Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Diody prostownicze na tym schemacie mogą byc dowolne?

[ Dodano: 26 Cze 09 11:03 ]

Ja mam 2 amperowe 5062 - mogą być? I po co podłączać pin 5 układu NE555 - z doswiadczenia wiem że układ działa i bez tego?

Kolega mskojon podaje Ci na tacy rozwiązanie, a Tobie nie chce się nawet zajrzeć do dokumentacji? NE555 będzie działał z pinem CONT "w powietrzu", ale jeśli z niego nie korzystasz to odsprzęgasz go kondensatorem - tak wynika z datasheetu.

• Lubię! 1

Oj Kolego, podpadasz... A widzisz gdzieś na schemacie "+" przy kondensatorze? Polecam lekturę http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13 i radzę zaznajomić się ze wszystkimi tematami z tamtej strony, bo moderatorzy nie śpią, a systematyczna niewiedza na tym forum nie jest mile widziana.

Nie, nie są spolaryzowane. Tak, każda dioda o maksymalnym prądzie przewodzenia większym od prądu płynącego przez dany odcinek układu będzie ok.

A tak przerobiony schemat będzie dzialał :

Chodzi mi o to aby układ nie dawał sygnałów na wyjściu gdy fototranzystor będzie oświetlony.

[ Dodano: 26 Cze 09 01:30 ]

Pomyłka na schemacie: symbol R4 1K ma byc przy rezystorze a nie przy foto tranzystorze.

• 1 miesiąc później...

Klasyczny układ multiwibratora, napięcie na kondensatorze zmienia się w przybliżeniu liniowo, tworząc przebieg zbliżony do trójkątnego. Do kondensatora podłączyć wtórnik napięciowy wykonany ze wzmacniacza operacyjnego. Wydajność prądowa stopnia wyjściowego WO starczy na jedną, góra dwie diody. W przypadku większej ilości układ będzie się rozrastał w kolejne wzmacniacze operacyjne, lub tranzystory.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...