Skocz do zawartości

Zdalne sterowanie i transmisja wideo avr/arduino

buchbuch

Pomocna odpowiedź

Witajcie. Myślałem ostatnio nad zdalnym sterowaniem urządzenia będącego poza zasięgiem wzroku z wykorzystaniem kamery dlatego chciałem zasięgnąć waszej porady.

Może mi ktoś podpowiedzieć jak najłatwiej zrealizować taki nadajnik-odbiornik strumienia wideo? Najlepiej gdyby nie trzeba było dużo przy tym dłubać. Widziałem na aukcjach moduły do arduino ale być może są dostępne gotowe już ze sterownikami i nadajnikiem. Chodzi mi o najprostszą transmisję czyli: kamera-nadajnik --> odbiornik-wyświetlacz TFT do tego sygnał sterujący urządzeniem. Zasięg nie musi być duży powiedzmy do 100m. Ewentualnie z wykorzystaniem modułów wifi (bo tak chyba będzie najprościej?). Możecie mi polecić jakieś konkretne rozwiązanie?

Czyli co, zdalnie sterowany pojazd z kamerą i przesyłem na żywo?

Najprostsze (w mojej opinii) to wziąć gotowy model z aparaturą sterującą i zamontować link video stosowany w FPV.

Pierwszy link z brzegu: http://abc-rc.pl/RC305-TS351 , do tego kamera 'płytkowa' http://abc-rc.pl/kamera-plytkowa-fpv-700tvl-ccd-sony i ekran z wejściem analogowym do wyświetlania obrazu (albo gogle).

To co proponujesz to jest IMO straszna komplikacja stosunkowo prostego problemu.

PS Co ten projekt/pomysł ma wspólnego z robotyką?

Właściwie mniej więcej o coś takiego mi chodziło tylko koszt jest zbyt wysoki... bo ja jestem z tych biednych i głupich 🙁

W takim razie może mi ktoś pomoże rozwiązać ten stosunkowo prosty problem?

PS. z robotyką ma to tyle wspólnego, że chcę to zamontować w robocie 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Na zbudowanie całego sterowania mogę wydać nie więcej jak 100zł max. Fajnie by było wykorzystać do tego kamerkę i wyświetlacz z telefonu ale może być moduł arduino. Nie mam pojęcia jaki sterownik i nadajnik-odbiornik strumienia wideo do tego zastosować i pewnie jakiś bufor-konwerter dla wyświetlacza. miałem nadzieję, że w tych czasach można kupić jakieś gotowe układy sterowników albo moduły. Gdyby koszt nie był problemem to bym kupił gotowego pilota z wyświetlaczem i kamerę HD z nadajnikiem i nie byłoby problemu ...

O Arduino zapomnij -- nie nadaje się do przetwarzania video, jest na to za wolne i ma za mało pamięci. Wszelkie moduły z kamerą do Arduino będą drogie, bo muszą mieć w sobie własny procesor do przetwarzania wszystkiego i konwertowania do prostych sygnałów, które Arduino jest w stanie odebrać. A i tak zazwyczaj jedyne, co z tym jesteś w stanie na Arduino zrobić, to zapisać na kartę SD.

Jeśli chcesz tanio, to raczej skoncentruj się na telewizji analogowej. Istnieją bardzo tanie kamery (na przykład używane w monitoringu i bezpieczeństwie), które od razu generują sygnał telewizyjny. Oczywiście do odebrania tego będziesz musiał mieć albo odbiornik telewizyjny, albo kartę TV w swoim komputerze -- na szczęście, daje się je dość łatwo kupić używane.

Generalnie to się nazywa "FPV" i jak poszukasz w sieci na ten temat, to znajdziesz sporo rozwiązań bazujących na tanich chińskich częściach -- większość mieści się poniżej 100 dolarów, być może znajdziesz jakiś poniżej 100 złotych.

[ Dodano: 31-08-2016, 10:53 ]

Na przykład to: https://oscarliang.com/diy-micro-fpv-video-transmitter-camera/

• Pomogłeś! 1

deshipu,Nawet chyba mam taką kamerkę co generuje sygnał telewizyjny od razu. Właściwie nie chodzi mi o przetwarzanie procesorem tego strumienia tylko przez radio na wyświetlacz

w pilocie pytanie tylko jak to zrobić. miałem nadzieje, że są do tego jakieś niedrogie moduły 15, 30 klatek na sekundę które mogą dopasować strumień "w locie". Jak widzisz jestem "reliktem" minionej epoki jeśli chodzi o dostępność gotowych sterowników itp. stąd moje być może głupie pytania.

-----------------------

Dzięki deshipu m.in o coś takiego chodziło. Będę teraz wiedział czego szukać.

W sumie to jeszcze możesz kupić Raspberry Pi Zero za te pięć dolarów i do tego podłączyć dowolnie wybranego webcama na USB. Do streamowania masz gotowca w postaci mjpegstreamer.

[ Dodano: 31-08-2016, 11:07 ]

No i dolicz do tego dongle wifi do pi...

[ Dodano: 31-08-2016, 11:11 ]

(i nie mów mi, że się nie da pi zero kupić, w pimoroni masz za 4 funty, plus 4 funty za przesyłkę, co się mieści w twoim budżecie)

tym czasem znalazłem coś takiego: http://abc-rc.pl/transmiter-av-5-8ghz-ts5828 niestety 1 moduł kosztuje ponad 80zł a będę potrzebował jeszcze odbiornik, ale może jednak dało by się coś takiego zrobić taniej? Dla przykładu, że niektóre rzeczy da się taniej: http://abc-rc.pl/anteny-aomway-fpv-5-8ghz 60zł za kawałeczek drutu i 2 konektory...

a tutaj w zasadzie jedyny koszt to konektory: https://oscarliang.com/make-diy-cloverleaf-antenna/

Dlatego lepiej chyba zadać choćby głupie pytanie niż za kawałek drutu płacić 50zł

W tym artykule, do którego dałem ci linka, masz odniesienia do produktów bezpośrednio od chińskich sprzedawców, którzy mają najniższe ceny (bo nasi sprzedawcy właśnie od nich zamawiają). Często mają także darmową przesyłkę. Oczywiście poczekasz trochę, no ale jak chcesz tanio...

Linki typu WiFi są fajne bo umożliwiają przesył wielu strumieni danych w obie strony: można jednocześnie słać komendy do robota a w drugą stronę dostawać przekaz video, audio oraz telemetrię (np. napięcia, obroty silników czy nawet zdalna konsola komputera), ale jeśli masz już kamerkę TV i chcesz to zrobić naprawdę "po taniości", to do pierwszych prób z transmisją video wystarczy coś prostszego. Poszedłbym w stronę propozycji Lukaszm, ale dalej, np. taki zestaw:

http://allegro.pl/video-audio-sender-przekaznik-sygnalu-wyprzedaz-i6443182513.html

jest kompletnym torem. Z jednej strony podpinasz kamerkę z typowym wyjściem video a drugiej dajesz mały monitor/telewizor z wejściem AV i tyle. To tylko przykład, na pewno znajdziesz wiele innych podobnych zestawów.

Przesyłanie analogowe są o tyle interesujące, że zajechanie za górkę, grubą ścianę czy inną przeszkodę powoduje spadek sygnału i wzrost szumu, ale wciąż coś widać i można utrzymać sterowanie pojazdem/lataczem. Dodatkową fajną cechą jest możliwość wybrania kanału w ramach danego pasma radiowego, ale nie każda para nadajnik/odbiornik to ma. W przypadku słabego sygnału w WiFi, płynne video zamienia się w poklatkowy pokaz dziwnych, nieczytelnych slajdów lub po prostu blue-screen. To właśnie z tego powodu większość systemów PFV bazuje na analogowych torach radiowych bez żadnego kodowania czy kompresji.

Prosty nadajnik sygnału video niewielkiej mocy pracujący np. wolnym kanale starej telewizji analogowej można bardzo łatwo zbudować samemu. Wystarczy zapytać wyszukiwarkę np. o "simple video transmitter". Mała kamerka PAL może być dla niego źródłem sygnału a stary telewizor LCD z tunerem analogowym - monitorem.

EDIT: Może taka para:

http://www.ebay.com/itm/600M-2-4G-Remote-Wireless-Image-Video-Transmitter-2-4G-AV-Receiver-Module-/151778118487

• Pomogłeś! 1

Dzięki Marek! Właśnie takie coś mi potrzebne. Szukałem modułów a tu gotowe urządzenie i jeszcze 2 zasilacze do tego, jak by dobrze przy tym podłubać to i zasięg by się dało zwiększyć nieco chociaż nie wiem czy nie lepiej to z ebaya zamówić jednak. w zasadzie różnica niewielka.

Dzięki za pomoc. To definitywnie załatwia sprawę transmisji, pozostaje jedynie kwestia wyświetlania bo zdaje się, że nie mam niczego takiego co można by było zabrać ze sobą na spacer... Najlepiej by było móc wyświetlać obraz z kamery na tablecie albo wyświetlaczu ale więcej z tym będzie p...racy niż pożytku na chwilę obecną a kartę telewizyjną chyba jakąś mam więc pokombinuję stacjonarnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.