Skocz do zawartości

Śruba trapezowa z przekładnią ślimakową ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Nowy wita wszystkich !

Chcę zdobić zabaweczkę , zupełny laik jestem dlatego do łatwych obliczeń tak podam 🙂)

Ma podnosić 10 kg w ciągu 10 sekund na 10 cm wys.Później pewnie na 20cm . Jaką moc ma mieć mały silnik ? Bo obroty raczej trzeba by zmniejszyć ? Ma to być na śrubie trapezowej . Jaką zrobić przekładnię - ślimakową?? Dzięki za cokolwiek podsuniecie mi

Na razie nie myśl o śrubie a przypomnij sobie szkolny wzór na moc. Nie elektryczną U*I tylko tę mechaniczną. Pamiętasz? No to go zastosuj do swojego przypadku. Masz F=100N, s=0.1m i t=10s. Ile do tego Watów potrzeba? Potem już będzie z górki..

Wie ale dawno zapomniałem a i niedowiarek ze mnie wolę praktyków słuchać . Tu mam przykład 2 : http://merkuryusz.com/fizyka/rozdzial_XXXV.html

i w zaokrągleniu wychodzi mi 1 Wat - tak mało ? Nie uwzględniono : strat na tarcie , ciepło silnika nie wie co jeszcze. Ale to i tak 1V x 1A lub 10 V silniczek i 0.1A A przekładnia t tylko chodzi o redukcję obrotów ?

Komentarz dodany przez: Sabre

Nie pisz o sobie w trzeciej osobie bo nikt nie potraktuje Twojej wypowiedzi poważnie.

Tak, do czystego podnoszenia wystarczy 1W mocy mechanicznej. Wszelkie elementy pośredniczące między silnikiem a obciążeniem będą jej trochę wytracały, w zależności od sprawności. Nie wiem jaka bardzo profesjonalną śrubę planujesz, ale dla uproszczenia weźmy pręt gwintowany M6 z Castoramy. Standardowy skok masz wtedy 1mm więc żeby przejechać 100mm w 10s potrzebujesz 10 obr/s czyli 600obr/min. Typowy silnik DC ma obszar najlepszej sprawności w okolicach kilku tys. obr/min, powiedzmy 2500obr/min. Musisz więc wstawić przekładnię - najlepiej zębatą a jeszcze lepiej kupić silnik z fabrycznie zamontowaną przekładnią planetarną dającą na wyjściu potrzebne obroty, np:

https://botland.com.pl/328-silniki-dc-standard-z-przekladnia

Po kolei masz więc: silnik, przekładnię zębatą i śrubę. Dla samego silnika DC liczyłbym sprawność 50-60%, dla przekładni silnika jakieś 90-92% i dla śruby może 50%. Razem masz 0.5*0.9*0.5 co daje ok. 22%. Tak więc już na dzień dobry musisz dostarczyć 1/0.22=4.4W prądu do silnika dla ruchu jednostajnego.

Teraz musisz jeszcze wziąć pod uwagę dynamikę czyli założyć jakieś przyśpieszenia tego czegoś zawieszonego na śrubie. Jeżeli są nieduże a silnik będzie wielokrotnie mocniejszy niż te 4.4W, możesz to zaniedbać. W przeciwnym razie trzeba będzie policzyć dodatkową siłę konieczną do przyśpieszenia i przeliczyć ja na moment odniesiony do wału silnika. To przy określonych obrotach da konieczną nadwyżkę mocy. Czaisz?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...