Skocz do zawartości

Sterowanie (zupełnie zielony)

Pomocna odpowiedź

Czyli że chcesz zrobić taki czołg sterowany ręcznie?

Coś takiego jest bez sensu, ktoś przez przypadek naciśnie dwa przyciski naraz i układ do śmietnika :/

Zastanawiam się czy by zadziałało coś jak podwójny potencjometr i po ustawieniu gałki w prawo to lewy silnik zwalnia, a w lewo to prawy silnik zwalnia.

Coś takiego jest bez sensu, ktoś przez przypadek naciśnie dwa przyciski naraz i układ do śmietnika :/

Zawsze można dać układ zabezpieczający(choć nie mam pomysłu)

EDIT

Najlepiej jest zrobić czołg na atmedze8 i po sprawie 😉

chodziło mi raczej o takie coś że prawy i lewy silnik działają w przód i tył. Myślałem o przełącznikach on-off-on gdzie: on(do przodu)-off(bez ruchu)-on(do tyłu) dwa przełączniki każdy do jednego silnika. \ale zastanawiam sie czy to wystarczy i czyt bedzie śmigało.

jak coś takiego znajdziesz to zadziała.

Gdzieś na elektrodzie był "dokładny" schemat jak to połączyć.

mam do was pytanie jak można zrobić sterowanie za pomocą kabla? Mam zamiar zrobić mały pojazd, układ sterowania planuję jak w czołgu. Powiedzcie co jest potrzebne żeby sterowanie działało i jak je wykonać.

Ludzie, po co Wam atmegi czy inne mostki? Człowiek chce zrobić jeżdżącą zabawkę, a nie robota.

I krzyż na drogę...

pozdro

Pod warunkiem, że te przełączniki mają 3 pozycje.

Ogólnie powinno działać.

W cepie siła, bo cep jest prosty.

Ja bym też to zrobił na przekaźnikach (tak zrobiłem w swoim pierwszym robocie), ale pokombinował bym także z potencjometrem suwakowym, żeby móc kontrolować prędkość obu silników dzięki czemu można płynnie kierować pojazdem. Pozdrawiam.

To jakie będzie sterowanie, zależy też od tego, jaki prąd będą pobierać silniki. Jeżeli prąd płynący będzie duży, to może się okazać że przełączniki do sterowania będą miały spore rozmiary. A jak chcemy użyć potencjometru to już na pewno trzeba użyć jakiś mostek bo się potencjometr może bardzo łatwo spalić.

Moje pierwsze zabawki tak wyglądały i trochę tego wszystkiego popaliłem. szczególnie jak nie umiejętnie sterowałem i pojazd wpadał na ścianę, a w tedy prąd gwałtownie rósł.

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...