Skocz do zawartości

Zbyt niskie napięcie na wyjściu w mostku H

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, natknąłem sie na problem którego nigdzie na forum nie znalazłem. Po podpięciu układu L293DNE i wystawieniu logiczne 1 na jeden pin sterujący i 0 na drugi sterujący, na silnik jest przekazane tylko 1,6 V. z 5V. którymi zasilam układ. Czy to oznacza śmierć układu?

Jak odłączę to jest lepiej, bo około 4 V, a co do samego silnika to nie wiem, bo nie ma ani jednego oznaczenia na sobie, spróbuję podać wyższe napięcie na pin zasilający silniki w mostku i dam znać o efektach

A ile amper then silnik potrzebuje?

Tak jakby zawiało angielskim "then" 😋

A teraz rozwinę (chyba prawidłowo) tok rozumowania kolegi (chyba) z tego samego miasta (deshipu - coś to zdjęcie kojarzę ale nie wiem skąd, Poznań here 😋 ).

Masz woltomierz/amperomierz (multimetr)? Trzeba by było zmierzyć czy napięcie zasilania nie siada/czy silnik nie bierze aby za dużo prądu).

Jeśli silnik jest wysokoprądowy bardzo możliwe że z powodu rezystancji wewnętrznej zasilania napięcie spada o 3.4 V - wystarczy 3.4 Ohm stosunkowo niedużo (zależy jakby na to spojrzeć). Możliwe że akumulatory już są "zużyte" i nie mają odpowiedniej wydajności prądowej (ten sam efekt - napięcie spada pod obciążeniem).

Jak masz woltomierz to podłącz do zasilania mostu (tuż przed nim - przewody połączeniowe powinny być jak najkrótsze i najlepiej żadnych elementów - w tym ścieżek do mostu po drodze) i obserwuj napięcie zasilania. Jak masz amperomierz to w szeregu z silnikiem i mierz prąd jaki będzie. Jak multimetr to wybierz jedno z powyższych 🙂

A teraz rozwinę (chyba prawidłowo) tok rozumowania kolegi (chyba) z tego samego miasta (deshipu - coś to zdjęcie kojarzę ale nie wiem skąd, Poznań here).

Mieszkałem w Poznaniu, nawet próbowaliśmy rozkręcać tam hackerspace-a, ale musiałem się przeprowadzić. Czasem tam wpadam spotkać znajomych, ale daleko trochę.

Mieszkałem w Poznaniu, nawet próbowaliśmy rozkręcać tam hackerspace-a, ale musiałem się przeprowadzić. Czasem tam wpadam spotkać znajomych, ale daleko trochę.

PUT AiR 2010? Względnie 2012? Skądś Cię kojarzę ale po zdjęciu nie mogę skojarzyć 😃

Napisz mi PW (ja próbowałem ale żeś zablokował) żeby nie offtopować tematu 🙂

A teraz powiedz proszę czy dobrze rozkminiłem Twój tok rozumowania i czy kminiłem w stronę w którą Ty? (Żeby nie offtopować 🙂 )

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...