Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #6 - dioda RGB, bateria z kondensatorów(?)

Pomocna odpowiedź

4 minuty temu, Radosław napisał:

Czy mógłbym wysłać Wam te układy, żebyście ocenili czemu nie działają ? Macie jakiś adres ? Najlepiej paczkomat ?

Czy nie lepiej będzie zainwestować 15 zł w najtańszy miernik choćby w OBI? Sam dojdziesz do tego co nie działa.

17 minut temu, Radosław napisał:

Ok

Jak będziesz miał problemy z miernikiem to daj znać, tak łatwo dojdziemy do tego gdzie leży problem.

• Lubię! 1
  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc później...
  • 9 miesiące później...
(edytowany)

W jaki sposób elementy są podłączone do masy? Na płytce nie ma ścieżek od "minusów" elementów. Płytka ma ground plane?

Edit: sorki, nie zauważyłem, że pytanie już było 🙂

Edytowano przez spicy_kiwi
  • Lubię! 1
  • 5 miesiące później...

Witam ponownie.Z rozpędu wykonałem ćwiczenie lutowania Nr 6.Jak zwykle miałem problem. Nie było niebieskiego koloru ,ale znalazłem zwarcie na płytce i jest ok.  - niebieski ,-zielony, _ czerwony-Wszystkie kolory na maksa. Bateria na kondensatorach działa ok 12 sekund na jednym kolorze .Pozdrawiam

1705339322937.jpg

1705339322888.jpg

1705339322800.jpg

1705339322750.jpg

1705339322703.jpg

1705340338312.jpg

• Lubię! 1
  • 7 miesiące później...

Cześć. Czy siła nacisku grotu do lutowanych elementów ma duże znaczenie? Mam wrażenie, że jak solidnie nie przycisnę tego grotu, to elementy bardzo wolno się nagrzewają (zwłaszcza te najgrubsze, przy ARKu itp). Nie wiem czy to brak doświadczenia, czy faktyczna zasada, której trzeba pilnować.

Drugie pytanie, czy grot w ramach gotowego zestawu do tego kursu nie jest może za duży? Czasami trudno jest dobrze nim wcelować w te mniejsze, okrągłe pady.

@imralav witam na forum 🙂 Siła nacisku ma spore znaczenie, trzeba jednak podchodzić do tego w miarę ostrożnie - główną rolę ma grać jednak temperatura, a nie wciskany na siłę grot lutownicy. To nie jest przecinak 😉 

Dnia 3.09.2024 o 06:23, imralav napisał:

Drugie pytanie, czy grot w ramach gotowego zestawu do tego kursu nie jest może za duży? Czasami trudno jest dobrze nim wcelować w te mniejsze, okrągłe pady.

Grot z zestawu to standardowy rozmiar, który do lutowania tego typu elementów powinien spokojnie wystarczyć. Oczywiście można go wymienić na mniejszy, ale elementy z zestawu można spokojnie polutować tym konkretnym grotem 🙂 

• Lubię! 1

@Treker faktycznie, kilka płytek dalej, trochę więcej wprawy i dało się wszystko sprawnie polutować. Dobry kurs, dał mi dużo radości poza wypracowaną nową umiejętnością. Dziękuję i wypatruję kontynuacji. W międzyczasie może jakiegoś Mistrza Elektroniki uda się osiągnąć 😄

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...