Skocz do zawartości

Sterowanie Arduino przy pomocy Androida.

Danielos01

Pomocna odpowiedź

Witam,
ostatnio napisałem kod do sterowania TV przy pomocy komputera i diody IR połączonej z Arduinio. Wciśniecie odpowiednich przycisków na klawiaturze w monitorze szeregowym powoduje odpowiednie wysyłanie sygnałów przez diodę IR i sterowanie telewizorem.

#include <IRremote.h>

IRsend irsend;

void setup() {
 Serial.begin(9600);

}

void loop() {
 if(Serial.available()>0){
   char ch= Serial.read();
   if(ch=='1'){
     irsend.sendNEC(0x20DF8877, 32);
     delay(40);
   }
   if(ch=='2'){
     irsend.sendNEC(0x20DF48B7, 32);
     delay(40);
   }
   if(ch=='3'){
     irsend.sendNEC(0x20DFC837, 32);
     delay(40);
   }
   if(ch=='4'){
     irsend.sendNEC(0x20DF28D7, 32);
     delay(40);
 }
 if(ch=='5'){
     irsend.sendNEC(0x20DFA857, 32);
     delay(40);
 }
 if(ch=='6'){
     irsend.sendNEC(0x20DF6897, 32);
     delay(40);
 }
 if(ch=='7'){
     irsend.sendNEC(0x20DFE817, 32);
     delay(40);
   }
   if(ch=='8'){
     irsend.sendNEC(0x20DF18E7, 32);
     delay(40);
   }
   if(ch=='9'){
     irsend.sendNEC(0x20DF9867, 32);
     delay(40);
   }
   if(ch=='0'){
     irsend.sendNEC(0x20DF08F7, 32);
     delay(40);
 }
 if(ch=='p'){
     irsend.sendNEC(0x20DF10EF, 32);
     delay(40);
 }
 if(ch=='q'){
     irsend.sendNEC(0x20DF40BF, 32);
     delay(40);
 }
 if(ch=='a'){
     irsend.sendNEC(0x20DFC03F, 32);
     delay(40);
 }
 if(ch=='o'){
     irsend.sendNEC(0x20DF22DD, 32);
     delay(40);
 }
}
}

Chciałbym teraz sterować tak samo Arduino ale przy pomocy smartfona i internetu. Nie wiem za dużo na temat ogólnie mówiąc działania Arduino z siecią.

Chciałbym dowiedzieć się jak za to się zabrać. Oczywiście szukałem różnych stron w internecie ale dalej nie bardzo wiem jak ma to wszystko wyglądać oraz jaki sprzęt wybrać do tego. Posiadam Arduino Uno. Nie wiem czy zakupić Ethernet Shield z czytnikiem kart SD czy Moduł sieciowy Ethernet ENC28J60?

Co w o tym sądzicie oraz jakie strony polecacie dla osób które nie mają pojęcia o tym w jaki sposób wykonać taki projekt.

W prawym górnym narożniku tej strony jest taki podłużny prostokąt z symbolem lupy przy nim. Jak wpiszesz tam coś, to wyszuka ci to na forum. Poszukaj sobie postów z dokładnie takimi samymi pytaniami zadanych w przeciągu ostatnich kilku tygodni. Powinno być kilka.

Witam, przeglądałem forum i dalej nie mogę znaleźć postów dotyczących jak się do tego zabrać. Prawda znalazłem parę ale albo nie ma odpowiedzi na podobne pytania od innych użytkowników albo są to bardziej zaawansowane projekty których już na samym początku nie rozumiem.

Poszukuje podstaw z tym związanych, jak ma wyglądać kod(komendy), jaki dobrać sprzęt oraz jak to funkcjonuje.

Danielos01, najprościej byłoby chyba podłączyć konwerter bluetooth - serial, np. https://botland.com.pl/moduly-bluetooth/2570-modul-bluetooth-hc-06.html

Taki moduł działa zupełnie jak port szeregowy, tyle że poprzez łącze radiowe. Warto najpierw podłączyć, np. laptopa i sprawdzić jak układ działa. Kolejny etap to pobranie gotowej aplikacji na Androida i wysłanie sygnałów sterujących.

Na koniec możesz napisać własną aplikację - jak to zrobić znajdziesz w kursie Edisona: https://forbot.pl/blog/artykuly/programowanie/kurs-intel-edison-11-bluetooth-komunikacja-z-telefonem-id10827 - wystarczy pominąć początek i zacząć od akapitu "Aplikacja na telefon".

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam Elvis, zastanawiałem się nad taką komunikacją ale ona jest możliwa tylko w domu. Ja chciałbym w dowoln momencie móc odczytywać dane z czujników które znajdowałybysię w domu i sterowac np. ogrzewaniem. Dlatego chciałbym to zrobić przy pomocy internetu tak aby móc nawet przez PC sterować.

proponuję BLYNKa jako aplikację na Androida - darmowa ( w podstawowej wersji) banalnie prosta w implementacji we własnym programie. Instalujesz biblioteką + kilka linijek kodu

szczegóły blynk.cc

moje doświadczenia z BLYNKiem na Arduino > BLYNK+ARDUINO

Masz pytania - wal śmiało

Dzięki wielkie, zapoznam się z artykułem.

[ Dodano: 28-12-2016, 15:58 ]

Witam ponownie, przeczytałem o tej aplikacji i znalazłem na youtube filmik pokazujący krok po kroku co robić(

).

Ściągnąłem aplikacje na Androida i bibliotekę, stworzyłem konto. Chciałem zrobić jak w filmiku na początek zapalanie diody. Arduino Uno połączone przez USB.

Odpaliłem kod tak ja kna filmiku czyli Arduino_Serial_USB, wpisałem kod AuthToken ten co mam w aplikacji na smartfonie.

Tam na filmiku gości wchodzi w folder z biblioteką a nastepnie w script i wyswietla mu konsolę cmd. Robię to samo ale nie moge tam wpisać mojego COM na którym działa moje Arduino.

Po wgraniu kodu na Arduino w aplikacji wyswietla mi że jedno urządzenie jest OFFLINE i jest to Arduino.

Co mam zrobić?

[ Dodano: 28-12-2016, 20:01 ]

Nie było tematu. Wystarczyło zmienić numer COM w pliku blynk.ser znajdującym się w librares-Blynk-scripts.

Jak ktoś by miał także z tym problem polecam :

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.