Skocz do zawartości

Kurs FPGA - #5 - bramki logiczne, multiplekser

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Pora na samodzielne tworzenie programów. Tym razem zajmiemy się bramkami logicznymi, które omówiliśmy w kursie techniki cyfrowej. Dodatkowo poznamy w praktyce multipleksery. Są to zupełnie nowe elementy, których jeszcze nie mieliśmy okazji testować w innych kursach.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

StaryAnoda, dokładnie tak - teraz powinno iść "z górki" poprzedni program, to tylko test działania naszego środowiska i FPGA 🙂

• 3 tygodnie później...

Witam.

Czy rzeczoną płytkę Elbert można użyć jako programatora dla starszych układów np. cpld xilinx xc9572 itp? poprzez łańcuch jtag ?

Raczej nie uda się wykorzystać Elbert-a w ten sposób - po prostu nie używa on JTAG-a. Zamiast tego na płytce jest mikrokontroler (PIC), który bezpośrednio programuje pamięć konfigurującą układ. Więc jedynym wyjściem byłoby przygotowanie projektu JTAG-a w HDL-u, ale to raczej wykracza poza ten kurs.

Witam.

Dziękuję za odp. Szkoda. Chciałem zacząć przygodę właśnie z prostszymi w/w układami. Co prawda mam programator, ale na LPT ( SilicaProg). A żadnego komputera z tym portem.

Żadna przekładka usb-lpt nie działa, I nic działającego znaleźć nie mogę. A taki emulator przydałby się nie tylko do tego.

Chyba, że znacie jakiś prosty, do samodzielnego wykonania programator na usb?

A tak w ogóle fajny kurs, czekam na ciąg dalszy.

tomcat65, emulatory, programatory na LPT itd. to tylko dodatkowe miejsce, które mogą powodować jakieś "dziwne" problemy. Szczerze mówiąc akurat w przypadku tego kursu nie zalecałbym takich kombinacji. FPGA samo z siebie nie jest łatwym tematem, więc nie dodawałbym sobie nowych problemów. Może ktoś ze znajomych ma taki zestaw i będzie mógł go pożyczyć lub kupicie go na spółkę? Zawsze będzie raźniej trenować we dwóch 😉

A tak w ogóle fajny kurs, czekam na ciąg dalszy.

Dzięki za miłe słowa, kolejne części już niedługo 😉

Co do kupna na spółkę -za stary jestem i nikt ze znajomych nie ma takich zainteresowań.

Jakiś czas temu nabyłem, okazyjnie, zestaw Maximator. Ale inne IDE 🙂 .

Muszę się przełamać.

• 9 miesiące później...

Witam,

Mam drobne pytanie odnośnie artykułu. Otóż przy testach multipleksera korzystamy z DP(7) oraz DP(8)- skrajnie prawe. Jednakże zgodnie z plikiem ucf  korzystamy z P70 i P69, które to według schematu płytki są zarezerwowane dla DP(1) oraz DP(2)- mimo to wszystko działa w sposób poprawny. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?

@MrauMrauChan niestety nie ma teraz tego zestawu pod ręką, aby zrobić test w praktyce. Sprawdziłeś to samodzielnie, aby wyeliminować ewentualny błąd w naszych animacjach? Najlepiej dla testu zamienić w UCF informacje o przełącznikach na: 

NET "DPSwitch[0]"        LOC = P58   | PULLUP  | IOSTANDARD = LVCMOS33 | SLEW = SLOW | DRIVE = 12;
NET "DPSwitch[1]"        LOC = P59   | PULLUP  | IOSTANDARD = LVCMOS33 | SLEW = SLOW | DRIVE = 12;

Jeśli wtedy będą działały poprawnie przełączniki po lewej stronie DIPswitcha, to może po po prostu producent zestawów popełnił błąd w numeracji przełączników/zamontował je obrócone o 180*?

• 11 miesiące później...

Witam,

Link do gotowego pliku ucf dla drugiej cześci kursu (multiplekser) jest niewłaściwy, stwórzcie własny. Głowiłem się czemu mi program nie działa po to, żebyście Wy nie musieli :)

@Grievous1990 ok, teraz wszystko jasne 🙂 Słusznie, nawet po nazwie pliku widać, że to zły UCF. Na szczęście ten z treści artykułu powinien być poprawny. Zaraz naniosę poprawkę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...