Skocz do zawartości

Wariacje monitora szeregowgo.

Danielos01

Pomocna odpowiedź

Chciałem odczytać temperaturę i po wgraniu programu:

#include

#include

OneWire onewire(12);

DS18B20 sensor(&onewire);

byte address[8]={0x28, 0xFF, 0x72, 0x35, 0x71, 0x15, 0x3, 0xDA};

void setup() {

sensor.begin();

Serial.begin(9600);

sensor.request(address);

}

void loop() {

if (sensor.available()){

float temperature = sensor.readTemperature(address);

Serial.print(temperature);

Serial.println(F(" 'C"));

sensor.request(address);

}

}

Po wgraniu w monitorze wyświetlają się jakieś głupoty np. -27,359 lub czasami dziwne znaki.

Co może być tym spowodowane???

Komentarz dodany przez: Treker

Kody programów należy umieszczać przez narzędzie KOD (znajdziesz je w edytorze pod ikonką "<>"). Dzięki niemu składania programów jest automatycznie kolorowana, a wtedy wszystkim znacznie łatwiej analizować wklejone programy. Proszę to poprawić - z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc przy utrzymaniu porządku na forum.

No to nie zaciemniaj sprawy czujnikami temperatury. Masz problemy w driverach, komputerze, kablach, złączach lub zasilaniu. Przede wszystkim opisz sprzęt: co podłączasz i jak. Spróbuj też zwrócić uwagę na inne objawy, np. czy inne urządzenie USB wpięte w ten sam port ma jakieś kłopoty, czy lista urządzeń widzianych przez Windows zmienia się / odświeża co chwilę, czy objawy nasilają się gdy poruszasz kablem USB lub którąś wtyczką, czy słyszysz dźwięk podłączania/odłączania urządzenia do/z USB? Czy próbowałeś zmieniać port USB? Czy próbowałeś z innym, na pewno dobrym kablem? Czy programowanie z IDE Arduino zawsze przebiega bez problemu? itd..

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za szybka odpowiedz.

Zmieniałem porty USB i to od tego nie zależy. Jednak dość często wyświetla mi się ten błąd:

avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0099

0xfd != 0x1f

avrdude: verification error; content mismatch

Pisałem już wcześniej na forum ale nie dostałem odpowiedzi:

https://www.forbot.pl/forum/topics74/monitor-portu-szeregowego-vt13258.htm

Ale czasami przy wgrywaniu nie pojawia się ten błąd a monitor szeregowy wariuje?

[ Dodano: 02-11-2016, 17:33 ]

jeszcze odinstalowywałem wczoraj sterownik i instalowałem na nowo. Oczywiście nic to nie dało.

Dostałeś odpowiedzi, ale oczywiste i takie, na które nas stać będąc z daleka. Jeśli próbowałeś już różnych kabli, gniazdek itp. to być może problem jest w samej płytce. Może ma uszkodzony element odpowiedzialny za częstotliwość generatora (rezonator)? Może jest jakiś niekontakt, któreś połączenie lutowane (lub ścieżka) pękło podczas upadku czy wygięcia płytki. Może jest uszkodzone gniazdko USB np. podwinięta blaszka stykowa. Spróbuj z inną płytką, często bardzo tanie rzeczy są marnej jakości. W 99% przypadków działają i zakup się opłaca, ale może akurat Ty miałeś pecha. Kup lub pożycz inne Arduino i spróbuj z nim.

• Pomogłeś! 1

Czy przelutowanie newralgicznych punktów może coś dać? Czy od temperatury lutownicy może się coś uszkodzić?

Jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy przez takie Arduino będzie możliwe programowanie mikrokontrolerów(Twoim zdaniem)?

Jeśli nie masz wprawy wlutowaniu i/lub nie posiadasz naprawdę dobrego sprzętu, to moim zdaniem tylko pogorszysz sprawę.

Sprzęt wykorzystywany jako pomoc do pracy z innym sprzętem (np. programatory, oscyloskopy, mierniki itp) powinien być dobrej jakości. Inaczej zaczynasz walczyć z przeciwnościami losu (ciągle coś nie łączy i działa przypadkowo), duchami (dziwne napięcia, prądy) lub niedziałającym kodem który na ekranie wygląda super (programatory). Dlatego taką niepewną płytkę odłożyłbym daleko i uznał za wypadek przy pracy. Jednak dopóki nie zweryfikujesz poprawnego działania na innym Arduino, to jest tylko hipoteza. Nie śpiesz się, bo popsuć łatwo.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.