marcin123123 Napisano Styczeń 15, 2017 Udostępnij Napisano Styczeń 15, 2017 Cześć wszystkim! Mam w jednym układzie wykorzystany czujnik prądu ACS758 o zakresie do 100A. W czasie gdy nie płynie przez niego żaden prąd napięcie na pinie OUT wynosi ok. 0,6V (zgodnie z notą katalogową). Z pomiarami nie mam problemów, jednak nie wiem jaki mechanizm programowy zastosować, żeby np. wyświetlać 0A dla wartości 0,6V (czyli prąd nie płynie) i później dla wartości 0,6V poprawnie wskazać przepływający prąd. Może ktoś akurat miał podobny problem, proszę o podpowiedzi
Lukaszm Styczeń 15, 2017 Udostępnij Styczeń 15, 2017 Zastanów się najpierw jak wygląda funkcja matematyczna pozwalająca przeliczyć napięcie wejściowe na płynący prąd (I=f(U)).
marcin123123 Styczeń 15, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 15, 2017 Rozumiem, że dla jednego x nie może być kilku y, ale chodzi mi o to jak to "obejść" w programie.. W sensie, że nie chcę łamać praw fizyki, tylko trochę je oszukać
Elvis Styczeń 15, 2017 Udostępnij Styczeń 15, 2017 jednak nie wiem jaki mechanizm programowy zastosować, żeby np. wyświetlać 0A dla wartości 0,6V (czyli prąd nie płynie) Może odejmowanie?
marcin123123 Styczeń 15, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 15, 2017 Nie sprecyzowałem, gdy płynie już prąd to wartości lecą od zera. 1A = 40mV
Elvis Styczeń 15, 2017 Udostępnij Styczeń 15, 2017 Trochę to dziwne. W takiej sytacji pomiar dla 0A i 15A dawałby takie same wyniki. Jesteś pewny, że wszystko jest poprawnie podłączone?
marek1707 Styczeń 15, 2017 Udostępnij Styczeń 15, 2017 Możesz zacząć od reprezentacji graficznej problemu: Narysuj układ współrzędnych. Na osi poziomej zaznacz cały zakres napięć uzyskiwanych z czujnika. Jeśli masz wersję jednokierunkową 100A to dostajesz zakres od 0.6V do 4.6V, prawda?. Na osi pionowej odłóż wskazania Twojego amperomierza jakie chciałbyś zobaczyć na wyświetlaczu a więc od 0A do +100A. Tera zaznacz dwa punkty: (0.6V, 0A) oraz (4.6V, 100A) i wykreśl między nimi linię prostą. To jest funkcja którą musisz liczyć (na razie). Na pewno pamiętasz ze szkoły przywoływany w takich przypadkach wielomian pierwszego stopnia: y=Ax+B. Wyznacz teraz zatem jego współczynniki: A i B. To jednoznacznie określa Twoją funkcję. Czekamy.
torcek Styczeń 16, 2017 Udostępnij Styczeń 16, 2017 ACS758 w wersji jednokierunkowej (unidirectional) działa tak, że przy 0A widnieje napięcie ~0.6V (czyli Twój offset jak słusznie zauważyłeś zauważyłeś). Następnie, każdy 1 amper prądu powoduje wzrost tego napięcia o 40mV (dla wersji dwukierunkowej jest to 20mV). Czyli: 0,6V - 0A 0,64V - 1A 0,68V - 2A 0,72V - 3A itp. Miałem okazję popracować trochę z tym czujnikiem i nie zaobserwowałem takiego zachowania jak piszesz - czyli, że przy 0A wskazuje 0,6V, natomiast przy 1A już 40mV. Dobrą opcją jest zrobienie tego co napisał marek1707 albo chociaż zwizualizowanie sobie danych na wykresach. Możesz też spróbować skorzystać z regresji liniowej (są kalkulatory online). Masz przy czujniku rezystor i kondensatory jak w dokumentacji?
marcin123123 Styczeń 17, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 17, 2017 Przepraszam za zamieszanie, rzeczywiście czujnik działa tak jak napisał kolega wyżej. Musiałem mieć coś źle polutowane, teraz jest w porządku (rezystor i kondensator policzone na pasmo ok. 90kHz). Dziękuję za pomoc! Gdy uda mi się uruchomić cały układ postaram się go gdzieś na forum opisać
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »