Skocz do zawartości

Robot Kanapka, Lista Zakupów Potrzebnych Części

Lucyn666

Pomocna odpowiedź

Witam,

Na początek mojej przygody z robotyką postanowiłem kupić książkę David'a Cook'a "Budowa robotów dla początkujących", jednak nie mam zielonego pojęcia co kupić, aby zbudować pokazanego tam robota o nazwie "Kanapka". Mimo, iż autor przedstawia poszczególne elementy, nie jestem w stanie ogarnąc, jakie części muszę zakupić, aby go zbudować. Stąd moje poszukiwania pomocy. Potrzebuje, aby ktoś zaznajomiony z tą książką w miarę możliwości wypisał mi listę zakupów, gdyż chciałbym zakupić tylko tyle części ile jest mi potrzebnych do budowy, a nie jak przedstawia Pan Cook milion części, które nie mam pojęcia czy przydadzą mi się do budowy i do czego służą. Prosiłbym o klarowną prostą listę zakupów części do robota Kanapki.

Pozdrawiam 🙂

Znalazłem pdf-a tej książki i przejrzałem i nie wydaje mi się, żeby tam były instrukcje budowy konkretnego robota, a już na pewno nie ma nigdzie listy części. Chyba przyjdzie ci jednak zaprojektować swojego.

Jestem pewien, że pomocne okażą się artykuły na tym forum, szczególnie tutoriale o budowie podobnego robota, oraz lista sklepów z częściami.

Ponieważ nie każdy ma tę książkę albo chociaż dostęp do niej w wersji pdf, może po prostu opisz jak najdokładniej swój pomysł. Co Twój robot ma konkretnie robić, co będzie jego głównym zadaniem (jazda po linii, wykrywanie światła, niespadanie ze stołu, sprzątnie garażu czy platforma badawcza nad napędem parowym), jak ma wyglądać ("Kanapka" czyli jeżdżący BigMac z ekstra serem? BobbyBurger na gąsienicach?), z czego mniej więcej chcesz go zrobić i - co ważne - ile pieniędzy na to możesz przeznaczyć. Dla niektórych tutaj taki opis wystarczy by w ciągu 5 minut wymyślić w miarę optymalne rozwiązanie, więc na pewno dostaniesz mnóstwo konkretnych porad (lub dodatkowe pytania kontrolne które i Tobie pomogą sprecyzować plany - a tego nigdy za wiele).

Napisz też jakie masz doświadczenie. Wiemy, że z robotyką zerowe ("początek przygody"), ale może umiesz coś w pokrewnych dziedzinach? Elektronika? Programowanie? Mechanika? CAD? To wszystko tu bardzo się przydaje i jeśli ktoś czuje się mocny w którejś z tych dziedzin, jego roboty wyraźnie są z tej właśnie strony lepsze.

"Kanapka" jest to prosty robot podążający wzdłuż linii, jak to opisuje autor. Nie znam się na tym kompletnie, więc niewiele więcej mogę powiedzieć 😕 Jeśli chodzi o pokrewne także niestety jestem dość zielony... Jedyne informacje jakie mam to fizyczne nic więcej mimo, iż od najmłodszych lat lubiłem różnego rodzaju roboty, nie zainteresowałem się nigdy ich budową, aż do teraz, a jako, że znalazłem to forum zamierzam czytać w miarę możliwości posty i uczyć się, w końcu nie od razu Rzym zbudowano... przynajmniej tak mówią...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No dobrze, skoro nic nie chcesz napisać ani nie masz żadnych konkretnych przemyśleń typu "ma być wielkości talerza do zupy, mieć dwa silniczki i kółka z pokrywek od słoików, trasę wykleję czarną taśmą izolacyjną na jasnej podłodze, nie chcę żeby miał na pokładzie procesor choć tranzystory mile widziane bo wtedy ruszy bez komputera i upierdliwego programowania a wszystko zasilę z 4 paluszków" to trudno, radź sobie. Szczerze mówiąc na coś takiego liczyłem - to byłby jakiś punkt zaczepienia i start do tworzenia założeń. Ucz się, czytaj opisy robotów na Forum, coś wybierz, przemyśl, zaplanuj konstrukcję, może coś narysuj, poszukaj co jest w sklepach i ile to kosztuje a jakby co, pytaj. Nikt za Ciebie go nie zaprojektuje od zera a jeśli chcesz zrobić coś wg gotowych planów, jest tego dużo. Powodzenia.

Lucyn666, książkę potraktuj jako przykładowy projekt. Poczytaj i zobacz z jakimi problemami można się zmagać 🙂 Jeśli chcesz budować coś samodzielnie od zera, to zacznij do światłolub opisanego u nas: Jak zrobić robota? Od żółtodzioba do pierwszego światłoluba, przydać może się również:

- kurs elektroniki: Kurs elektroniki – #1 – napięcie, prąd, opór, zasilanie

- kurs lutowania: Kurs lutowania – #1 – wstęp, spis treści

Jeżeli jeszcze potrzebujesz informacji:

1. Zaciskarka do konektorów

2. Multimetr

3. LM393 Komparator - DIP8, ewentualnie podstawka pod komparator

4. dwa silniczki - ja kupiłem Silnik Pololu 75:1 170 obr/min, Mocowania do micro silników Pololu.

5. Rezystory 2x220 kOhm, 4x100Ohm, 2,2kOhm

6. Fotorezystor 5-10 kΩ - 6 sztuk

7. BC327-40 - Tranzystor PNP 0.8A - TO92 - 2 sztuki

8. Potencjometr precyzyjny 3296Y 5k - 2 sztuki

9 diody - 4 zielone, 4 zółte, jedna czerwona, 5 białych

10. Wtyk na goldpin z kluczem 4pin (crimp)

11. Wtyk na goldpin z kluczem 3pin (crimp)

12. Wtyk na goldpin z kluczem 2pin (crimp) - 3 sztuki

13. Przełącznik dźwigniowy podwójny ON-OFF-ON 3A 250V na przewód

14. Przełącznik dźwigniowy ON-OFF-ON 3A 250V na przewód

15. Gniazdo do druku kątowe 2pin (crimp) - 3 sztuki

16. Gniazdo do druku kątowe 3pin (crimp)

17. Gniazdo do druku kątowe 4pin (crimp)

18. BAT42 Dioda Schottky - 30V/200mA DO-35 - 2 sztuki

19. Styki do gniazd białych goldpin z kluczem (crimp) - 12 sztuk

To chyba by było na tyle. Nie liczę przewodów, śrubek do konstrukcji itp.

Na Twoim miejscu kupił bym jeszcze kondensator 100nF i dołożył do zasilania komparatora. Bo niekiedy może Ci robot "wariować". Ewentualnie już poczytał o stabilizowaniu napięcia i rozdzielił napięcie na zasilnie silników oraz komparatora 5V.

Ogólnie książka jest właśnie kijowa pod tym względem, że jak nie masz sklepu elektronicznego pod nosem to będziesz ją czytał 2 razy co najmniej. Pierwszy raz, aby dowiedzieć się co należy kupić, drugi, aby zlutować robota.

W kolejnej "dla średnio zaawansowanych" dowiesz się, że fotorezystory można zamienić na fototranzystory, choć z mojego doświadczenia nie jest to takie bezproblemowe. Teraz szukam kogoś kto mi w tym pomoże 😉

Udało mi się złożyć powyższy model, według list zakupów i schematów z książki. Czy ktoś mógłby mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie dlaczego palą się tranzystory? Samochodzik jedzie chwile (bardzo powoli) i po chwili widać dym z tranzystorów?

Z góry dziękuje za pomoc

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.