Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

brzeszczot, witam na forum 🙂 Poprawiłem post zgodnie z regulaminem działu (wybrałem tag oraz dodałem jeden załącznik).

Twój opis jest już zaakceptowany i widoczny publicznie 🙂

Bardzo ładny pajączek! Programowałeś wszystko sam, czy opierałeś się na jakichś istniejących rozwiązaniach lub bibliotekach? Wiedzę, że zrobiłeś to porządnie, z kinematyką odwrotną, a nie tylko na nagranych pozach.

Bardzo ładny pajączek! Programowałeś wszystko sam, czy opierałeś się na jakichś istniejących rozwiązaniach lub bibliotekach? Wiedzę, że zrobiłeś to porządnie, z kinematyką odwrotną, a nie tylko na nagranych pozach.

Dziękuję! Tak - oprogramowanie 100% moje. Masz rację - kinematyka odwrotna. Wzorowałem się na notatkach autora tej strony: https://oscarliang.com/inverse-kinematics-implementation-hexapod-robots/

Ostatnimi czasy udoskonaliłem chodzenie, teraz jest bardziej płynny ruch. Na moim kanale YT są filmiki jak robot ewoluował.

O, czyli ta sama strona, z której ja się uczyłem. Ten Internet to jednak mały jest.

Planujesz mu dodać jakieś sensory, czy zostawiasz go jako zdalnie sterowany?

Jak projektowałem płytkę, zostawiłem miejsce i wyprowadziłem pozostałe wolne porty w tym 6 adc właśnie do rozszerzenia robota o sensory. Pracuję nad tym w wolnej chwili- na początek chcę, żeby robot potrafił sam chodzić i omijać przeszkody. Dwa sensory zbliżeniowe wystarczą do podejmowania decyzji w którą stronę odbić przy kolizji ze ścianą. W przyszłości może fotorezystory, mikrofon itp żeby robot jakoś reagował na otoczenie.

No proszę, jakiś czas temu zastanawiałem się czy takie małe serwa dadzą sobie radę w robocie kroczącym (chociaż ja bardziej celowałem w quadropoda) i miła niespodzianka 🙂 Jakie wymiary ma środkowa płyta robota i noga?

Bardzo ładny 😃 Gdzie kupowałeś serwa i ile Cię to wyszło?

No proszę, jakiś czas temu zastanawiałem się czy takie małe serwa dadzą sobie radę w robocie kroczącym (chociaż ja bardziej celowałem w quadropoda) i miła niespodzianka 🙂 Jakie wymiary ma środkowa płyta robota i noga?

Bardzo ładny 😃 Gdzie kupowałeś serwa i ile Cię to wyszło?

Dziękuję! Serwa SG90 spokojnie dają radę. Robot bez akumulatora waży 483 gramy i jest jeszcze zapas na czujniki, dodatkową płytkę itp. - robiłem testy obciążeniowe i jeszcze 150 gram spokojnie udźwignie. Średnica korpusu 16 cm. Noga ok. 10 cm wyprostowana - nie dużo, stąd małe kroki podczas chodzenia. Serwa (najdroższy element robota) to ok 5,70 zł na Aliexpress (8 zł Allegro) x 18 daje 103 zł.

SG90 na Aliexpress

Świetna robota, robot porusza się bardzo płynnie przez co robi wrażenie 🙂 Będę śledził wątek dalej bo naprawdę zrobił na mnie wrażenie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...