Skocz do zawartości

Wi-Fi lub Ethernet Shield + Moduł GSM

Sosik93

Pomocna odpowiedź

Czy na Arduino da się korzystać jednocześnie z Wi-Fi Shield (lub Ethernet Shield) oraz modułu GSM? Rozumiem, że 2 shieldów jednocześnie wykorzystać nie można, ale czy można to w jakiś inny sposób podłączyć? Nigdy nie bawiłem się żadnymi shieldami, a musze zrobić układ z przesyłaniem danych przez Wi-Fi, ale moduł GSM tez bedzie potrzebny.

Może jakieś linki?

Wszystko zależy od interfejsu komunikacyjnego danego modułu, np. przy komunikacji UART ('Serial') mogą być połączone (bez kombinowania) ze sobą tylko dwa urządzenia, przy np. SPI lub I2C wiele.

Nie wiem jeszcze dokładnie jak to bedzie wyglądac, robie to w ramach projektu inzynierskiego.. Tak pokrótce: założenie jest takie, że moduł GSM musze wykorzystać żeby wysyłać SMS z hasłem dostępu do użytkownika urządzenia, a przez Wi-Fi ma byc wysyłany do centrali raport, w którym bedzie data i godzina i dane uzytkownika. A owe urządzenie służy do pomiaru ilości wlewanego paliwa do zbiornika. Na początku, przed odkręceniem korka zbiornika, następuje identyfikacja użytkownika (kazdy ma karte RFID), jesli identyfikacja przebiega pomyslnie, to do uzytkownika wysyłany jest SMS z hasłem które należy wpisać, by można było odblokować korek (do tego potrzebny bd moduł GSM)... I zastanawiam się jak "pogodzić" ze sobą GSM i Wi-Fi..?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeszcze raz przemyśl użycie Ardunio. Rozumiem, że pewnie je znasz i będziesz próbował trochę na siłę doczepić do niego konieczne dodatki, ale dokładając w ten czy inny sposób kilka potężnych modułów uzyskasz mniej więcej coś takiego:

Tak, na pewno jest też argument ceny i wystarczających(?) mocy obliczeniowych. Możesz nawet zmajstrować specjalne PCB na którym osadzisz centralnie np. Arduino Nano a dookoła moduł WiFi, czytnik RFID, jakieś wyjścia do diodek i moduł GSM plus zasilacz do tego wszystkiego (ponad 1.5A w impulsie na sam GSM). Być może nawet jakoś da się to wszystko obsłużyć od strony liczby pinów i interfejsów, choć 2k RAMu małej ATmegi może być poważnym ograniczeniem.

Pomyśl jednak o specyfice i środowisku pracy tego urządzenia. Jeżeli ma to być system który coś chroni lub nadzoruje, to na pewno znajdą się ludzie zainteresowani jego uszkodzeniem lub oszukaniem. Zagrożenia wzmagają się gdy chodzi o czyjeś pieniądze. Rozumiem że to "tylko" praca inżynierska, ale przecież to Twój wstęp do rzeczywistego świata. A tu nie jest różowo i nikt się nie cacka. Z pewnością będzie potrzebna choćby rozliczalność (logi z pracy: z czasów włączenia, wyłączenia, operacji identyfikacji RFID, z działań serwisowych, nawet otwierania obudowy), zdalny upgrade oprogramowania - np. właśnie przez GSM, itp itd. Bardzo szybko Arduino zaczyna być kulą u nogi. Pierwsza z brzegu nowa Malina ma na pokładzie BT (zdalny dostęp np. serwisowy - przez smartfon) a podłączenie do niej modemu GSM czy WiFi przez USB to jeden ruch ręki. "W cenie" masz potężny system operacyjny, jego system plików i wiele mechanizmów ułatwiających pisanie aplikacji. Jeżeli uważasz, że cena "dużej" Maliny jest zbyt wysoka, pomyśl np. o NanoPi, maszynie Linuxowej za 60zł:

https://botland.com.pl/moduly-nanopi/7029-nanopi-neo-v11-allwinner-h3-quad-core-12ghz-256mb-ram.html?search_query=nano&results=80

Oprócz hosta USB ma duże złącze sygnałów interfejsowych + LAN.

A może supertanie RPi Zero - gdy Ethernet nie jest wymaganiem? Jest w czym wybierać. Na Arduino szkoda czasu w tej aplikacji, zostaw je hobbystom - do automatycznego podlewania ogródka.

Mam narzucone, żeby zrobić to za pomocą Arduino ;/ posiadam Arduino UNO, i problemem bd też zapewne ilość wejść/wyjść, która będzie zbyt mała, więc konieczne bedzie zakupienie płytki z większa ilością wejść/wyjść..

Na chwile obecną wygląda to tak (możliwe, że gdzieś o czymś zapomniałem + nie mam dobranego przepływomierza, ale z tym to inna sprawa, bo bd trzeba zamówić jakiś niestandardowy)

Jeszcze linki do GSM i czytnika RFID:

https://botland.com.pl/raspberry-pi-hat-komunikacja/5404-a-gsm-shield-gsmgprssmsdtmf-v2064-do-arduino-i-raspberry-pi.html

https://botland.com.pl/seria-grove/4417-czytnik-rfid-125khz-z-antena-grove.html

Moglibyście polecić mi jakiś moduł WiFi / WiFi shield ? Niestety nigdy się tym "nie bawiłem", wiec nie za bardzo wiem jaki kupić.. Czy do modułu WiFi należy kupować płytkę rozwojową (cos takiego znalazłem na Botlandzie) czy to jest zbędne ??

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.