ZigRec Grudzień 1, 2016 Udostępnij Grudzień 1, 2016 Czy wiecie jaki jest fizyczny typ sensora tego akcelerometru? (pojemnościowy/piezoelektryczny itd) W nocie katalogowej niestety brak informacji na ten temat.
thelaguna Styczeń 6, 2017 Udostępnij Styczeń 6, 2017 Mam zagwozdkę co do rozdzielczości tego akcelerometru. Skoro ma 16 bit, to dlaczego wskazuje wartości co 16? (zakres full-scale +/- 2g i z wybranym high-resolution output mode, zmiana częstotliwości nie miała wpływu na wynik) Da się w jakiś sposób wycisnąć z niego więcej?
volter23 Kwiecień 14, 2017 Udostępnij Kwiecień 14, 2017 A wie ktoś może jak zastosować w przypadku tego interfejsu DMA? Nie widzę takich opcji jak przy przetworniku ADC i nie bardzo wiem jak włączyć tutaj DMA...
radek04 Lipiec 25, 2019 Udostępnij Lipiec 25, 2019 W artykule jest błąd dotyczący konwersji BIN->HEX. Aby włączyć tylko oś Z potrzebujemy 0x04 (b100) zamiast 0x07 (b111). 1
Treker (Damian Szymański) Lipiec 27, 2019 Udostępnij Lipiec 27, 2019 @radek04 dziękuję za zgłoszenie - zapisuję do weryfikacji i aktualizacji
MirekGlod Sierpień 13, 2019 Udostępnij Sierpień 13, 2019 to jest ciekawe "#define LSM303_ACC_Z_ENABLE 0x07 // 0000 0100"
Bhoy67 Listopad 9, 2019 Udostępnij Listopad 9, 2019 Miałem pewien problem i udało się rozwiązać pewną banalną rzecz, ale napiszę w razie gdyby ktoś też na tym utknął Nie wiem czy to jakiś błąd u mnie, czy na każdej płytce tak to działa. Gdy przerabiając początkową część artykułu miałem ustawiony pomiar jedynie w osi Z (btw. w artykule nadal jest błąd, który wytknął kolega w poście poprzednim!) to potem przechodząc do pomiaru w trzech osiach musiałem odłączyć płytkę od komputera i podłączyć z powrotem. Bez tego wszystkie odczyty z akcelerometru były wyzerowane i długo mi zeszło na szukanie błędu 1
Treker (Damian Szymański) Listopad 12, 2019 Udostępnij Listopad 12, 2019 @Bhoy67 dzięki za sygnał, sprawdzimy temat Ten kurs czeka gruntowne odświeżenie, więc nie wprowadzamy teraz małych poprawek (zrobimy to wszystko za jednym razem). 1
radek04 Listopad 12, 2019 Udostępnij Listopad 12, 2019 Dnia 9.11.2019 o 23:29, Bhoy67 napisał: Gdy przerabiając początkową część artykułu miałem ustawiony pomiar jedynie w osi Z (btw. w artykule nadal jest błąd, który wytknął kolega w poście poprzednim!) to potem przechodząc do pomiaru w trzech osiach musiałem odłączyć płytkę od komputera i podłączyć z powrotem. Bez tego wszystkie odczyty z akcelerometru były wyzerowane i długo mi zeszło na szukanie błędu Poproszę o rozwiązanie.
Bhoy67 Listopad 12, 2019 Udostępnij Listopad 12, 2019 @radek04, ale jakie rozwiązanie, działający program z artykułu? Ten co jest w kursie (na bieżąco pisany + dodany w załączniku) mi działa. Zgłaszałem tylko problem jaki miałem w trakcie, gdyby ktoś też na tym utknął, tak jest też u Ciebie? Odłączenie płytki od kompa i podłączenie ponowne pomogło, przypadkiem to mi wyszło. Być może wystarczałby zamiast tego reset ^^ Nie wiem, nie sprawdziłem potem tego. Sprawdziłem natomiast, że zawsze przejście z osi samej Z do osi XYZ powodowało u mnie zerowanie odczytów. 1
radek04 Listopad 12, 2019 Udostępnij Listopad 12, 2019 Myślałem, że znalazłeś sposób na brak konieczności odłączania płytki przy zmianie programu. Pracuję teraz z różnymi czujnikami i zwykle muszę odłączać uC od zasilania, by zaczął dobrze działać nowy program. Szukam sposobu, by to ominąć.
RFM Listopad 12, 2019 Udostępnij Listopad 12, 2019 1 godzinę temu, radek04 napisał: Pracuję teraz z różnymi czujnikami i zwykle muszę odłączać uC od zasilania, by zaczął dobrze działać nowy program. Szukam sposobu, by to ominąć. Nie mniałem z tym problemu programowego (pomijam elektrycznej) ale zawsze używałem funkcji "ratunkowej" - Init I2c itp rzeczy. To z czym może byc problem to niektóre serie F1 (może podróby też to mają) tam trzeba więcej finezji.
MrJW Listopad 17, 2020 Udostępnij Listopad 17, 2020 (edytowany) Mam pewien problem z odczytaniem jakiejkolwiek wartości z akcelerometru. Zarówno pierwszy jak i drugi przykład nie daje żadnych rezultatów, w zmiennych od każdej osi jest ciągle 0. W obu przykładach sprawdzałem wartości w STMStudio, a w tym drugim powinny zapalić się odpowiednie LEDy, a również nic się nie dzieje. W dodatku załączony projekt (w artykule) przy próbie kompilacji wyrzuca kilkaset błędów Nie wiem gdzie popełniłem błąd, bardzo proszę o pomoc. lm303-acc.rar Edytowano Listopad 17, 2020 przez MrJW
Treker (Damian Szymański) Listopad 18, 2020 Udostępnij Listopad 18, 2020 @MrJW nie masz zarejestrowanego zestawu, więc nie wiemy jakim sprzętem dysponujesz. Czy ćwiczenia wykonujesz dokładnie na tych samych elementach, które były użyte w kursie? Z jakiego środowiska korzystasz?
MrJW Listopad 19, 2020 Udostępnij Listopad 19, 2020 (edytowany) @Treker Korzystam z płytki STM32F411E-DISCO (MB1115 B-02), czyli chyba dokładnie to samo co jest w kursie. Środowisko to STM32CubeMX oraz STM32CubeIDE. Zrobiłem już komunikację z OLEDEm (też tym samym co w kursie) i tutaj wszystko działa. Zastanawiam się, czy mój akcelerometr jest uszkodzony, ale nie mam pojęcia jak to zweryfikować. //EDIT Znalazłem rozwiązanie. Trzeba było całkowicie odłączyć płytkę od zasilania i znowu włączyć. Edytowano Listopad 19, 2020 przez MrJW 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »