować pod linuxa - np. na RPi, to najlepiej pracować na linuxie. OS X jest podobny, ale stanowczo nie identyczny. Wiele narzędzi działa, ale wymaga sporo gimnastyki. Ja polecam OS X do codziennej pracy, ale jak potrzebujesz dobry kompilator na uC, to najczęsciej tylko Winda, jak coś do linuxa, to oczywiście linux. Na szczęście na OS X można uruchomić wirtualną maszynę, albo po prostu mieć kilka systemów na komputerze (chociaż wtedy klawiatura mac-a czasem dokucza, a rysik już wcale fajnie nie działa).

• Lubię! 1

Prawda jest taka, że jakikolwiek się używa system, prędzej czy później przychodzi potrzeba zainstalowania Linuksa, choćby w maszynie wirtualnej. Wtedy oczywiście nie ma najmniejszego znaczenia jaki system jest "pod spodem", tak długo, jak długo obsługuje sprzęt i jest relatywnie stabilny.

Z drugiej strony, po co się męczyć z dwoma różnymi systemami?

Jakoś za linuxem nie przepadam, ale też kwestia jest taka, że to co przedstawiłem to nie jest jakby główne zastosowanie komputera, bardziej poboczne - 2/3 to będzie praca biurowa ale dobrze by było jakby mi platforma nie przeszkadzała w rozwoju. Do tej pory na windowsie stawiałem linuxa na maszynie wirtualnej jak był potrzebny i nie było problemów. Czyli wybór to głównie windows - OS X

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.