Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #7 - dostęp zdalny VNC, SCP, klucze RSA

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry. Chciałbym zapytać dlaczego przy wykorzystaniu monitora mogę podłączyć Raspberry pi do internetu, ale gdy wpisuje zgodnie z instrukcją do poprzedniej części kursu arp -a to nie widzę adresu IP.

@Adam2008M niezbyt rozumiem pierwszą część pytania. Ale może zaproponuje coś takiego: jak używasz putty do połączenia to w pole hostname wpisz raspberrypi 🙂 powinno od razu zadziałać.

Masz klawiaturę w tym RPi? To wpisz:

ip a l

(to jest małe L jak mały Leon, a nie jedynka).

A w ogóle jaki to model malinki, bo to ważne (czwórka potrafi robić różne niemiłe niespodziewanki)

• Pomogłeś! 1

Witam.

Miałem problem z uruchomieniem auto logowania przez wykorzystanie wygenerowanego klucza "puttygen". Nie ukrywam że trochę czasu mi zajęło znalezienie rozwiązania ale udało się.

W moim przypadku musiały zostać spełnione dwie rzeczy, zarówno plik ".ssh" jak i plik "authorized_keys" musiały mieć ustawione w właściwościach (prawy klawisz myszy w "WinSCP" ) prawa dostępu właściciela (R,W,X) zaś wygenerowany kod który kopiujemy do pliku "authorized_keys" musi być skopiowany z okienka w "puttygen" a nie z pliku "txt" który otrzymujemy po kliknięciu "Save Public Key" w "puttygen" ponieważ one się różnią dla RPi.

Moja sytuacja odnosi się do RPi4B.

Pozdrawiam i zachęcam by się tak łatwo nie poddawać 😉

• Lubię! 1

Dzięki za poradę, ale gdy wpisuję ip a l to wyświetla mi się dużo jakiegoś dziwnego tekstu, w którym znajduje kilka rzeczy wyglądających na adres ip i nie wiem, który jest właściwy.

Chyba już nie trzeba. Wkleiłem po kolei oba adresy, które znalazłem w tym tekście do Putty i jednym udało mi się zalogować. Teraz ustawiłem już dostęp przez VNC, więc chyba wszystko dobrze. Bardzo dziękuję, że tak szybko otrzymałem tu pomoc.

• 2 lat(a) później...

@Tymoteus czy możesz pokazać zrzut jak to wygląda w tej chwili? Chciałem właśnie pobrać Putty, ale coś strona nie działa, pewnie jakaś chwilowa awaria, ale bez tego nie podpowiem 😉

• 2 tygodnie później...

@Danyeru Tak, zauważyłem je. Łączenie z RPi nie działało mi prawidłowo i wywnioskowałem, że to jednak nie jest miejsce na klucz (xd). W rzeczywistości przeoczyłem drobiazg w nieco innym miejscu, a podanie klucza w miejscu na podanym przez Ciebie zdjęciu działa bez zarzutu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...