Skocz do zawartości

Ocena trudności wykonania takiego projektu

Pomocna odpowiedź

https://botland.com.pl/moduly-wifi/6121-wipy-iot-modul-wifi-python-api.html myślałem nad tym, może być czy to taka zabaweczka?

Nie polecam. WiPy powstało jako płytka z MicroPythonem i WiFi zanim jeszcze był dobry support dla MicroPythona na ESP8266. Wtedy to miało trochę sensu, choć płytka jest słaba, nie obsługuje liczb zmiennoprzecinkowych i dość niewygodnie się z niej korzysta (wgrywanie kodu przez FTP). Do tego autorzy skupiają się teraz na swoich nowszych produktach i wsparcie jest słabe.

Dzisiaj mamy ESP8266 z MicroPythonem, która jest o rząd wielkości tańsza, używana przez wielu użytkowników, ma bogaty i stale rosnący zestaw bibliotek i narzędzi i jest oficjalnie wspierana przez samych autorów MicroPythona. Jeśli już chcesz się decydować na pythona z wifi na mikrokontrolerze, to zdecydowanie lepiej zaopatrzyć się w jedną z płytek z ESP8266.

Albo tak jak koledzy doradzają, użyć raspberry pi -- też ma bardzo dużą społeczność i dobre wsparcie.

Miszorwek: Arduino tak, wpięte pomiędzy RPi a mostkiem - teoretycznie przez RPi też wysterujesz mostkiem, ale chodzi o czas reakcji - Arduino lepiej się do tego nadaje.

Co do systemu, wypytam naszego programistę 🙂

EDIT: System to Raspbian.

Szymon, to chyba była odpowiedź do mnie.

chodzi o czas reakcji

Możesz rozwinąć? Jeśli dobrze rozumiem to w Twojej propozycji RPi wysyła komendy do Arduino jak sterować silnkami (typu jazda prosto, w prawo), więc gdzie tutaj zysk pod kątem czasu reakcji? Reakcji czego na co?

Ach, sorry rzeczywiście to do Ciebie 🙂

Może źle się wyraziłem z czasem reakcji. O ile dobrze zrozumiałem naszego elektronika, chodzi o pętlę PWMu - może i Raspberry ma jedno wyjście PWM, ale Linux nie jest systemem czasu rzeczywistego. Lepiej przerzucić całą częstotliwościową zabawę PWMu na sprzęt, który jest do tego przeznaczony.

Oczywiście inną sprawą jest to, że zaczynamy montować tutaj trochę sprzętu i zostawiamy RasPi tak mało roboty, że moglibyśmy obsłużyć kilka robotów naraz i jeszcze puścić Pulp Fiction na pulpicie 🙂

• 3 miesiące później...

Płytkę prototypową z ESP8266 kupisz za 10-15zł (no dobra, w Botlandzie za 20). Nie wiem za co chcesz płacić 10x więcej, za to, że dołożyli multiplexer do wejścia analogowego?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...