Skocz do zawartości

Pomysł na projekt na studia dla początkującego

abby28

Pomocna odpowiedź

Cześć!

Jestem studentem informatyki. Mam aktualnie przedmiot związany z podstawami elektroniki. Na zaliczenie mam do wykonania projekt oparty o arduino. Póki co na zajęciach mieliśmy podstawy z arduino - zapoznanie się z IDE oraz proste programy wykonujące obliczenia na płytce. Temat projektu nie jest określony.

Czy poleci mi ktoś jakiś projekt dla początkującego? Taki, żeby można było przynieść go na zajęcia, żeby nie był za trudny i może zachęcił do dalszej hobbystycznej nauki 🙂 Wiem, że słabo się określiłem z tym "taki, żeby można było przynieść go na zajęcia", ale duży nacisk na przedmiot nie jest kładziony przez prowadzącego, więc zadowoli go coś co będzie choć trochę bardziej ambitne od absolutnych podstaw. No i żebym cenowo się zmieścił z wszystkim (Arduino włącznie) do 200zł najlepiej.

Pozdrawiam!

Dziś jest dużo tanich czujników wszystkiego więc ludzie budują stacje mierzące ciśnienie, temperaturę, wilgotność, itd. Jeśli pokażesz to na małym, graficznym, kolorowym LCD z wykresami za ostatnie np. 24h, wygląda efektownie a wciąż jest proste do zbudowania.

Czujnik tętna (pulsometr)?

A może jakaś gra? Malutki wyświetlacz graficzny to jakieś 30zł, do tego kilka przycisków, ew. jeden-dwa potencjometry po 2zł/szt i jedziesz. Sprzętu niedużo więc i kabelków i mechaniki mało a będziesz mógł wykazać się jako programista. To może być jakaś klasyka: pong, lunar lander, space invaders, pacman, tetris czy nawet tic-tac-toe. Każdą możesz spokojnie napisać samodzielnie i przecież niekoniecznie musi być wierną kopią oryginału. Przemyśl to 🙂

https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Lander_(1979_video_game)

https://en.wikipedia.org/wiki/Pong

https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Invaders

etc..

Popatrz na projekt Gamebuino - Twoje nie musi być takie małe, kompletne, dopracowane i uniwersalne, ale grać będzie tak samo dobrze. Mój Pong wciąż jest w użyciu 🙂

Możesz też zrobić coś zupełnie własnego: np. Lądowanie na Księżycu (lub wybranej planecie) w formie pudełka z trzema oldskulowymi wyświetlaczami LED: wysokość, prędkość, ilość paliwa, powiedzmy 3 x 4cyfry. Do tego wajcha (potencjometr) od ciągu silnika i fizyka z podstawówki. Komputer wyznacza jakieś losowe (ale rozsądne) warunki początkowe a Ty musisz wylądować tj. mieć prawie zerową prędkość na wysokości zero. Dwa wieczory kodzenia i jesteś na Apollo 11 🙂

Radio FM? Moduł tunera podłączalny do Arduino to pewnie z 15zł. Do tego wzmacniacz stereo za 5-10zł, dwa głośniczki (albo gotowe kolumienki aktywne od PC - wtedy bez wzmacniacza nawet) i mały wyświetlacz za 10zł.

Mówiące cokolwiek? Moduł odtwarzania plików/komunikatów MP3 z karty SD to też pewnie z 20zł. A więc: zegarek, termometr, taki-sobie dalmierz ultradźwiękowy (czujnik < 10zł)?

To wszystko nie wymaga żadnego warsztatu. Moduły z Arduino można połączyć kabelkami uniwersalnymi a wszystko rozłożyć na jakiejś podstawie lub upchnąć do plastikowego pudełka. Każda z tych rzeczy nauczy Cię jak korzystać z bibliotek, jak planować nietrywialny program i jak pogodzić często sprzeczne wymagania kodu pracującego w czasie rzeczywistym (szczególnie gry) z czasami reakcji i ograniczeniami małego procka.

-----------------

EDIT: deshipu - wiedziałem 🙂

Ja tylko dorzucę coś od siebie:

a) tak jak deshipu napisał - prosty robot, linefollower, omijający przeszkody czy sterowany bluetooth;

b) świecidełka - różne ozdoby, zobacz "Led Cube" i diody RGB WS8211;

c) wyświetlacz widmowy - "propeller display" (wiruje pasek diód wyświetlając np. napis);

d) alarm - np. czujnik ruchu PIR, czujnik płomienia itd. sterowane przyciskami;

e) sterownik akwarium - stabilizacja temperatury, sterowanie światłem, przypomnienie o nakarmieniu 🙂

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki wszystkim za podpowiedzi 🙂 Najbardziej przypadł mi projekt Gambuino, jednak boje się, że mogę przecenić swoje możliwości, bo termin mam do 22 stycznia, a od tego projektu zależy zaliczenie przedmiotu. Jednak za cel przyjąłem, że wykorzystam Arduino żeby zrobić coś takiego później - czysto hobbystycznie.

Chciałbym zrobić kalkulator, taki jak tutaj:

Jednak muszę jak najszybciej zamówić wszystkie potrzebne części, bo póki co nie mam nic. Czy ktoś pomocy może pomóc dobrać części do tego projektu?

https://botland.com.pl/arduino-moduly-glowne/1213-arduino-leonardo.html

https://botland.com.pl/wyswietlacze-alfanumeryczne/224-wyswietlacz-lcd-2x16-znakow-niebieski.html

https://botland.com.pl/klawiatury/2895-klawiatura-matryca-16-x-tact-switch.html

Jednak nie wiem jak dobrać do tego okablowanie.

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0B4EiesZHcweBS2p2NlJNejY0dkU

Tu jest schemat tego projektu, jeśli ktoś będzie w stanie mi pomóc - będę wdzięczny.

Nie wiemy dwóch rzeczy:

1. Czy chcesz zrobić identyczne urządzenie jak pokazane na filmie? Zaletą jest oczywiście czas realizacji: kupujesz graty, łączysz, wgrywasz program i działa. Wada jest oczywista: to nie jest Twój projekt i nie włożyłeś w niego żadnego know-how. Moim zdaniem to wystarczający powód niezaliczenia przedmiotu. Jeśli chcesz samodzielnie zrobić coś podobnego funkcjonalnie, to nie musisz kopiować rozwiązania wzorcowego. Możesz użyć innego wyświetlacza, innego Arduino a przede wszystkim innego kodu. Moim zdaniem nie masz szans zrobić tego "od zera" do 22 Stycznia, chyba że będziesz mocno wzorował się na czyimś gotowym programie.

2. W jakiej formie chcesz to zrobić? Jeżeli dokładnie takiej jak na filmie, to kupujesz dokładnie to co tam mają. W niczym nie musimy Ci pomagać. Nawet liczbę kabelków możesz policzyć. A jeśli w innej, to opisz jak to ma wyglądać. Jakie pudełko, jaki wyświetlacz, jaka klawiatura itd. Jeśli ma to być małe, poręczne i spójne urządzenie to wszelkie rozłączalne pomysły odpadają. Musisz projekt mechaniki robić wtedy równolegle z projektem elektrycznym. W przypadku stosowania kabelków "arduinowych" całość będzie plątaniną drutów na tacy - niektórych to kręci.

BTW:

Wyświetlacz w oryginale jest wyposażony w przejściówkę/interfejs I2C. Twój jest inny.

To co pokazali to jakaś zabawka. Nazywanie tego kalkulatorem obraża nawet darmowe gadżety reklamowe dołączane do chrupek.

Widzę, że kolega także. Niestety ja nie mam swojego kanału do reklamowania.

Ja też nie mam swojego kanału ale nie pisze odpowiedzi, które nie wnoszą nic do tematu, a w zamian za to staram się pomóc pozdrawiam 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.