Radosław Marzec 20, 2021 Udostępnij Marzec 20, 2021 Czy mógłbym wysłać Wam te układy, żebyście ocenili czemu nie działają ? Macie jakiś adres ? Najlepiej paczkomat ?
Shary Marzec 20, 2021 Udostępnij Marzec 20, 2021 4 minuty temu, Radosław napisał: Czy mógłbym wysłać Wam te układy, żebyście ocenili czemu nie działają ? Macie jakiś adres ? Najlepiej paczkomat ? Czy nie lepiej będzie zainwestować 15 zł w najtańszy miernik choćby w OBI? Sam dojdziesz do tego co nie działa.
Shary Marzec 20, 2021 Udostępnij Marzec 20, 2021 17 minut temu, Radosław napisał: Ok Jak będziesz miał problemy z miernikiem to daj znać, tak łatwo dojdziemy do tego gdzie leży problem. 1
Radosław Marzec 20, 2021 Udostępnij Marzec 20, 2021 Kupiłem miernik i okazało się, że koszyk na baterie był wszystkiemu winien Baterie są w porządku. Dzięki za pomoc 2
Wortan Wrzesień 12, 2022 Udostępnij Wrzesień 12, 2022 Oto efekty mojej pracy. Czuję, że lepiej mi już to wychodzi.
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 12, 2022 Udostępnij Wrzesień 12, 2022 @Wortan super, dobra robota - bardzo fajnie to wygląda Mam nadzieję, że kurs pomógł 1
kubaar6843 Październik 17, 2022 Udostępnij Październik 17, 2022 Hej, zauważyłem że zasilając LEDa z kondensatorów zdecydowanie najdłużej świeci kolor czerwony (nawet przy równo ustawionych potencjometrach). Z czego to wynika?
_LM_ Październik 17, 2022 Udostępnij Październik 17, 2022 Z najniższego spadku napięcia na czerwonej LED https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-diody-krzemowe-oraz-diody-swiecace-led-id4251 1
spicy_kiwi Lipiec 27, 2023 Udostępnij Lipiec 27, 2023 (edytowany) W jaki sposób elementy są podłączone do masy? Na płytce nie ma ścieżek od "minusów" elementów. Płytka ma ground plane? Edit: sorki, nie zauważyłem, że pytanie już było Edytowano Lipiec 27, 2023 przez spicy_kiwi 1
Treker (Damian Szymański) Lipiec 31, 2023 Udostępnij Lipiec 31, 2023 @spicy_kiwi tak, nie ma pojedynczych ścieżek, ponieważ masa jest "rozlana" tzw. polygon.
Piotr66 Styczeń 15, 2024 Udostępnij Styczeń 15, 2024 Witam ponownie.Z rozpędu wykonałem ćwiczenie lutowania Nr 6.Jak zwykle miałem problem. Nie było niebieskiego koloru ,ale znalazłem zwarcie na płytce i jest ok. - niebieski ,-zielony, _ czerwony-Wszystkie kolory na maksa. Bateria na kondensatorach działa ok 12 sekund na jednym kolorze .Pozdrawiam 1
imralav Wrzesień 3, 2024 Udostępnij Wrzesień 3, 2024 Cześć. Czy siła nacisku grotu do lutowanych elementów ma duże znaczenie? Mam wrażenie, że jak solidnie nie przycisnę tego grotu, to elementy bardzo wolno się nagrzewają (zwłaszcza te najgrubsze, przy ARKu itp). Nie wiem czy to brak doświadczenia, czy faktyczna zasada, której trzeba pilnować. Drugie pytanie, czy grot w ramach gotowego zestawu do tego kursu nie jest może za duży? Czasami trudno jest dobrze nim wcelować w te mniejsze, okrągłe pady.
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 4, 2024 Udostępnij Wrzesień 4, 2024 @imralav witam na forum Siła nacisku ma spore znaczenie, trzeba jednak podchodzić do tego w miarę ostrożnie - główną rolę ma grać jednak temperatura, a nie wciskany na siłę grot lutownicy. To nie jest przecinak Dnia 3.09.2024 o 06:23, imralav napisał: Drugie pytanie, czy grot w ramach gotowego zestawu do tego kursu nie jest może za duży? Czasami trudno jest dobrze nim wcelować w te mniejsze, okrągłe pady. Grot z zestawu to standardowy rozmiar, który do lutowania tego typu elementów powinien spokojnie wystarczyć. Oczywiście można go wymienić na mniejszy, ale elementy z zestawu można spokojnie polutować tym konkretnym grotem 1
imralav Wrzesień 8, 2024 Udostępnij Wrzesień 8, 2024 @Treker faktycznie, kilka płytek dalej, trochę więcej wprawy i dało się wszystko sprawnie polutować. Dobry kurs, dał mi dużo radości poza wypracowaną nową umiejętnością. Dziękuję i wypatruję kontynuacji. W międzyczasie może jakiegoś Mistrza Elektroniki uda się osiągnąć
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »