Skocz do zawartości

Arduino znów razem - podpisano porozumienie!

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Ostatnie lata, to niesamowity wzrost popularności platform dla makerów. Oczywiście najważniejszą rolę odegrało tutaj Arduino.Wiele pytań wywołał więc rozłam dwóch Twórców tej platformy, który nastąpił w 2015 roku. Od tej pory mogliśmy obserwować walkę między dwiema konkurencyjnymi markami: Arduino oraz Genuino.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Co to za słowo "makerów"? Czy ze słowem "twórców" jest coś nie tak?

A tak poza czepianiem się, to bardzo cieszy mnie ta wiadomość. Ale najbardziej ciekawi mnie, czy płytki będą dalej produkowane w Europie?

#R2D2#, długo broniłem się przed "makerami", jednak chyba powoli określenie to wkrada się również do naszego języka. Twórca niestety nie zawsze kojarzy się z technologią, o której tutaj piszemy 🙂

deshipu, dokładnie to słowo czasami przemycam zamiast "maker", ale osobiście (nie wiem dlaczego) kojarzy mi się raczej z taką domową złotą rączką, a nie Arduino itd. 😉

deshipu, pewnie obejmuje (lub "ował"), bo jednak teraz makerem nazwiemy chyba właśnie kogoś kto bawi się Arduino/RPI, a nie gościa, który sobie sam odpowietrza kaloryfer lub wymienia kran 😉

Z tego co ja widzę (głównie siędzę na Hackaday, Adafruit i czasem jakieś "maker faire"), to to są głównie rzeczy z "arts and crafts", w rodzaju dzwonków na wiatr, tabliczek "najlepiej w domu", migających choinek czy jakichś zabawek, ale wliczają się stroje do cosplay-u (jest na to polskie słowo?), robienie własnych mebli (nie tylko IKEA hacking), budowanie szop w ogródku, dekorowanie dachu domu lampkami, instalacje alarmowe i do sterowania ogrzewaniem i tak dalej. Więc jest trochę tego "złotorączkarstwa" ze "zrób to sam". A że nikt nie opisuje jak odetkał zlew -- no cóż, może nie uważają, że to ciekawe. Na pewno umiejętności nabyte przy majsterkowaniu przy tym pomagają.

Kruca bomba, bawię się uC od paru ładnych lat (od 80C2051 na dyplomówce w technikum), nawet parę dni temu "wprowadziłem" w Arduino kumpla z firmy... ale do tej pory nie słyszałem, by "mejker" wkradł się do języka polskiego. Nie niszczmy go proszę takimi makaronizmami gdy mamy tyle bogatych rodzimych synonimów. Popieram chłopaków w tej krucjacie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...