Skocz do zawartości

Kurs STM32F4 - #13 - Podsumowanie

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Pora na krótkie podsumowanie kursu STM32 F4. Przez ostatnie miesiące na Forbocie pojawiło się 12 artykułów, dzięki którym każdy z Was mógł zapoznać się w praktyce z HAL oraz Cube.Teraz pora na dyskusję, w którym kierunku warto iść dalej oraz jak spodobały się Wam opisane tutaj narzędzia od ST.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Kurs świetny, chętnie bym kupił wersję drukowaną np. w formie zeszytów z dogłębnym omówieniem poszczególnych zagadnień.

Programowanie z użyciem Cube i HAL w porównaniu z AVRami bajeczka - bardziej przypomina programowanie PCta niż UC, co mi osobiście bardziej odpowiada (zero grzebania w rejestrach).

Kontynuacja kursu to by była świetna wiadomość.

Aktualnie próbuję zagadać z DS18b20 (1wire) więc najchętniej o tym bym poczytał 😉 , ale jest jeszcze dużo fajnych gadżetów do podłączenia.

Co do pytania odnośnie nowych kursów. Jeśli ktoś jest zainteresowany programowaniem "na rejestrach" polecam zajrzeć tutaj , jest tam dostępny ponad 500-stronicowy poradnik udostępniony za darmo. Jeśli administratorzy strony chcieli by zrobić taki kurs i szukali by prowadzącego, możliwe że osoba która zrobiła ten poradnik podjęła by się tego, chodź to tylko moje zdanie.

Kurs jest świetny, ale o wieeele za krótki!!! Brakuje wielu zagadnień:

- wyświetlacze,
- PWM (serwa),

- Silniki krokowe,
- układ dźwiękowy !!

- bluetooth 🙂

- wifi/ethernet i prosty serwer www

Po halu i cube czuje się wielki niedosyt 🙂

Wilq77, Podstawy masz a obsługa czegoś to już tylko korzystanie z dokumentacji i umiejętne wykorzystanie to czego się nauczyłeś + szukanie w necie i książkach.

Obsługę serw masz chyba w kursie Arduino, czyli teorię masz.

Wilq77, Podstawy masz a obsługa czegoś to już tylko korzystanie z dokumentacji i umiejętne wykorzystanie to czego się nauczyłeś + szukanie w necie i książkach.

Obsługę serw masz chyba w kursie Arduino, czyli teorię masz.

To prawda, jednakże 🙂 prościej jest "przerobić" kurs i na jego bazie budować coś nowego. Ja generalnie nie zajmuję się robotyką. Ale lubię programować i eksperymentować, sporo pisałem pod AVR (w C++ aby było ciekawiej). Niestety albo stety stwierdziłem, iż czas zostawić AVR i przesiąść się na ARM. HAL i CUBE utwierdziły mnie w tym. A Forbot to jedyne chyba miejsce gdzie taki kurs zaistniał i to w przystępnej formie 😉.

Chyba sam przyznasz, iż łatwiej bazować na sprawdzonych i konkretnych przykładach by zgromadzić "krytyczną" ilość wiedzy i umiejętności by pójść dalej swoją drogą.

Poza tym poziom abstrakcji HAL+CUBE jest o wiele wyższy niż C/C++ w AVR (rejestry, własne biblioteki), co wymaga praktyki, a tą najłatwiej zdobyć w czasie kursu 🙂

• 3 tygodnie później...
Poza tym poziom abstrakcji HAL+CUBE jest o wiele wyższy niż C/C++ w AVR (rejestry, własne biblioteki)
Ale jesteś świadom tego, że istnieje coś takiego jak Atmel Studio i ASF?

Witam,
Kurs naprawdę świetnie wprowadza w tematykę.

Odnośnie kontynuacji to może poruszyć by temat sieci czujników lub układów wykonawczych współpracujących np. w sieci typu MESH, jak do tego tematu podejść oraz skuteczne implementacje.

Propozycja ode mnie dotycząca kolejnych kursów - użycie mniejszego/tańszego mikrokontrolera z rdzeniem Cortex-M0 np. STM32F030, któremu bliżej do tego co oferuje np. Arduino (Atmega 8). Nie każdy potrzebuje "mocy" F4.

Poza tym można by rozważyć kurs Keil uVision.

• 4 tygodnie później...

Ja najchętniej usłyszałbym coś o kolorowych wyświetlaczach i wyświetlaniu grafik. Pewnie wielu użytkowników ma z tym problem, w tym ja sam a ciekawie byłoby wykorzystać większą moc F4 i F7 do stworzenia ciekawego GUI.

• 2 miesiące później...

piotr2705, tak kurs jest zaplanowany 🙂 Jednak do jego startu daleko (na pewno mówimy o kilku miesiącach) - nie chce teraz obiecywać konkretnych dat. Zdradzę jednak, że skupimy się na wykorzystaniu systemów czasu rzeczywistego typu FreeRTOS.

• 4 miesiące później...

W jaki sposób można robić backupy swoich projektów w Eclipsie ? Próba eksportowania, zmiany nazwy i wczytania nie przynosi pozytywnych efektów - cały projekt się psuje :/

amilo_pa, nie wiem, czy coś się zmieniło, ale ja kiedyś zwyczajnie pakowałem w archiwum folder z projektem i miałem backup 😉 To taka najprostsza metoda. Warto jednak zainteresować się czymś bardziej rozbudowanym (systemy kontroli wersji). Zerknij tutaj: Systemy kontroli wersji – Mercurial

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...