Skocz do zawartości

Sprawdzenie usterki bluetooth

ppppp12

Pomocna odpowiedź

Witam

Zbudowałem prosty pojazd oparty na Arduino UNO (klon), 4 silnikach krokowych, L298, HC05. Jest on sterowany za pomocą Bluetooth przez aplikację na smartfonie.

Urządzenia sparowały się bez problemu. Początkowo udawało mi się wysłać 1 komunikat przez bluetooth terminal (np. 1 - co oznaczało jazdę do przodu) po czym występował error 516 "unable to write broken pipe". Teraz nie moge wysłać już żadnego komunikatu i oprócz poprzedniego błędu występują także 507 "unable to connect" i 515 "ot connected to a bluetooth device".

Sprawdzałem wszystkie połączenia, spróbowałem zmienić porty (w programie za pomocą SoftwareSerial), parować ponownie użądzenia i korzystać z innego telefonu. Nie przyniosło to efektu.

Czy moduł HC05 uległ uszkodzeniu? Jak się upewnić lub znaleźć inną uszkodzoną część?

A możesz zamieścić schemat tego jak ten moduł jest podłączony i jak jest zasilany? Oraz napisz proszę czy jest to sam goły moduł, czy też płytka z regulatorem napięcia i konwerterem na 5V.

Zrobiłbym bym też mały eksperyment -- podłączył tylko moduł bluetooth do Arduino, zasilił z komputera i sprawdził czy wtedy działa. Jeśli tak, to podejrzane są albo baterie nie dające dość prądu, albo silniki siejące zakłóceniami...

• Lubię! 1

Schemat dość prymitywny, ale myślę, że widać to co najważniejsze.

Dodam jeszcze, że L298 (może obsługiwać 4 silniki) jest modułem podwójnym, ale wykorzystanym tylko w połowie, bo koła lewe i prawe bez względu na to czy przednie czy tylne wykonują ten sam ruch więc są podłączone razem.

Eksperyment wyszedł pomyślnie - brak błędów Bluetooth.

Podam też linki do wykorzystanych części:

http://allegro.pl/promocja-arduino-uno-r3-atmel-atmega328-klon-avr-i5657750680.html

http://allegro.pl/modul-bluetooth-master-slave-hc05-arduino-avr-arm-i5576939266.html

http://allegro.pl/modul-podwojny-sterownik-silnika-dc-na-l298n-i5619764268.html

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-6v-kolko-kolo-modelarskie-65mm-i4913793875.html

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zastanawia mnie to połączenie między pinem 5V na module drivera L298 a Vin UNO. Jakie tam jest napięcie? Jak jest zezworkowany driver? UNO potrzebuje na Vin napięcia min. 5.5V żeby poprawnie działał jego stabilizator. Jeśli szyna 5V na UNO jest dodatkowo obciążona modułem BT to może to być na styk.

Napięcie na wejściu L298: 9.8, na wyjściu: 5.7, na wejściu UNO: 5.55, na wejściu HC05: 4,37.

Czy na HC05 nie powinno być minimum 5V?

EDIT1: Po odłączeniu od UNO zasilania z L298, a podłączeniu do komputera - na wejściu HC05 napięcie wynosi 5.4, ale mimo to na telefonie wystepuje błąd 515 (not connection to a bt device).

EDIT2: Zrobiłem jeszcze jeden mały eksperyment. Od UNO nadal odłączone jest VIN i GND. Baterie są podłączone do L298. Bluetooth działa. Na wejściach sterowania L298 (IN1, I22...) po wysłaniu komunikatu można zaobserwować napięcie ok. 3.2. Jednak na wyjściu do silników 0V. Jedynie na nieużywanych wyjściach jest minimalne napięcie (ok. 0.2).

No to zacznij od pierwszej dziwnej rzeczy: napięcie na wyjściu "5V" z modułu drivera powinno wynosić 5.0V±0.1V. Odłącz UNO i sprawdź jak są ustawione zworki na module. Ze zdjęcia widzę tylko jedną: ON/OFF, ale na schemacie jest podwójny przełącznik S1. Jak jest naprawdę?

Po drugie musisz zdecydować się na sposób zasilania UNO: albo wprost napięciem baterii i wtedy podłączasz ją bezpośrednio do VIN (i ja tak bym zrobił) albo ze stabilizatora 5V znajdującego się na module drivera i wtedy podłączasz je do pinu 5V na UNO.

I jeszcze jedno: jakim cudem zasilane z USB komputera UNO widzi 5.4V? To podważa wyniki wszystkich innych Twoich pomiarów.

• Lubię! 1

napięcie na wyjściu "5V" z modułu drivera wynosi 5.28. Moduł wygląda tak jak na zdjęciu, nie widze tu żadnej zworki S1. Jest tylko ON/OFF ustawiona na ON i 4x EN/VCC.

Zmierzyłem jeszcze raz wejście HC05 przy podłączeniu jedynie do komputera. Wynik: 5,18V. A jaki powinien być?

EDIT: Podłączyłem UNO bezpośrednio do zasilania. Połączyłem się prze bt, wysłałem jedną komendę, silniki zadziałały, jednak potem zerwało połączenie i już nie mogłem się połączyć ponownie.

EDIT2: Wyłączyłem wszystko i włączyłem jeszcze raz. Na razie działa... nie wiem co o tym myśleć. Jak znowu będą problemy będę pisał. Dzięki Wam za pomoc! Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.