Skocz do zawartości

Czy kolejność w połączeniu szeregowym ma znaczenie?

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Co powinno być pierwsze? Dioda, czy rezystor? Czy kolejność w połączeniu szeregowym jest ważna? Takie pytania zadają sobie początkujący elektronicy. Przez elementy połączone szeregowo płynie ten sam prąd. Warto więc zapamiętać, co dokładnie dzieje się w obwodzie, aby uniknąć problemów!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Uważam, że analogia do kulek (razem z animacjami) jest myląca. Pomimo tego, że wspomnieliście o zasadzie zachowania ładunku razem za animacja pokazującą, że ładunek się nie gromadzi przed rezystorem, może utrwalić błędne wyobrażenie sytuacji. Zwłaszcza, że następne animacje pokazują, że kulki wypływają z baterii ale w początkowym momencie nie ma ich ani przy diodzie, ani przy rezystorze.

Lepszą analogią byłby chyba łańcuch, gdzie wszystkie ogniwa są ze sobą połączone, więc skoro jedno się zatrzyma to i cały łańcuch.

Moim zdaniem kulki nie są takie złe, chociaż faktycznie nie powinny powoli wychodzić z baterii - w końcu elektrony są już na miejscu gdy podłączamy obwód, przepływ prądu tylko je trochę "przepycha". Moja ulubiona analogia dotyczy wody, ale kulki też są fajne. W sumie kurs jest dla bardzo początkujących, więc zanim dojdą do mechaniki kwantowej pewnie zapomną o kulkach.

Jak dla mnie bardziej mylące jest uogólnienie "kolejność w połączeniu szeregowym nie ma znaczenia". Oczywiście że ma - prądy są takie same, ale napięcia już nie. Inna sprawa, że całe rozumowanie zadziała dla prostych dwukońcówkowych przyrządów. Natomiast jeśli zamiast diody podłączymy np. tranzystor to

będzie trochę inaczej.

• Pomogłeś! 1

Elvis, kwestia wychodzenia kulek będzie niedługo poprawiona. Co do reszty, to oczywiście chodziło nam właśnie o takie proste przykłady typu "dioda + rezystor", "rezystor + rezystor" itd., ponieważ o takie tematy pytają najczęściej początkujący. Głównie chodzi o wątpliwości rodzaju: "Dlaczego na schemacie najpierw jest dioda, a na płytce stykowej najpierw pojawia się rezystor" itd. 🙂

W sumie to może i nawet tak jak jest może zostać? Odruchowo te kulki potraktowałem jako elektrony - a przecież płyną od + do -, więc to bardzo umowne ilustracje. Ważne żeby nie zniechęcać nadmiarem szczegółów.

A co do łańcucha, to byłby problem przy rozgałęzieniu i np. prawach Kirchoffa.

Niestety ale nie ma dobrej analogii, która wszystko by uchwyciła.

Chyba najlepsza jest ta hydrauliczna, ale nie wszyscy też rozumieją co się dzieje w tych analogicznych układach.

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że tego rodzaju grafiki budują wyobrażenie osoby, która się z tego uczy, a błędne wyobrażenie tych zjawisk, może powodować problemy ze zrozumieniem innych, trudniejszych zagadnień.

[ Dodano: 31-08-2017, 19:09 ]

Oczywiście że ma - prądy są takie same, ale napięcia już nie.

Rozwiniesz co masz na myśli? Albo czegoś nie wiem, albo nie mogę powiązać faktów.

Nie wiem co ze mną nie tak, ale w animacji o gromadzeniu ładunku kulki poruszają się od minusa do plusa, muszę się skupić, żeby je ruszyć w drugą stronę.

W tych artykułach może dałoby się numerować: zdjęcia, rysunki, tabelki, wzory.

grg0, na szczęście kierunek, w którym płynie prąd i tak jest umowy 😉 Co do numerowania rysunków i zdjęć, to aktualnie nie robimy tego celowo. Niestety nie ma możliwości, aby robić to w tej chwili automatycznie (tak jak np. w LaTeX), więc ręczna numeracja z czasem mogłaby wprowadzić tylko więcej zamieszania (np. podczas późniejszej edycji artykułów).

Hudyvolt, chodziło mi o napięcie na węźle łączącym diodę i rezystor.

Niby elektrycznie to nie ma znaczenia, jednak przy większych projektach gdzie takich ledów jest więcej to warto przyjąć w projekcie pewną konwencje, czyli Ledy katodami podpinać do masy, bo potem ułatwia to projektowanie PCB, montarz i diagnostykę. 😉

Jestem przekonany żeby lepiej ksztaucić pewne nawyki od samego początku nauki. 🙂

To fakt, ale mierząc do GND. Na wyprowadzeniach elementów jest to samo napięcie (spadek napięcia) niezależnie od kolejności.

To fakt, ale mierząc do GND. Na wyprowadzeniach elementów jest to samo napięcie (spadek napięcia) niezależnie od kolejności.

Z tym pozwolę sobie nie zgodzić, na LED'zie odkłada się stałe napięcie, podobnie jak na diodzie zenera a rezystor ogranicza jedynie prąd płynący w obwodzie, dlatego na rezystorze będzie spadek napięcia zależny od napięcia podanego do obwodu ..., jeśli jeden obwód LED'a będzie podpięty do masy LED'em, a drugi rezystorem to napięcia mierzone względem masy będą różne. Pomiary napięć zwykło się zdejmować względem masy 😉

http://nakarte.fm.interiowo.pl/led/char.gif

Dokładnie to samo napisał Hudyvolt, zależy względem jakiego punktu mierzymy.

Ja natomiast pozwolę sobie nie zgodzić sie z tym, że na diodzie - krzemowej, LED, czy zenera odkłada się stałe napięcie. Zarówno na rezystorze, jak i diodzie będzie spadek zależny od napięcia zasilania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...