Skocz do zawartości

Czym jest moc? Jak dobrać odpowiednie elementy?

Pomocna odpowiedź

• 3 miesiące później...

Witam. Mam odkurzacz. Moc 18W Zasilany baterią 18V i 2100mAh. 

Czyli ze wzoru W=I*U wynika I=1A

Zatem bateria 2100mAh powinna starczyć na ponad 2h, jednak w specyfikacji urządzenia pisali 45 min. Czy ja źle liczę?

49 minut temu, fnx4 napisał:

Zatem bateria 2100mAh powinna starczyć na ponad 2h, jednak w specyfikacji urządzenia pisali 45 min. Czy ja źle liczę?

Teoretycznie tak...powinna wystarczyć na 2 godziny, a skoro pisali że 45minut to albo silnik bierze więcej prądu albo bateria nie ma sugerowanej pojemności

Pojemność akumulatora to taka trochę dyskusyjna sprawa. Np. 2100mAh oznaczać może, że napięcie akumulatora po dwóch godzinach i 1A spadnie do 15V (co dla odkurzacza może być za mało) albo według Chińczyków do 10V (co już może być niebezpieczne również dla akumulatora). Najlepiej zmierz napięcie pod obciążeniem po 4t minutach pracy - będziesz wiedział więcej.

• Lubię! 1
  • 5 miesiące później...
  • 1 rok później...

Ja mam pytanie do tego pierwszego zadania, rezystory są połączone równolegle zgadza się? Jest kropka na "przewodach" Jeśli tak to nie powinien zostać zastosowany wzór na równolegle użycie rezystorów?

Screenshot_2024-07-07-18-02-44-86_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

@urek witam na forum 🙂 Tylko, że to nie jest równoległe połączenie rezystorów, bo są tam jeszcze diody. W tym przypadku mamy po prostu 3 niezależne układy (rezystor + dioda) podłączone do tego samego źródła zasilania.

• Pomogłeś! 1
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

@nmm przepraszam za brak wcześniejszej odpowiedzi, ale dopiero teraz dotarłem do tej wiadomości. Prześlij mi proszę w prywatnej wiadomości więcej szczegółów - gdzie klikasz i co się dokładnie dzieje. Sprawdzę temat dokładniej, bo wszystko powinno działać 🙂

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...