Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Sterowanie podświetleniem LCD (na 99%)

edit: Przy okazji ja mam pytanie, czy pełni on tylko rolę on/off, czy stosuje się jakiś programowy PWM odpowiadający za ściemnianie itp?

Tak, ale to chyba ten "wyżej" T1 podłączony do JP3,a sterowanie jasnością podświetlenia jest przez PWM z OC0. Ten o którym mówię Q1 to chyba od ustalania napięcia progowego dla czujników linii :)ale nie jestem pewien. No i ten SG9 pozostaje.

JP2 to złącze do wyświetlacza, na 1 masa, 2 zasilanie, 2 kontrast itp...

JP3 mi się widzi właśnie jako czujniki, linie podciągnięte itp.

JP2 to złącze wyświetlacza, podświetleniem steruję tranzystorem, bo je mnóstwo prądu (chyba 60mA), w JP3 czyli połączeniem między górną a dolną płytką jest też tranzystor, taki mały bajerek, że gdy czujniki nie są mi potrzebne, wyłączam je.

SG9 to buzzer.

mskojon, na dobrą sprawę to można wyświetlacz po prostu wyciągnąć jak nie jest potrzebny jeżeli jedynym zadaniem tranzystora jest podświetlanie sterowane z procka :]

A mógłbyś dodać wartości elementów znajdujących się na schemacie. Najbardziej interesuje mnie wartości rezystorów dodanych do tranzystorów oraz kondensatora filtrującego napięcie na zasilanie uP.

EDIT: I jeszcze nie rozumie podłączenia 13 i 11 z wyświetlacza LCD do wejść PA uP mógłbyś mi wyjaśni dlaczego tak to podłączyłeś. Zamierzam zrobić wyświetlacz LCD taki sam jak w twoim ale nigdy się z tym nie bawiłem dlatego chce podłączy go tak jak masz ty.

Rezystory przy bazach tranzystorów mają po 10k, nie wiem czy w tym drugim nie chodzi Ci o reset, jeśli tak, to ten rezystor ma też 10k. Te połączenia na schemacie idą tak, ponieważ tak było mi wygodniej, w ten sposób było mi łatwiej poprowadzić ścieżki.

• Lubię! 1

Ja mam takie małe pytanko : co to są za słupki dystansowe (chodzi mi o te 4 białe słupki). Jeżeli mógłbyś to powiedz gdzie je kupiłeś i jak się "nazywają".

[ Dodano: 29 Cze 09 09:02 ]

i jeszcze opony skąd masz;]

Silniki przykleiłem klejem na gorąco, trzymają się bardzo mocno, raz miałem problem z odklejeniem ich. Tulejki kupiłem na Wolumenie, jest tam taka budka o nazwie Śrubex, mają tam wszystkie takie rzeczy, tylko hmm, niezbyt tanio. O kołach pisałem na początku.

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...