Skocz do zawartości

Kurs STM32 F4 - #12 - Programowanie przez bootloader

Pomocna odpowiedź

Po pierwsze w kursie oczekuję zrozumiałej wiedzy.

Po drugie nadal się nie rozumiemy o co mi chodzi.

To, że tak można rozumuje ale nie chwytam jednego. Wtyczkę USB wkładam do Laptopa. Z drugiej strony wtyczka jest połączona z STM. Jest to połączenie drogą przewodową. Chyba nie kwestionujesz. Gdzie tu jest droga bezprzewodowa? Ja pod słupem z PC. a STM na słupie. Nie łącze się kablem bo niewygodne. Chyba tu brak jakiegoś dopowiedzenia aby sprawa była jasna a nie domyślna. Nie to kwestionowałem na co dostałem odpowiedź. Chyba tym razem jasno wyłuszczyłem o co mi chodziło.

1 godzinę temu, andzrej napisał:

Po pierwsze w kursie oczekuję zrozumiałej wiedzy.

Po drugie nadal się nie rozumiemy o co mi chodzi.

To, że tak można rozumuje ale nie chwytam jednego. Wtyczkę USB wkładam do Laptopa. Z drugiej strony wtyczka jest połączona z STM. Jest to połączenie drogą przewodową. Chyba nie kwestionujesz. Gdzie tu jest droga bezprzewodowa? Ja pod słupem z PC. a STM na słupie. Nie łącze się kablem bo niewygodne. Chyba tu brak jakiegoś dopowiedzenia aby sprawa była jasna a nie domyślna. Nie to kwestionowałem na co dostałem odpowiedź. Chyba tym razem jasno wyłuszczyłem o co mi chodziło.

Cześć,

niestety bootloader z STM32 (bootloader to program zaszyty w pamięci nieulotnej mikro-kontrolera) może wczytać program dla CPU z interfejsów szeregowych (tych wymienionych w cytacie). Większość zestawów uruchomieniowych z STM32 nie posiada żadnych interfejsów komunikacyjnych radiowych (WiFi czy też Bluetooth). Mógłbyś teoretycznie podłączyć do UART z STM32 jakiś moduł WiFi (Bluetooth), ale nadal pozostaje kwestia zmiany stanów na odpowiednich pinach procesora i przełączenia zasilania(dla STM32), aby wszedł on w tryb ładowania programu przez Bootloader, a po załadowaniu programu do pamięci Flash ponownej zmiany stanów na pinach i ponownego przełączenia zasilania.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Dziękuję. Jak dla mnie sprawa stała się zrozumiała. Drążyłem ją gdyż sobie dla tego rozwiązania coś umyśliłem. Teraz wiem, że to nierealne. Dlatego też jeszcze raz dziękuję.

• Lubię! 1
  • 10 miesiące później...
(edytowany)

Cześć. 

Na początku chciałem pochwalić cały kurs i chylę czoła przed ogromem pracy, który autor musiał włożyć w przygotowanie tych materiałów. 

Co się zaś tyczy programowania przez USB za pomocą bootloadera, to potwierdzam błąd który zgłaszał wcześniej @misklap to znaczy idąc zgodnie z tym kursem nie uda nam się zaprogramować poprawnie żadnego programu. Błąd pojawił się na zdjęciach w kroku 11 oraz 12.

Aby wybrać plik do wgrania na STM należy wybrać ten przycisk "Choose...":

image.thumb.png.42fe288fe6fc3ed9d47adda892e1cbe3.png

A następnie wgrać nasz program przez przycisk "Upgrade":

image.thumb.png.eff156870108f0b9e0ec3a49cb8004aa.png

Po wgraniu dostaniemy komunikat:

image.png

Edytowano przez Redbeard
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...