Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #6 - dioda RGB, bateria z kondensatorów(?)

Pomocna odpowiedź

Po doszlifowaniu drugiego ćwiczenia i poprawie połączeń zaznaczonych przez @Treker zabrałem się za trzeci zestaw. Tak jak poprzednio, wcześniej ułożyłem sobie całość na płytce stykowej. Wygląda to trochę inaczej niż u @c0rd3k (nie podglądałem, chciałem sobie poradzić bez podpowiedzi), ale finalnie działa.

Zgodnie z zaleceniami skoncentrowałem się na tym, by nie przesadzać z ilością cyny na lutach. O ile w przypadku rezystorów i kondensatorów poszło mi od strzała i chyba wszystkie są OK (poprzednie ćwiczenie robi w tej materii solidną robotę), o tyle połączenia z grubszymi nóżkami były problematyczne- część odessałem i poprawiłem od razu, część nadal jest średniej jakości. Dając minimalną ilość cyny nie pokrywałem całego pola lutowniczego (na zdjęciu widać, że wkradł mi się taki błąd przy środkowym kondensatorze; zauważyłem dopiero w powiększeniu), a więc uciekałem z błędu w błąd. Wciąż zatem muszę popracować nad "złotym środkiem". Luty przy złączu ARK wyszły paskudnie; w wolnej chwili zrobię je od nowa.

Tradycyjnie chętnie przygarnę każdą cenną uwagę. Pozdrawiam!

IMG_20200110_221444.thumb.jpg.8ee5b3364299543f4c55fab562d16d4c.jpgIMG_20200110_231801.thumb.jpg.4c805b7d569b882d26310b388d5badaf.jpgIMG_20200110_232215.thumb.jpg.3d9b15974e51482daa81920a4eb54c94.jpg

• Lubię! 1
  • 3 miesiące później...
Dnia 15.04.2017 o 15:20, bopp napisał:

A u mnie dioda się nie zapaliła i nie wiem czemu. Sprawdziłem lutowania, wyglądają ok, wymieniłem diodę, sprawdziłem rezystory i kondensatory i nie mam pomysłu. Zastanawia mnie przełącznik bo jest lekko pęknięty z jednej strony. Czy jeśli zewrę nóżki od spodu powinno zadziałać jeśli przełącznik jest popsuty?

Hey, Czy udało ci się rozwiązać problem? U mnie niestety ten sam przypadek. Dioda niestety się nie zapaliła. W poprzednim ćwiczeniu wszystko było w porządku.

2020-05-05 07.54.17.jpg

@kregiel a możesz sprawdzić czy dioda jest odpowiednio podłączona? Ścięcie obudowy powinno być po lewej stronie skierowane do przełącznika - jest to zaznaczone na PCB.

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
Dnia 6.05.2020 o 07:24, Gieneq napisał:

@kregiel a możesz sprawdzić czy dioda jest odpowiednio podłączona? Ścięcie obudowy powinno być po lewej stronie skierowane do przełącznika - jest to zaznaczone na PCB.

W diodach RGB myślałem że krótsze nóżki decydują o minusie tak jak w przypadku kondensatorów. Tak to jest jak człowiek zaczyna naukę od lutowania a nie od elektroniki ^^

Edytowano przez kregiel
literówka
  • Lubię! 1
  • 5 miesiące później...

@ceiem zerknij na opis - miejsce do wlutowania diody ma nadrukowany opis, w którym widać "ścięcie na obudowie". To oczywiście miejsce na katodę, czyli krótszą nóżkę 🙂

• 1 miesiąc później...

Kolejne efekty lutowania. Wygrzebałem z szafy starą płytę główną, aby w przyszłości uczyć się na niej lutowania SMD. Powoli zabieram się do kompletowania niezbędnych rzeczy warsztatowych. Czy wybór grotów T-0.8D i T-0.8C to dobry zakup na początek? Mam stację lutowniczą WEP 937D+.

P_20201220_184659.thumb.jpg.0a3c9fb0157d30f2d0b5f65861c11192.jpgP_20201220_184728.thumb.jpg.560d3627b49eb93929b2587bd9eb0d7b.jpgP_20201220_184910.thumb.jpg.f7aaa922b8a92de69ae42cdbc3c40538.jpg

• Lubię! 2

@Mand2806 groty T-0.8C mogą być lepsze, mają ścięcie ułatwiające lutowanie gdy lutownica jest skierowana bardziej pionowo. Najlepiej zaopatrz się w kilka grotów, niekoniecznie muszą być najcieńsze jak się tylko da. Taki jak napisałeś będzie dobry, do tego jeden grubszy do lutowania smd na płytach o większej absorbcji ciepła.

12 godzin temu, Mand2806 napisał:

z szafy starą płytę główną,

Najpewniej ta właśnie będzie trudna w demontażu, płyty główne mają kilka warstw i łatwo odprowadzają ciepło.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
Dnia 21.12.2020 o 07:57, Gieneq napisał:

Najpewniej ta właśnie będzie trudna w demontażu, płyty główne mają kilka warstw i łatwo odprowadzają ciepło.

Masz rację, zwiększając temp. grota nawet do 400 stopni, używając oczywiście topnika, nie udało mi się odlutować żadnego z rezystorów czy kondensatorów (próbowałem standardowym T-I). Z tego co wyszperałem w necie, do tego typu demontażu najbardziej użyteczna byłaby lutownica na gorące powietrze. No nic, pozostaje mi zamówić jakiś "starter-kit" lutowania SMD na allegro. Czekam, aż w końcu pojawi się forbotowy kurs SMD! 

• Lubię! 1
  • 2 miesiące później...

Cześć, bardzo mi się podoba kursik, zawsze chciałem coś więcej polutować, a takie "gotowe zestawy" zrób to sam to świetna zabawa. A przy okazji również i cenna nauka. No i apropo tego drugiego. Ponieważ staram się wszystko dobrze zrozumieć, po zlutowaniu postanowiłem zrobić obwód w TinkerCAD. Może komuś się przyda więc pozwolę sobie dołączyć to co zrobiłem, z tą różnicą, że tam dostępna jest tylko dioda z katodą (więc musiałem zamienić drugi fragment schematu). Chciałem przy okazji zapytać czy takie ułożenie elementów i połączeń jest przejrzyste, czy może popełniam jakieś błędy?

obraz.thumb.png.7e7c63978fe5e3ea4680befbb2aa214a.png

Mi znowu nie świeci dioda. Jest włożona właściwie w płytkę. W poprzednim ćwiczeniu również nie świeciła żadna z diod. Ręce opadają...

@Radosław a dobrze przykręciłeś kabelki zasilające? Na pewno nie powinieneś wkładać kabelka w izolacji, przykręć tylko metalową część rdzenia. Albo dla testu przytknij do śrubek złącza, bo to coś jest nie tak żeby nie działały Ci 2 projekty 😕 

(edytowany)

Raczej dobrze. Przechodziłem na Forbot już kursy elektroniki, elektroniki II, Arduino, Arduino II i budowy robotów. Zawsze wszystko działało zgodnie z opisem. Dioda jest poprawnie wlutowana. Napisałem również post pod odcinkiem #5 tego kursu i tam wrzuciłem zdjęcie poprzedniego układu. Może uszkodziłem płytkę PCB ? Wydaje mi się, że lutuje zgodnie z zasadami, chociaż nie jestem pro. 

Edytowano przez Radosław

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...