wooden Napisano Listopad 25, 2016 Udostępnij Napisano Listopad 25, 2016 Cześć wszystkim, Jakiś miesiąc temu, mój mały syn wymyślił sobie, że chce zacząć budować roboty (naoglądał się transformersów w TV). No dobra, pomyślałem. Zbudujemy jakiegoś prostego robocika, a potem mu pzejdzie. Niestety, okazało się, że apetyt rośnie w miarę jedzenia 🙂 (Poza tym, to co zbudowaliśmy nie do końca spełniło oczekiwania mojego syna zbudowane w oparciu o bajki z transofmersami 😃) Do tej pory zbudowaliśmy dwa bardzo proste, wręcz trywialne, roboty zabawki. O pierwszym nie warto wspominać na tym forum, gdyż to zwykły samochodzik na silniczku DC. Drugim pochwalę się w niniejszym poście. Jest równie prosty, ale jednak wydaje mi się na tyle ciekawy, że warto go pokazać. Od razu jednak zaznaczę, że właśnie idzie do nas paczka z arduino i jakąś tam elektroniką, zatem w ciągu następnych tygodniu pochwalimy się porządniejszą konstrukcją. Oczywiście będzie z tego pełen tutorial, więc może przyda się innym początkującym. Wracając do meritum, czyli do Picasso - uciekającego, malującego robota zabawki - oto link do filmiku, który pokazuje proces powstania, schemat połączeń i działanie robo-zabawki: Jak widać nie jest to skomplikowana konstrukcja. Działa dzięki wibratorowi skonstruowanemu ze starego silniczka DC, do którego jest asymetrycznie przyklejona ciężka nakrętka. I to właściwie najbardziej skomplikowana część robota. Mam nadzieję, że się komuś spodoba, albo przyda, gdy będzie chciał zachęcić swoją latorośl do wejścia w świat robotyki. U mnie tak to się właśnie skończyło. Nie wiem, czy się z tego cieszyć, czy nie, bo pewnie to ja będę musiał programować te mikrokontrolery i walczyć z bug'ami 😉 No ale powiedziałem A, to teraz czas powiedzieć B i stworzyć coś bardziej 'robotowego' 🙂 Nie śmiejcie się zbytnio z Picasso, każdy musi od czegoś zacząć. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Lukaszm Listopad 25, 2016 Udostępnij Listopad 25, 2016 Szacunek! Fajnie że młody jest zainteresowany takimi rzeczami (trzeba mieć nadzieję że zapał nie zniknie zbyt szybko). Ile ma lat? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wooden Listopad 25, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 25, 2016 Ma zbyt mało lat, by móc programować 🙂 i wlasnie to mnie martwi, będę musiał sam odwalać brudną robotę 😉 (zart, lubię prograwmować) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Listopad 25, 2016 Udostępnij Listopad 25, 2016 Pocieszna zabawka 🙂, jest wiele konstrukcji robotów, które nie wymagają programowania. Możecie zrobić dużo zabawek opartych na tranzystorach, ot chociażby światłoluba, czy inne pseudo żywe pojazdy oparte o schematy robotów beam, photovore. Jest tego naprawdę całe mnóstwo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
wooden Listopad 25, 2016 Autor tematu Udostępnij Listopad 25, 2016 Dzięki za link. Hm, faktycznie nie pomyślałem o tranzystorach, tylko od razu o arduino. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Listopad 25, 2016 Udostępnij Listopad 25, 2016 I dobrze. Z punktu widzenia kilkulatka zarówno tranzystor jak i ATmega to to samo. A przecież to nie on (na razie) będzie wymyślał i montował elektronikę. Tobie łatwiej będzie modyfikować funkcje robota programowalnego niż za każdym razem niszczyć i przelutowywać układ. Ta sama tania płyteczka Arduino z kilkoma czujnikami i driverem silniczków może robić to a za chwilę tamto - to bardzo wygodne. Układy czysto tranzystorowe/ bramkowe/licznikowe są dla hobbystów chcących poznać zasady działania tych elementów. Na to jeszcze za wcześnie: młody musi zacząć zdawać pytania "jak to działa" i musi być gotowy na sensowne odpowiedzi. A, wtedy pójdzie jak po maśle, uważaj.. 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »